Naturalne środki przeczyszczające i sposoby na zaparcia

0
805

Z zaparciami do czynienia miał każdy z nas. Jest to częsta dolegliwość, która może znacznie utrudnić życie. Może ona wystąpić zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn czy dzieci. Najczęściej zaparcia są wynikiem niewłaściwej i ciężkostrawnej diety. Trzeba jednak pamiętać, że zaparcia mogą również być objawem poważniejszych chorób. Zazwyczaj z zaparciami o ile się one nie przedłużają, walczy się domowymi sposobami. Jest ich bardzo dużo, a jednym z tych podstawowych jest jedzenie pokarmów bogatych w błonnik. Poznaj wszystkie  domowe sposoby na zaparcia.

Zaparcia to częsty problem. Zazwyczaj do problemów z oddawaniem stolca przyczynia się siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, stres, podróże, niedostateczna liczba płynów, dieta bogata w węglowodany proste i tłuszcze zwierzęce, a uboga w surowe warzywa i produkty pełnoziarniste. Z zaparciami można leczyć domowego sposobami. Skuteczne i naturalne sposoby na zaparcia to przede wszystkim zioła oraz produkty bogate w błonnik. Warto również pamiętać, że przy zaparciach można sięgnąć po apteczne specyfiki, które sprzedawane są bez recepty. Zaparcia, choć nie traktowane jako poważną dolegliwość, wymagają leczenia. Przewlekle i nieleczone mogą spowodować żylaki odbytu, uchyłki jelita grubego, a nawet choroby nowotworowe jelit.

Suszone śliwki na zaparcia

Jednym z najbardziej znanych naturalnych środków przeczyszczających są suszone śliwki. Ten sposób radzenia sobie z zaparciami znany jest już od lat. Skuteczność tego sposobu wynika z dużej zawartości błonnika w śliwkach, który wspomaga perystaltykę jelit. W 100 g suszonych śliwek jest 10 g błonnika. Suszone śliwki na zaparcia najlepiej zjeść z samego rana, po ich wcześniejszym namoczeniu w przegotowanej wodzie (przez całą noc). Jako naturalny środek przeczyszczający traktuje się też kompot z rozgotowanych lub rozmoczonych suszonych śliw.

Owoce z błonnikiem jako naturalny środek przeczyszczający

Suszone śliwki to nie jedyne owoce, które pomagają przy zaparciach. Skuteczne są też surowe jabłka, które w zależności od gatunku zawierają do 2,5 g błonnika w 100 g. Ich jedzenie poprawia również trawienie.  Domowy sposób na zaparcia to również truskawki, które zawierają bromeliny, ułatwiające trawienie i regulujące pracę układu pokarmowego. Truskawki to też owoce moczopędne. W dalszej kolejność jako naturalne środki przeczyszczające wymienia się rodzynki, figi oraz daktyle. Trzeba pamiętać, że owoców z dużą zawartością błonnika nie można jeść zbyt dużo, bowiem mogą wywołać wzdęcia.

Produkty mleczne jako naturalne środki przeczyszczające

Jako naturalne środki przeczyszczające można stosować również produkty mleczne takie jak jogurty, maślanki i kefiry. Pozwalają one w szybki i naturalny sposób oczyścić jelita. Dzięki zdrowym bateriom zawartych w produktach mlecznych zmniejsza się wydzielanie kwasów żołądkowych oraz poprawia się praca układu trawiennego.

Naturalne środki przeczyszczające: woda, cytryna, ocet

Przy zaparciach warto również sięgnąć po zioła i inne napoje. Jednym ze skuteczniejszych sposobów na zaparcia jest picie na czczo szklanki ciepłej wody z cytryną, którą można połączyć z miodem. Poranne wyróżnienie może wspomóc również picie kawy czy łyżeczką oleju słonecznikowego wypita przed posiłkiem.

Podaje się również, że na zaparcia działa skutecznie ocet jabłkowy. 3 łyżeczki należy połączyć ze szklanką wody i wypić na czczo. Ocet jabłkowy zawiera kwas owocowy, wapń, pektynę oraz kwas octowy, czyli substancje wspomagające i regulujące pracę jelit. Mikstura ułatwi również przepływ resztek pokarmowych przez układ trawienny.

Przy zaparciach poleca się sięgniecie po zieloną herbatę. Uważana jest ona za naturalny środek przeczyszczający, który dostarcza do jelit pożytecznych bakterii. Ich zaletą jest regulowanie układu pokarmowego. Zieloną herbatę na zaparcia najlepiej pić przed snem. Trzeba jednak pamiętać, aby nie przesadzić  – zbyt duże ilości zielonej herbaty mogą prowadzić do biegunki.

Zioła jako naturalne środki przeczyszczające

Najbardziej znanymi środkami przeczyszczającymi są zioła. Napary, herbatki, odwary i wyciągi z nich poprawiają pracę jelit oraz pozwalają pozbyć się uciążliwych zaparć. Najbardziej znane zioło na zaparcia to siemię lniane, które zawiera duże ilości błonnika (podobnie jak suszone śliwki). W walce z zaparciami pomoże również korzeń lukrecji, mięta, melisa, rumianek, kminek oraz glistnik. Zioła można pić kilka razy dziennie, ale nie należy z nimi przesadzać.

Zaparcia – kiedy do lekarza?

Zaparcia zazwyczaj leczy się domowymi sposobami. W większość przypadków zastosowanie naturalnych środków przeczyszczających pozwala pozbyć się problemów. Kiedy jednak zaparcia pojawiają się bardzo często i nie mijają, a także towarzyszą im inne niepokojące objawy, np. krew w stolcu należy zgłosić się do lekarza.

Aby unikać zaparć, a także pozbyć się już tych istniejących należy nie tylko zażywać naturalne środki przeczyszczające, ale także zrezygnować z niektórych potraw oraz zmienić styl życia. Najlepiej jest na czas zaparcia zrezygnować z jedzenia słodyczy, ciężkostrawnych potraw zawierających smalec, wieprzowinę, tłuste mięsa, cukier. Wskazana jest też aktywność fizyczna np. jazda na rowerze, basen czy spacery.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here