W Polsce melon nie należy do najpopularniejszych owoców egzotycznych. Chociaż kupić go można niemal w każdym sklepie, to jego spożycie jest bardzo niskie. Właściwości melona dostrzegają natomiast mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. W ich menu melon występuje bardzo często i jedzony jest nie tylko w formie surowej, ale i stosowany jako dodatek do wielu dań np. mięsnych. O tym, aby czerpać przykład z mieszkańców Europy południowej, powinny pomyśleć przede wszystkim osoby z nadciśnieniem i miażdżycą, bowiem melon to nie tylko smaczny, ale i zdrowy owoc. Zobacz, jakie są właściwości melona.

Melon – owoc doskonały

Melon jest sporej wielkości jadalnym owocem pochodzący z rodziny dyniowatych. Rozpoznać można go po owalnym kształcie. Dziś owoc ten uprawiany jest niemal na całym świecie, ale początki jego uprawy miały miejsce w klimacie umiarkowano-tropikalnym.  Melony znane są od bardzo dawna, ale do Polski trafiły stosunkowo niedawno. Od razu zostały docenione zarówno za smak, jak i walory odżywcze. Owoc ten prawie w całości składa się z wody, a jadalne częścią jest miąższowe wnętrze oraz pestki (te zwykle się usuwa). Owoc dostępny jest w kilku odmianach. Poszczególne rodzaje melona różnią się kolorem skórki, smakiem, wielkością oraz kształtem. Wśród rodzajów tego owocu wyróżniamy:

  • melon kantalupa – ma kulisty kształt, pomarańczowy miąższ, a  jego waga dochodzi do 1 kilograma; melona kantalupa można poznać po skórce z podłużnymi żebrowaniami; smak owocu jest bardzo słodki; owoc zawiera wiele ważnych składników odżywczych;
  • melon Galia – wyróżnia go słodki kształt i jasny miąższ; owoc posiada owalny kształt i żółto brązową skórkę, która pokryta jest siateczką; inna nazwa tego owocu to melon siatkowaty;
  • melon cukrowy – zawiera słodki, aromatyczny miąższ; można rozpoznać go po gładkiej skórce w cętki oraz owalnym kształcie;
  • melon zimowy – od swoich poprzedników odróżnia go to, że jest mniej aromatyczny i wyrazisty w smaku; jest owocem średniej wielkości o owalnym kształcie; jego skórka jest gładka i czasem lekko pokryta siateczką.

Wartości odżywcze melona

Melon to owoc, który w ok. 90% składa się w wody. Pozostałe 10% to węglowodany, czyli fruktoza, sacharoza, i glukoza. Jego skład sprawia więc, że jest on idealnym owocem dla osób zmagającym się zza wysokim poziomem cukru we krwi. Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych melon zawiera w sobie całą gamę witamin. W owocu znajdziemy witaminę A, C, D, P, witaminy z grupy B, E. W dalszej kolejności melon jest też źródłem beta-karotenu, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu i jodu.

Właściwości zdrowotne melon

Ze względu na swój skład melon to zdrowy i pożywny owoc. Dzięki temu, że nie zawiera dużo kalorii, jest smaczny, orzeźwiający i gasi pragnienie. Może stanowić doskonałą przekąskę w ciągu dnia. Melona warto również dodawać do tradycyjnych dań np. obiadowych. Jego właściwości prozdrowotne od dawna doceniane są przez medycynę naturalną. Jakie właściwości zdrowotne ma melon?

  • profilaktyka nowotworowa i miażdżycowa – melon melba i kantalupa to niemałe źródło witaminy A oraz beta-karoteny, substancje te chronią przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycą;
  • regulacja ciśnienia tętniczego – zawarty w melonie potas ma silne właściwości regulujące ciśnienie tętnicze krwi; dostarczanie odpowiednich ilości tego pierwiastka do organizmu sprawia, że chroni go przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a u osób, które cierpią na to schorzenie, łatwiej kontroluje się ciśnienie; właściwą dawka potasu to 4700 mg dziennie – 100 gram melon zawiera ok. 267 mg tego pierwiastka;
  • ochrona przed chorobami wzroku – zawarta w melonie witamina A oraz beta-karoten chronią narząd wzroku oraz poprawiają jego funkcjonowanie;
  • wzmacnianie pracy układy nerwowego – za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego odpowiadają m.in. witaminy B, które w dużych ilościach znajdziemy w melonie; spożywając ten owoc regularnie, poprawia się koncentrację, nastrój oraz eliminuje problemy ze snem; dieta oparta na melonie polecana jest osobom, które zmagają się z długotrwały stresem oraz maja problemy z zasypianiem;
  • wspomaganie odchudzania – melon to owoc niskokaloryczny, który składa się głównie z wody, stąd też jego pomoc w zrzucaniu zbędnych kilogramów jest nieodzowna; do pozbywania się tkanki tłuszczowej przyczynia się również zawarta w melonie cytrulina, która uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu.

Melon ma działanie nie tylko prozdrowotne, ale także i dodatnio wpływa na urodę. Zawarty w nim beta – karoten pozwala dłużej zatrzymać opaleniznę, a wyciąg z melona to częsty składnik kremów nawilżających, regenerujących oraz przeciwzmarszczkowych. Stosowanie takich kosmetyków pomaga odpowiednio nawilżyć skórę, zadbać o jej zdrowie oraz zahamować procesy starzenia się.

Jak jeść melona?

Melona można spożywać na bardzo wiele sposobów. Najczęściej jemy go w formie surowej, jako przekąskę. Warto jednak zaznaczyć, że owoc ten pasuje także do innych dań. I tak np. melon kantalupa można wykorzystać do sałatek, głównie tych owocowych. Owoc z żółtym miąższem doskonale będzie komponował się z szynką parmeńską, natomiast melon zielony to dodatek do dań z owocami morza.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here