Miód – rodzaje, właściwości odżywcze i lecznicze miodu

0
1189

Naturalny miód to lekarstwo niemal na wszystko. Wspomaga on leczenie wielu schorzeń i dolegliwości, a także wspiera dbanie o urodę. Działanie miodu docenia więc i medycyna, i kosmetyka. Warto jednak pamiętać, że w sklepach można kupić kilka rodzajów naturalnego miodu. Każdy z nich ma nie tylko inny smak i wygląd, ale i odznacza się innymi właściwościami. Poznaj rodzaje miodu oraz jego właściwości odżywcze i lecznicze.

Na sklepowych półkach można znaleźć słoiki różnych rodzajów miodu. Wszystkie one posiadają liczne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Prozdrowotne działanie miodu znane jest już od wieków. Korzystali z niego nawet starożytni. Dokładnie właściwości miodu zależą przede wszystkim od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź lub pyłek kwiatowy. Na tej podstawie wyróżnia się miody nektarowe, spadziowe lub spadziowo-nektarowe.

Miód akacjowy

Miód akacjowy to najpopularniejszych i najchętniej wybierany gatunek. Można go poznać po jasnym, słomkowym niemal bezbarwnym kolorze. Jego cechą charakterystyczna jest również to, że ulega powolnej krystalizacji. Miód akacjowy to doskonały środek słodzący, który można dodawać do napojów, potraw i deserów. Powstaje z kwiatów akacji.

 

Właściwości miodu akacjowego to działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne. Wspomaga on również leczenie chorób dróg moczowych, nerek, układu krążenia i trawienia. Jego smak jest słodki, delikatny, lekko mdły i kwaskowaty. Aby miód zachował swoje właściwości, należy go przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w temperaturze od 8 do 18 stopni Celsjusza.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy to mieszkanka nektarów zabranych z różnych gatunków drzew, kwiatów i roślin uprawnych. Jest to jedna z popularniejszych odmian miodu. Ten rodzaj miodu można rozpoznać po jasnokremowej, czasem herbacianej barwie, silnym zapachu przypominającym wosk oraz łagodnym i słodkim smaku.

Miód lipowy

Najlepszy w smaku miód to ten lipowy. Jest on słodki, delikatnie ostry i gorzkawy. W stanie płynnym przyjmuje barwę zielono-złotawej lub jasno bursztynowej. Miód lipowy polecany jest jako dodatek do naparów napotnych, pobudzających czynności gruczołów potowych oraz oczyszczających organizm z toksyn. Medycyna naturalna miód lipowy stosuje do leczenia sezonowych infekcji takich jak przeziębienia.

Miód rzepakowy

W miodzie rzepakowym zawarte są substancje o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym i antyoksydacyjnym. Miód zawiera też liczne witaminy i minerały. Można go rozpoznać po słomkowej, kremowej, białej barwie oraz słabym świeżym zapachu kwiatów rzepaku. W smaku miód rzepakowy jest słodki, a nawet mdły.

Miód spadziowy

Miód spadziowy to ten, który nie powstaje z nektaru kwiatów. Pszczoły tworzą go z lepkiej wydzieliny, która znajduje się w liściach drzew w postaci kropelek. Miód spadziowy wyróżnia się ciemnobrązową, czasami nawet czarną barwą. Smak miodu spadziowego zależy do tego, czy powstał on z drzew liściastych, czy iglastych. Ten pierwszy jest łagodny i delikatny, ten drogi lekko żywiczny, słodki i łagodny.

Miód gryczany

Ciemnobrunatny, prawie czarny miód to miód gryczany. Ma intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki, a w smaku jest ostry, słodki i lekko piekący. W miodzie gryczanym znajdziemy duże ilości rutyny, która pomaga w uszczelnienia naczyń krwionośnych oraz działa antyoksydacyjnie. Oprócz tego miód gryczany zalecany jest na wysoki cholesterol, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i otyłość.

Miód manuka

Miód manuka to najdroższy i najbardziej ceniony miód. Pochodzi on z krzewach herbacianych rosnących w Nowej Zelandii i Australii. Prawdziwy miód manuka wyróżnia się ciemnobrązową barwą i gęstą, gładką konsystencją. Charakterystyczny jest również jego smak – lekko ziemisty, przypominający nieco wrzosy. Właściwości miodu manuka to budowanie naturalnej odporności, ochrona układy pokarmowego, wspomaganie leczenia wrzodów i chorób trawiennych. Miód z Nowej Zelandii działa również przeciwgrzybicze i antybakteryjnie, przez co może być stosowany jako opatrunek na rany i opuchlizny.

Miód bławatkowy

Miód bławatkowy rozpoznamy po zielonkawożółtym kolorze, intensywnym smaku i silnym zapachu kwiatów bławatka. Jego właściwości to leczenie stanów zapalnych oraz pobudzanie wydzielanie moczu. Miód bławatkowy stosuje się również do łagodzenia objawów chorób skóry, oczy, nerek i układu moczowego.

Miód faceliowy

Miód faceliowy to mniej znany rodzaj miodu. Zaleca się go na obniżenie ciśnienia tętniczego, podwyższenie odporności i profilaktycznie na infekcje górnych dróg oddechowych. Miód faceliowy działa antyseptycznie. Jego smak jest delikatny, lekko kwaskowaty, a barwa żółta.

Miód klonowy

Poznamy go po ciemnym kolorze i łagodnym nieco karmelowym smaku. Miód klonowy jest miodem wiosennym. Bogaty jest w witaminy, sole mineralne oraz cukier. Jako jego właściwości wskazuje się działanie oczyszczające i tonizujące, podwyższanie odporności.

Miód lawendowy

Miód lawendowy tworzony jest z drobnych niebieskich i fioletowych kwiatów lawendy wąskolistnej. Przybiera on barwy od jasnokremowej po złocistą. Jego aromat przypomina kwiaty lawendy z nutką goryczy. Smak miodu lawendowego jest lekko korzenny. Właściwości tego typu miodu to znieczulanie, uspokajanie, zapobieganie rozwojowi bakterii i grzybów, wspomagające trawienie.

Wymienione miody to tylko niektóre, jakie możemy spotkać na sklepowych półkach. Inne popularne gatunku to np.  miód malinowy, leśny, mniszkowy, nawłociowy, pomarańczowy, tymiankowy, wrzosowy.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here