Olej rzepakowy

0
383

Jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych jest olej rzepakowy. Zawiera on szereg cennych dla zdrowia składników aktywnych. Wpływają one pozytywnie na organizm. Olej rzepakowy zalecany jest jako składnik wielu diet, a także wykazuje właściwości kosmetyczne. Kosmetyka wykorzystuje olej z rzepaku do pielęgnacji skóry i włosów. Zobacz, co musisz wiedzieć o oleju rzepakowym.

Olej rzepakowy w Polsce nadal jest niedoceniany, tymczasem jest on jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Pozwala on m.in. na obniżanie złego cholesterolu we krwi oraz sprzyja zachwiania młodości. Olej rzepakowy pozyskiwany jest nasion rzepaku, czyli rośliny z rodziny kapustowatych. Rzepak jest powszechnie uprawiany w klimacie umiarkowanym, również w Polsce. 1 litr oleju z rzepaku produkuje się aż z 3 kg nasion. Uzyskany z nich tłuszcz roślinny jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. To im zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości.

Składniki odżywcze w oleju rzepakowym

Olej z rzepaku zawiera wiele ważnych dla człowieka składników, niestety posiada też kalorie. W 100 gramach oleju znajduje się ok. 880 kalorii. Oprócz tego w tym tłuszczu roślinnym znajdziemy:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe – olej z rzepaku charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, w których skład wchodzi kwa omega 6, omega 3 oraz kwas oleinowy; co ważne olej rzepakowy zachowuje idealne proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi w organizmie;
  • Beta-karoten (prowitamina A) – jest to substancja wspomagająca pracę narządu wzroku, kondycje skóry oraz błon śluzowych;
  • Witaminę E – jest ona silnym antyoksydantem i ma niebagatelne znaczenie dla zachowania młodości;
  • Witaminę K – uczestniczy ona w procesach krzepnięcia krwi oraz metabolizmie kości;
  • Sterole roślinne – substancje te pozwalają na obniżanie złego cholesterolu we krwi.

Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy wykorzystywany jest na wielu polach. Stosuje się go w kuchni, kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Na wszytych tych polach olej z rzepaku wykazuje dużą skuteczność. Za jego najważniejsze właściwości podaje się:

  • Zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układy krwionośnego – jest to możliwe dzięki zawartości w oleju rzepakowym fitosteroli oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i 6; związki te pozwalają utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie, a jednocześnie obniżać poziom tego złego; tym samym olej rzepakowy działa profilaktycznie przy chorobach układu sercowo-naczyniowego np. zawału, niedokrwienia serca czy udaru mózgu;
  • Pielęgnację skóry – z racji tego, że olej rzepakowy bogaty jest w witaminę E, to chętnie wykorzystywany jest przez kosmetykę; witamina E jako silny antyoksydant opóźnia procesy starzenia poprzez chronienie skóry przed działaniem wolnych rodników oraz szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych; olej rzepakowy przyspiesza również referencję skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek oraz pozwala utrzymać optymalny poziom nawilżenia skóry;
  • Działanie profilaktycznie w zakresie chorób nowotworowych – jest to możliwe dzięki zawartości antyoksydantów;
  • Obniżanie ryzyka cukrzycy – zawarte w oleju z rzepaku nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Jak stosować olej rzepakowy?

Olej rzepakowy to uniwersalny tłuszcz roślinny. Można wykorzystywać go na wiele sposobów. Sprawdzi się on jako:

  • Dodatek do sałatek i potraw na zimno – olej z rzepaku często jest jednym ze składników dressingów do sosów;
  • Tłuszcz do smażenia – temperatura dymienia oleju rzepakowego wynosi 200 stopni Celsjusza; w tej temperaturze tłuszcz zaczyna się spalać i wyzwalać substancje rakotwórcze, dlatego oleju rzepakowego nie należy doprowadzać do takiej temperatury;
  • Kosmetyk – olej rzepakowy to naturalny kosmetyk stosowany do odżywiania i pielęgnacji skóry głowy, włosów oraz całego ciała; kosmetyka wykorzystuje go też jako składnik naturalnych, domowych peelingów, maseczek do twarzy i włosów oraz odżywek do paznokci; do domowych kosmetyków takich jak peelingi, maseczki czy maski do włosów dodaje się maksymalnie kilka kropli oleju z rzepaku; nie należy z nim przesadzać, bowiem inaczej kosmetyk będzie zbyt tłusty.

Olej rzepakowy rafinowany a olej rzepakowy nierafinowany

Rafinacja tłuszczów roślinnych polega na oczyszczaniu oleju. Przeprowadzana jest ona przy użyciu substancji chemicznych np. ziemi okrzemkowej czy kwasów fosforowych. Pod wpływem rafinacji olej rzepakowy traci swój naturalny kolor, zapach oraz smak, który staje się neutralny. Należy pamiętać, że w rafinowanym oleju rzepakowym znajdują się niewielkie ilości substancji dobroczynnych dla zdrowia, czyli witamin, enzymów, minerałów. Stąd też osoby, które chcą wykorzystać właściwości oleju rzepakowego w profilaktyce, leczeniu lub kosmetyce powinny sięgać po wersję nierafinowaną i spożywać olej na zimno. Do smażenia i pieczenia lepiej jest natomiast olej rafinowany, który posiada wyższą temperaturę dymienia i dłuższą przydatność do spożycia. Olej rzepakowy nierafinowany i rafinowany można kupić w sklepach spożywczych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here