Pestki z dyni – właściwości i wartości odżywcze

0
2525

Pestki dyni bardzo często dla smaku dodajemy do sałatek czy śniadaniowego musli. Stanowią one również smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami. Nie każdy jednak wie, że pestki dyni niezwykle pozytywnie wpływają na działanie naszego organizmu. Przede wszystkim dostarczają one do niego cynku. Dlatego też pestki dyni do swojej diety włączyć powinien. Zobacz, jakie właściwości mają pestki dyni.

Właściwości pestek dyni docenić powinni przede wszystkim panowie. Z racji tego, że zawierają one duże ilości witaminy E (czyli witaminy płodności) oraz cynku poprawiają sprawność seksualną mężczyzny oraz podwyższają płodność. O pestkach dyni w diecie nie powinny zapominać też panie.

Czym są pestki dyni?

Pestki dyni to niewielkie nasiona, które charakteryzują się słodkim i orzechowym smakiem. Są one ususzonymi nasionami dyni. Nie mniej jednak najlepiej kupować świeże pestki z dyni i samemu je prażyć. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko ich kontaktu z zanieczyszczonymi. Najwięcej substancji odżywczych znajdziemy w pestkach dyni prażonych w całości, czyli z łupinami. Nasiona dyni do prażenia można kupić w większości sklepów. Sprzedawane są i te do samodzielnej obróbki i te już gotowe do spożycia.

Wartości odżywcze pestek z dyni

Pestki dyni znane są głównie z dużej zawartości cynku. Pierwiastek ten jest szczególnie ważny dla mężczyzn, bowiem wpływa na prawidłową pracę układu rozrodczego. O właściwą ilość cynku w organizmie powinny zadbać również kobiety, bowiem odpowiada on za piękne i zdrowe włosy oraz paznokcie. Wykazuje się, że garść nasion dyni dziennie to 1/3 zapotrzebowania dorosłego człowieka na cynk. Należy pamiętać, że pestek dyni nie można jeść w nadmiarze. Zbyt dużo cynku we krwi oznacza bóle głowy, nudności, dreszcze, osłabienie, nadmierną produkcję śliny i stany podgorączkowe.

Oprócz cynku w pestkach dyni znajdziemy też mangan, fosfor, miedź oraz oleje i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ile kalorii mają pestki dyni?

Pestki dyni są produktem, który często włączany jest do diet odchudzających. Należy jednak pamiętać, że z ilością spożywanych nasion nie można przesadzać. Pestki dyni należą do produktów wysokokalorycznych. Rekomendowana ilość pestek dyni dziennie to 30 g- nie wpłynie to negatywnie na figurę, a pomoże zapobiegać niedoborom cynku w organizmie. Na uwadze warto też mieć to, że pestki dyni pozytywnie wpływają na nas nastrój, a niektórzy mówią nawet, że działają podobnie jak czekolada. Z racji tego pestki dyni na diecie odchudzającej mogą stanowić zdrową przekąskę, zastępującą słodycze.

Właściwości pestek z dyni

  • Poprawienie sprawności seksualnej mężczyzny – wynika to z dużej zawartości cynku w nasionach dyni; mężczyźni potrzebują znacznie więcej tego pierwiastka niż kobiety; jest to spowodowane tym, że występuje on u nich w mięśniach, kościach, skórze, nerkach oraz gruczole krokowym; u mężczyzn niedobór cynku może prowadzić do obniżenia testosterony, hipogonadyzmy, zaburzenia lub utraty płodności, zmniejszenia ilości nasienia i plemników oraz obniżenia ich żywotności; wskazuje się, że zapotrzebowanie na cynk mężczyzny wynosi 15 mg; odpowiedni poziom tego pierwiastka nie tylko wpłynie pozytywnie na sprawność seksualną, ale i zminimalizuje ryzyko wystąpienia zapalenia i przerostu prostaty;
  • Profilaktyka raka płuc- wskazuje się, że zarówno dynia, jak i jej miąższ oraz pestki zmniejszają ryzyko wystąpienia raka płuc; jest to wynikiem zawartych w nasionach dyni karotenoidów i inhibitorów proteaz; są to silne przeciwutleniacze zwalczające komórki nowotworowe; jedzenie pestek dyni polecane jest przede wszystkim palaczom, którzy są w szczególny sposób narażeni na raka płuc;
  • Profilaktyka miażdżycy – pestki dyni, jakioprodukty bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym przeciwdziałają zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych;
  • Poprawa nastroju i samopoczucia – zawarty w pestkach dyni magnez doskonale wpływa na działanie układu nerwowego; brak tego pierwiastka może wywoływać stany depresyjne, lękowe, bóle głowy i migreny; pestki dyni to znakomity pocieszać w chwilach smutku, pozwala on na poprawę nastroju i działa niemal tak samo, jak czekolada;
  • Leczenie robaków układu pokarmowego – pestki dyni mogą być stasowane do odrobaczania dzieci i dorosłych; swoje działanie przeciwrobaczne zawdzięczają kukurbitacynie, która przenika do układu nerwowego pasożytów i przyspieszają ich wydalanie z organizmu; pestki dyni sprawdzają się w walce z tasiemcem uzbrojonym i nieuzbrojonym, owsikami, glistami ludzkimi czy tęgoryjcem dwunastnicy;
  • Profilarka cukrzycy – zawarty w pestkach dyni olej jest cennym źródłem tokoferolu, który działa przeciwhiperglikemicznie i wspomaga leczenie cukrzycy typu 2;
  • Minimalizowanie objawów choroby lokomocyjnej – pestki dyni pozwalają zwalczyć pierwsze objawy choroby lokomocyjnej przede wszystkim mdłości występujące w czasie podróży.

Pestki dyni w kuchni

Pestki dyni można spożywać na świeżo lub suszone. Jeść można je solo lub dodawać do potraw: sałatek, wypieków czy sosów.

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here