Dieta na zdrowe stawy – jak właściwa dieta może pomóc na bóle i stany zapalne stawów

0
1836

Na bóle stawów cierpi wiele osób. Dolegliwości coraz częściej występują u młodszych osób. Aby je zminimalizować, trzeba zadbać o swoje ogólne zdrowie, co często wiąże się ze zmianą stylu życia chorego. Przede wszystkim zmiana stylu życia obejmuje ustalenie nowego jadłospisu. W diecie na ból stawów powinny znaleźć się produkty zawierające substancje, które budują kości i stawy. Zobacz, jaka dieta może pomóc na bóle stawów i stany zapalne stawów.

Odpowiednia dieta wspomoże walkę ze stanami zapalnymi i bólami stawów. Będzie ona łagodzić dolegliwości bólowe, a nawet jest leczyć. Po dietę na stawy powinny sięgnąć głównie osoby borykające się z bólami stawów i stanami zapalnymi, jak warto też rekomendowane przez dietę produkty wdrożyć profilaktycznie do swojego menu.

Nabiał w diecie na stawy

Produkty nabiałowe to cenne źródło białka, a więc budulca dla chrząstki. Na ból stawów rekomendowane jest zjedzenie codziennie 3-4 łyżek twarogu i wypijanie szklanki mleka, kefiru, jogurtu. Produkty te są bogate w pełnowartościowe białko. Dorównuje on białku mięsa i znacznie przewyższa białko zawarte w produktach zbożowych i warzywach strączkowych. Nabiał jest też cennym źródłem wapnia, które razem z fosforem jest podstawowym budulcem kości i zębów.

Zboże i rośliny strączkowe w diecie na zdrowe stawy

W diecie na zdrowe stawy nie może zabraknąć również produktów zbożowych oraz warzyw strączkowych. Przy bólu stawów wskazane jest uzupełnienie codziennego jadłospisu o pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makaron razowy, otręby i warzywa strączkowe. Produkty te dostarczają cennego dla organizmu błonnika i witaminy B. Ten pierwszy pozwala zrzucić nadprogramowe kilogramy, które znacząco obciążają chore stawy, natomiast witamina B łagodzą objawy stresu, które w dłuższej perspektywie mogą wywoływać niekorzystne zmiany w produkcji mazi stawowej.

Ryby w diecie na zdrowe stawy

W diecie na zdrowe stawy warto sięgać po produkty leczące ssawny zapalne. Takie właściwości mają ryby, szczególnie te morskie np. makrela, halibut, flądra, tuńczyk, śledzie oraz sardynki. Ryby na zdrowe stawy należy jeść minimum 2 razy w tygodniu. Stanowią one cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te poprawiają ruchomość stawów oraz stymulują wytwarzanie hormonów tkankowych, które łagodzą procesy zapalne. Tłuste ryby to także źródło witaminy D, która ułatwia przyswajanie wapnia również działającego przeciwzapalnie.

Tłuszcze w diecie na zdrowe stawy

Dieta na zdrowe stawy powinna zawierać tłuszcze w postaci olejów. Korzystnie na stawy wpływają olej lniany, rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Oprócz tego przy stanach zapalnych powinno się sięgać po siemię lniane i orzechy. Dostarczają one do organizmu kwasów omega oraz witaminy E, która wykazuje działania przeciwzapalne.

Warzywa i owoce w diecie na zdrowe stawy

Dieta na zdrowe stawy nie może obyć się bez warzyw i owoców. W zakresie tych pierwszych zalecane jest włączenie do codziennego jadłospisu: marchewki, kapusty ogórków, pora, pietruszki, buraków, selera. Dietetycy podkreślają jednak, że najważniejsze warzywa w diecie na zdrowe stawy to:

  • Brokuł, ponieważ znajdują się w nich sulforafan blokujący produkcję enzymy związanego z destrukcją chrząstki stawowej;
  • Cebula i czosnek – w warzywach tych zawarte są związki siarki, które ograniczania wytwarzanie tych hormonów tkankowych podtrzymujących stany zapalne stawów.

Dieta na zdrowe stawy rekomenduje również jedzenie owoców takich jak: jagody, żurawina, truskawki świeże i mrożone, cytrusy, owoce dzikiej róży. Są one cenny źródłem antyoksydantów, przez co zapobiegają rozwojowi procesów zwyrodnieniowych i opóźnia starzenie się stawów. Witamina C zawarta w tych owocach jest także niezbędna do wytwarzania kolagenu, który jest podstawowym budulcem chrząstki, a także poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ściągnie.

Co pić w diecie na zdrowe stawy?

Aby utrzymać stawy w dobrej kondycji, codziennie powinno się sięgać po zdrowe i świeże soki owocowe. Polecane są soki z czarnej porzeczki, winogron i aronii. Zawierają one duże pozytywnie działających na stawy bioflawonoidów. Pozytywnie na stawy wpływa także zielona herbata, która wykazuje działanie przeciwzapalne. Od czasu do czasu można także sięgnąć po lampkę czerwonego wina wytrawnego.

Dieta na zdrowe stawy – czego unikać?

  • Tłuszcz zwierzęcy utrudnia wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów, bo hamuje wydzielanie soku żołądkowego i jego dostęp do treści pokarmowej.
  • Czerwone mięso i niektóre oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany) zawierają dużo kwasu arachidonowego (omega-6). Sprzyja on stanom zapalnym stawów, a także blokuje korzystne działanie tłuszczu rybiego.
  • Po zjedzeniu hamburgera z napojem typu cola znacznie wzrasta ilość cytokin prozapalnych. Mięso czerwone i cukier niekorzystnie pobudzają układ immunologiczny, co jest jedną z przyczyn chorób stawów.
  • Białe, pszenne pieczywo i produkty z mąki o tzw. niskim wyciągu (np. mąka typ 450–650) zawierają węglowodany, które sprawiają, że łatwiej tyjemy, a tym samym przeciążamy stawy.
  • W potrawach smażonych, pieczonych, grillowanych pod wpływem wysokiej temperatury tworzą się związki prozapalne (m.in. akryloamidy, heterocykliczne aminy).
  • Chipsy, zupy z torebek i potrawy typu fast food, czyli żywność wysokoprzetworzona. Znajduje się w nich dużo konserwantów i substancji dodatkowych, które destrukcyjnie działają na stawy.
  • Alkohol, mocna kawa i herbata zwiększają utratę wapnia z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka. Kofeina obniża też wchłanianie wapnia z posiłków. Lepiej więc unikać picia kawy i czarnej herbaty tuż po jedzeniu.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here