Pokrzywa i jej lecznicze właściwości

0
1401

Pokrzywa dużej części osób kojarzy się z niepotrzebnym chwastem. Jednak ziołolecznictwo wie, że pokrzywa ma wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Roślina ta zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Stosowanie pokrzywy nie tylko pomaga w leczeniu niektórych chorób, ale i pozytywnie wpływa na urodę. Poznaj pokrzywę i jej właściwości lecznicze.

Lecznicze właściwości pokrzywy znane są już od wieków. Roślina ta w medycynie naturalnej wykorzystywały nasze babcie i ich babcie. Pokrzywa zwyczajna stosowana była nie tylko jako naturalny lek, ale i składnik odżywczy. Na tzw. przednówku z pokrzywy gotowano zupę oraz dodawano jej drobno posiekane liście do karmy dla zwierząt. Do celów leczniczych wykorzystywano głównie liście pokrzywy zwyczajnej zbierane przed kwitnieniem, czyli jesienią lub wczesną wiosną. Oprócz tego w medycynie naturalnej swoje zastosowanie znajduje całe ziele, sok z pokrzyw oraz napary sporządzanie z tego ziela. Zastosowanie pokrzywy zwyczajnej jest bardzo szerokie, dlatego też specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją za naturalny antybiotyk.

Właściwości lecznicze pokrzywy zwyczajnej

Jako właściwości lecznicze pokrzywy wskazuje się:

  • Zmniejszanie alergii – odpowiadają za to zawarte w pokrzywie flawonoidy, czyli związki czynne; ich działanie jest podobne do leków przeciwhistaminowych; pokrzywa na alergię łagodzi takie objawy jak np. katar sienny;
  • Oczyszczanie organizmu, nerek i wątroby – pokrzywa wykazuje duże właściwości oczyszczające i moczopędne; stąd też zalecana jest przy kamicy nerkowej, chorobach woreczka żółciowego, zakażeniach dróg moczowych, stanach zapalnych pęcherza i dróg moczowych;
  • Reguluje procesy trawienne – pokrzywa pomaga przy nieżycie żołądka poprzez pobudzenie soków żołądkowych i pomoc w przyswajaniu substancji odżywczych;
  • Wspomaga walkę z anemią i dodaje energii – jest to możliwe dzięki dużej zawartości żelaza, kwasu foliowego, witaminy K i miedzi; substancje te wspomagają produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny;
  • Wzmacnia układ kostny;
  • Poprawia kondycję włosy, skóry i paznokci;
  • Obniżanie poziomu cholesterolu, mocznika, chlorku sody;
  • Redukcję stanów zapalnych;
  • Łagodzenie bólu;
  • Zahamowanie wypadania włosów;
  • Rozszerzenie naczyń krwionośnych;
  • Obniżenie ciśnienia krwi;
  • Łagodzenie i leczenie ran.

Jako właściwości pokrzywy wymienia się działanie moczopędne, co pozwala wspomagać leczenie kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Regularnie pite napary z pokrzywy wspomagają wydalanie z organizmu szkodliwych substancji takich jak np. złogi kwasu moczowego. Pokrzywa przeciwdziała również zatrzymywaniu płynów w organizmie.  Oprócz tego wyciągi z pokrzywy stosuje się przy łagodzeniu stanów zapalnych dróg moczowych, skąpomoczu, dny moczanowej, chorobach reumatycznych, niektórych chorobach skóry.

Pokrzywa – właściwość lecznicze

Swoje lecznicze, a także kosmetyczne właściwości pokrzywa zwyczajna zawdzięcza zawartym w niej składnikom bioaktywnym. Znajdują się one w liściach, zielu i korzeniach pokrzywy. Wskazuje się, że pokrzywa zawiera:

  • witaminy A, C, E i K,
  • białka,
  • biopierwiastki, takie jak wapń, magnez, żelazo, krzem,
  • kwasy, np. kwas masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, octowy, szczawiowy, fosforowy, glikolowy, linolowy,
  • antyoksydanty (przeciwutleniacze),
  • chlorofil,
  • sterole,
  • taniny,
  • alkaloidy,
  • histaminę,
  • flawonoidy,
  • antocyjany.

Pokrzywa zwyczajna – jak zażywać?

Pokrzywa zwyczajna dostępna jest pod wieloma postaciami. Najbardziej popularną formą zażywania pokrzywy są skoki i herbaty z tego ziela. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się suplementy diety zawierające wyciąg z pokrzywy. Wszystkie te specyfiki uważane są za niezwykle skuteczne.

Herbata z pokrzywy – jak ją przygotować?

Herbata z pokrzywy to najpopularniejszy sposób dostarczania do organizmu cennych substancji zawartych w roślinie. Co ważne, napar można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. W tej drugiej formie herbatę z pokrzywy stosuje się np. jako płukankę do włosów, która pomaga w zapobieganiu ich wypadaniu.

Jak przygotować herbatę z pokrzywy? Garść liści i pędów dokładnie się myje, a następnie zalewa wrzątkiem i trzymać pod przykryciem minimum 10 minut. Po tym czasie herbatę z pokrzywy warto przecedzić. Napar najlepiej pić raz dziennie, a w trakcie diety oczyszczającej nawet 3-4 razy na dobę. Smak herbaty z pokrzywy dla wielu osób jest cierpki, dlatego można do naparu dodać plaster imbiru, goździki, kardamon lub owoce.

Herbatę z pokrzywy można też przygotować z suszonej pokrzywy. Napar przygotowuje się tak samo, jak też ze świeżych liści i pędów, z tą różnicą, że wrzątkiem zalewa się susz i czeka na jego zaparzenie ok. 5 minut.

Sok z pokrzywy – jak przygotować?

Przygotowanie soku z pokrzywy wymaga posiadania świeżych liści. Aby wycisnąć ok. 150-250 ml soku konieczne jest ok. pół kilograma młodych liści. Te trzema umyć, osuszyć i zmiksować lub zmielić. Rozdrobnione liście przecedza się. Sok z pokrzywy można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce. Sok można pić codziennie przez 2 tygodnie po 1 łyżce. Po tym czasie dobrze jest przerwać kurację na kilka dni, a potem znowu ją ponowić.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here