Koper włoski to inaczej fenkuł. Jest to bylina z rodziny selerowatych. Jej owoce są znane od dawna. Przez wieki koper włoski wykorzystywany był w zielarstwie. Najczęściej stosuje się go na dolegliwości ze strony układy trawiennego. Herbatki z kopru włoskie to także znany i chętnie stosowany napój dla małych dzieci. Pomagają m.in. na kolki. Okazuje się jednak, że koper włoski posiada o wiele większe właściwości zdrowotne. Zobacz, jakie jest zastosowanie i właściwości kopru włoskiego.
Koper włoski wywodzi się z obszarów położonych wokół Morza Śródziemnego. Hodowany był też w Azji Mniejszej. Jego właściwości zdrowotne znane są już od starożytności, w tym czasie po raz pierwszy był on też wykorzystywany przez medycynę naturalną. Dziś koper włoski jest znany ziołem. Głównie spożywany jest w postać herbaty. Jest ona przez z aromatycznych owoce o charakterystycznym, anyżowym smaku. Warto jednak pamiętać, że w kulinaria wykorzystują również bulwę, łodygi i liście kopru włoskiego.
Wartości odżywcze kopru włoskiego
Koper włoski przez wiele osób jest nieocenioną byliną. Wiele osób nie zna jego właściwości zdrowotnych, a także nie wie, że zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Tymczasem koper włoski to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nim błonnik, witaminy A, K i C, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez. Oprócz tego w bulwie i łodygach tej rośliny znajdują się liczne fitozwiązki takie jak flawonoidy i olejki eteryczne.
W Polsce koper włoski spożywany jest przede wszystkim w formie herbaty z nasion rośliny. Herbata z nasion kopru włoskiego posiada te same właściwości co nieprzetworzona roślina. Występuje więc w niej olejki eteryczne, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, mangan, cynk, fosfor, potas. Trzeba jednak pamiętać, że do zaparzenia herbaty stosuje się znikomą ilość nasion fenkułu. Oznacza to, że nawet picie naparu w dużych ilościach nie zaspokaja dziennej dawki dorosłego człowieka na zawarte w koprze włoskim składniki odżywcze.
Zastosowanie kopru włoskiego
Koper włoski wykorzystywany jest głównie przez ziołolecznictwo. Od wieków uznawany jest on za naturalny i skuteczny lek na problemy ze strony układu pokarmowego. Jego działanie do wydzielania soku żołądkowego, wzmaganie ruchów perystaltycznych jelit, działanie rozkurczowe i wiatropędne. Herbatę z kopru włoskiego poleca się więc osobom cierpiącym na problemy trawienne oraz chorujące na schorzenia powiązane z wątrobą. Regularne spożywanie naparu niweluje wzdęcia, zgagę, odbijanie się po posiłku. Oprócz tego jako zastosowanie kopru włoskiego wskazuje się:
- Regulację apetytu;
- Łagodzenie skutków przejedzenia;
- Łagodzenie kolej u niemowląt;
- Przyspieszenie metabolizmu u osób starszych i z nadwagą.
Trzeba pamiętać, że zastosowanie kopru włoskiego to nie tylko problemy trawienne. Ma on inne cenne właściwości. Takie wykazuje zarówno fenkuł świeży, jak i w postaci ziołowego naparu. Właściwości kopru włoskiego to:
- Pozytywne wpływanie na pracę i stan układu sercowo – naczyniowego i krwiotwórczego;
- Wzmacnianie naczyń krwionośnych;
- Regulowanie ciśnienia tętniczego i pracy serca;
- Działanie przeciwzakrzepowe;
- Tworzenie ciałek krwi;
- Pozytywne oddziaływanie na układ krążenia;
- Utrzymywanie korzystnego profilu lipidowego krwi;
- Profilaktyczne działanie w zakresie: miażdżycy, nadciśnienia, udaru, zawału, choroby niedokrwiennej serca.
Koper włoski to roślina o właściwościach antyoksydacyjnych. Witaminy A i C zawarte w fenkule są silnymi przeciwutleniaczami. Te natomiast neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Warto pamiętać, że wolne rodniki odpowiadają za choroby nowotworowe i neurodegeneracyjne oraz przyspieszają procesy starzenia się całego organizmu. Stąd też wyciąg z kopru włoskiego często stosowany jest jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych.
Pozostałe właściwości kopru włoskiego to:
- Działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne – pomaga więc w leczeniu różnego rodzaju infekcji; podany w formie napary hamuje rozwój grzybów i drobnoustrojów jelitowych;
- Leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych – koper włoski zwalcza bakterie i ułatwia wykrztuszanie wydzielany oskrzelowej; koper włoski można również stosować przy grypie i przeziębieniu jako środek napotny i przeciwgorączkowy;
- Działanie bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze;
- Płukanie jamy ustnej i przemywanie oczy;
- Zmniejszenie bólów menstruacyjnych oraz innych dolegliwości pochodzących ze strony układu moczowego;
- Pobudzanie laktacji;
- Stymulacja libido i łagodzenie zaburzeń hormonalnych – te właściwości wynikają z tego, że koper zawiera związki o właściwościach estrogennych; napary ziołowe zalecane są kobietom w okresie menopauzy;
- Wspomaganie odchudzania – herbaty z kopru włoskiego zalecane są na dietach redukcyjnych; nie podnoszą one wartości energetycznej posiłków, a jednocześnie regulują trawienie, przyspieszają spalanie tłuszczu, obniżają indeks glikemiczny posiłków; redukują ilość płynów w organizmie i odzwyczaja go z toksyn.
Jak jeść koper włoski?
Owoce kopru włoskiego mają słodkawy, nieco pikantny smak i anyżkowy zapach. Sprawdza się nie tylko jako składnik naparu, ale i jako przyprawa do sosów, zup, warzyw, mięs, owoców morza, pieczywa czy kompotów. Z nasion kopru włoskiego wykonuje się również olejek, który wykorzystywany jest w wyrobach cukierniczych. W kuchni stosować można również liście rośliny – znajdują one zastosowanie jako przyprawa do dań rybnych. Łodygi i bulwa kopru włoskiego natomiast składnik sałatek i zapiekanek.