Olej z nasion wiesiołka i inne dobre produkty na wzmocnienie odporności

0
1532

Rodowód wiesiołka wywodzi się z Ameryki Południowej. Wiesiołek to roślina lecznicza, rosnąca dzisiaj właściwie na całym świecie, w tym w Polsce. Znajdziemy ją na łąkach, polach, nieużytkach. Najcenniejszą częścią wiesiołka są jego nasiona, z których robi się olej – tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystko, co najlepsze, ale nie nadaje się do smażenia.  Jego właściwości lecznicze cenione są od pokoleń, olej z wiesiołka wykorzystywany jest też w przemyśle kosmetycznym. Jakie korzyści płyną z używania oleju z nasion wiesiołka? Jakie inne produkty działają na nas leczniczo i wzmacniają odporność?

Olej z nasion wiesiołka – wielonasycone kwasy tłuszczowe

Wiesiołek występuje w Polsce pod postacią blisko 30 gatunków – najczęściej spotykany jest wiesiołek lamarcka i wiesiołek dwuletni. Nasiona wiesiołka kryją wiele bardzo cennych składników dla zdrowia człowieka. Przykładem są wielonasycone kwasy tłuszczowe. Jak wiadomo, nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego koniecznie musimy zapewnić jego dostawę w diecie bądź suplementach. Kwas tłuszczowy omega-6 dzieli się na kwas linolowy, gamma-linolenowy i arachidonowy. Badania wskazują, iż w oleju z nasion wiesiołka znajduje się blisko 70% kwasu linolowego, co więcej należy on do najlepiej przyswajalnych. Dlaczego tłuszcze są tak ważne dla naszego organizmu? Przede wszystkim są źródłem energii, pełnią funkcję budulcową oraz  biorą udział w kluczowych procesach życiowych. Co więcej znacznie ułatwiają przyswajanie rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach witamin. Wielonasycone kwasy tłuszczowe wspomagają układ trawiennych, między innymi pomagają przy chorobach dwunastnicy i żołądka, wspomagają pracę jelit, ułatwiają metabolizm i spalanie tłuszczu.

Olej z nasion wiesiołka wspomaga odporność

Od pokoleń znane są właściwości oleju z nasion wiesiołka podnoszące odporność i działające przeciwzapalnie. Wpływ na to mają zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie poleca się zatem sięganie po olej z nasion wiesiołka w porach przejściowych pomiędzy poszczególnymi porami roku, bądź zimą. Dzięki temu wspomożemy nasz organizm w walce z chorobami oskrzeli, płuc, gardła, oczu a nawet astmie. Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju z nasion wiesiołka wspomaga prawidłowy rozwój tkanek mięśniowych i nerwowych w organizmie, jest odpowiedzialny również za poprawę przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. Kwas ten spożywany pod naturalną postacią w oleju z nasion wiesiołka polecany jest dla matek karmiących piersią, ponieważ stymuluje wytwarzanie prostaglandyn, które chronią dzieci przed alergią.

Rośliny wzmacniające odporność

  • Czosnek

Czosnek jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, przeciwwirusowych i antybiotycznych. Zaletą czosnku jest to, iż jest on łatwo dostępny, tani oraz można używać go jako przyprawę do potraw. Co znajdziemy w ząbku czosnku? Aminokwasy, saponiny, cukry, związki flawonoidowe i śluzowe, witaminy (prowitamina A, witamina B1, B2, PP, C), sole mineralne, między innymi magnezu, potasu, wapnia oraz rzadsze mikroelementy np. nikiel i chrom. Czosnek daje nam również bogactwo w postaci olejków eterycznych bogatych w allicynę i siarczki. To właśnie allicyna jest odpowiedzialna za ten charakterystyczny, ostry zapach czosnku. Właściwości czosnku wzmacniające naszą odporność oraz bogactwo składników mineralnych rodem z najlepiej wyposażonej apteki powinny zachęcić nas do tego, aby czosnek zagościł w codziennym menu na dobre. Najlepiej spożywać czosnek w postaci surowej.

  • Cebula

Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę oraz  kwercetynę, substancję odżywczą, która rozpuszcza śluz w drogach oddechowych i klatce piersiowej, jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy. Dodatkowo ostrość cebuli zwiększa krążenie krwi i powoduje pocenie się, co jest pomocne podczas okresów przejściowych pomiędzy jedną a drugą porą roku, aby zapobiec infekcjom. Spożywanie surowej cebuli w ciągu kilku godzin od pierwszych objawów przeziębienia lub grypy wywołuje silny efekt immunologiczny.

Umieszczenie połowy cebuli w sypialni podczas snu może pomóc w absorpcji niektórych krążących bakterii i potencjalnie złagodzić objawy przeziębienia.

  • Cayenne

Cayenne to rodzina ostrych papryczek, które stanowią cenne źródło witaminy C i bioflawonoidów wspomagających układ odpornościowy w walce z przeziębieniem i grypą. Spożywanie papryczek cayenne przyczynia się do zwiększonej produkcji białych krwinek, które z kolei oczyszczają komórki i tkanki z toksyn.

Pieprz Cayenne jest również pełen beta-karotenu i przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy i pomagają w budowaniu zdrowej tkanki błony śluzowej chroniącej przed wirusami i bakteriami. Ostre papryczki cayenne podnoszą temperaturę ciała powodując pocenie się, co prowadzi do zwiększenia aktywności układu odpornościowego.

Im świeższa papryka, tym bardziej jest skuteczna. Jednak należy mieć na względzie, iż świeższe papryczki są bardziej ostre, dlatego uważaj podczas spożycia.

W czasie choroby przygotuj sobie napój ze zmielonej papryczki cayenne: dodaj go do ciepłej wody z sokiem z cytryny, co wzmocni twój system immunologiczny i pobudzi go do działania.

  • Czarny bez

Kwiaty czarnego bzu zawierają flawonoidy i kwasy fenolowe, sterole, olejki, garbniki, sole mineralne i triterpeny. Te wszystkie składniki wpływają na pocenie się organizmu i mają właściwości przeciwgorączkowe. Kwiaty czarnego bzu mają również działanie moczopędne, wykazują właściwości przeciwzapalne, dlatego stosuje się je do płukania zainfekowanego gardła oraz do sporządzania okładów na oczy przy zapaleniu spojówek. Kwiaty czarnego bzu są dodatkiem wielu mieszanek zielarskich o działaniu wykrztuśnym lub przeciwkaszlowym. Natomiast owoce czarnego bzu zawierają kwercetynę, przeciwutleniacz o działaniu przeciwhistaminowym i przeciwzapalnym. Inne substancje to: witamina A, witamina C, sole mineralne potasu, glinu i żelaza, wapnia. Owoce czarnego bzu są uważane także za środek przeciwbólowy i przeczyszczający. Czarny bez to doskonały środek usuwający toksyny z naszego organizmu.

  • Imbir

Ten ostry korzeń jest silnym lekiem przeciwhistaminowym i zmniejszającym obrzęki. Zwykle dodaje się go do filiżanki gorącej herbaty, aby uzyskać przyjemny i leczniczy gorący napój. Imbir zawiera olejek eteryczny, który swój zapach zawdzięcza zingiberolowi. Substancje żywicowe imiru to zinferon i gingerol, które nadają mu lekko gorzki, palący smak. Imbir polepsza nie tylko odporność, ale również wspomaga krążenie krwi. Działanie przeciwzapalne imbiru leczy przeziębienie i przynosi ulgę w bólach mięśni i stawów.

  • Echinacea

To przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne zioło zawiera polisacharydy, które zwiększają produkcję białych krwinek zwalczających infekcje. Echinacea jest dostępna w formie ekstraktu lub tabletek, dzięki czemu łatwiej aplikować sobie codzienną dawkę tego kwiatu wzmacniającego odporność.

  • Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji, występujący w południowej Europie i Azji, zawiera wysokie poziomy glicyryzyny, która ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i zwiększające ciśnienie krwi, co pozwala zabijać wirusy, szczególnie wirusy grypowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here