Kiełki – właściwości odżywcze i zdrowotne kiełków roślin

0
2521

Kiełki to jeden z najzdrowszych produktów, który dostarcza do organizmu całą gamę wartości odżywczych i witamin. Kiełki można kupić w sklepie lub wyhodować samodzielnie w domowym zielniku. Otrzymuje się je z nasion, a więc roślin we wczesnej fazie wzrostu. W zależności od tego, jakie kiełki (z jakich roślin) będzie się jeść, takie wartości odżywcze dostarczy się do organizmu. Zobacz, jakie uprawić kiełki, poznaj ich wartości odżywcze oraz zalety z ich jedzenia.

Kiełki – jakie kiełki warto hodować w domu?

Zanim kupi się kiełki w sklepie lub zacznie je się samemu hodować, warto zapoznać ze z charakterystyka smakową oraz zastosowaniem poszczególnych kiełków. Pozwoli to dobrać te, które będą nam najlepiej odpowiadać. Wśród tych najpopularniejszych wyróżniamy:

  • kiełki rzodkiewki – wyróżniają się ostrym, pieprzowym i intensywnym smakiem, który może przypominać szczypiorek; kiełki rzodkiewki zazwyczaj dodaje się do sałatek oraz jako dodatek do białych serów, pasują także do różnego rodzaju sosów; kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, D, E, i H, składniki mineralne, kwasy omega 3 oraz błonnik; ich działanie jest przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne; hamują rozwój bakterii i drożdżaków, łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także infekcje dróg oddechowych;
  • kiełki soi – są delikatne i lekko chrupkie; stosuje się je jako dodatek do dań przygotowanych na parze – do parowaru należy dodawać je pod sam koniec; kiełki soi pasują przede wszystkim do warzyw;  ten rodzaj kiełków jest głównie źródłem białka i witamin A, B, C oraz K, a także żelaza, fosforu, magnezu i potasu; znajduje się nich też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów; regularne jedzenie kiełków soi poprawia wygląd skóry, zapobiega nadciśnieniu i zakrzepom oraz wspomaga pracę układu nerwowego i hormonalnego;
  • kiełki lucerny – ich główne zastosowanie to kanapki; mają lekko cierpki orzechowy smak; dostarczają białko, witaminy E i C, kwas foliowy, selen, cynk, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe; dzięki takiemu składowi wzmacniają mięśnie, zęby, kości;
  • kiełki owsa – mają lekki i słodkawy smak, dzięki czemu pasują do sałatek i różnego rodzaju dressingów; są źródłem witaminy A, B,C i E oraz fosforu, żelaza, miedzi, fluoru, wapnia, cynku i jodu; znajdziemy w nich również białka oraz tłuszcze; kiełki owsa pozytywnie wpływają na pracę tarczycy i gospodarkę hormonalną m.in. płodność;

  • kiełki fasoli Mung – poznać je można po nieco gorzkawym smaku; pasują do dań mięsnych oraz warzyw, mogą również być składnikiem sałatek;
  • kiełki rzeżuchy – intensywne i pikantno-gorzkie w smaku swoje zastosowanie znajdują na kanapkach, jako dodatek do mięs i sałat; polecane są przede wszystkim tym osobom, które lubią ostre i pikantne potrawy; właściwości prozdrowotne kiełków rzeżuchy to: orzeźwienie, pobudzenie przemiany materii, usprawnianie pracy nerek, złagodzenie bólów stawów; ich skład to przede wszystkim witaminy C, A, B,  sole mineralne i olejki eteryczne;
  • kiełki żyta – charakteryzuje je silny smak, który po uprażeniu przypomina orzechy; dodawać można je do sałatek, zup, płatków śniadaniowych czy musli; ich regularne jedzenie wzmacnia organizm, dodaje sił witalnych oraz pozytywnie wpływa na nerwy; kiełki żyta są bogate w potas, fosfor, magnez, żelazo i tłuszcze, a także witaminy E i B;
  • kiełki pszenicy – ich smak jest łagodny i słodkawy; można stosować je do sałatek, twarogu i sosów, a także potraw z owoców; są bogate w błonnik, magnez, mangan, cynk, wapń, żelazo, fosfor, białko, witaminy B, E i C;
  • kiełki jęczmienia – są słodkie w smaku, dzięki czemu doskonale pasują do deserów, można nimi posypywać również potrawy owocowe i śniadaniowe zupy mleczne; kiełki jęczmienia zawierają w sobie witaminy B i E, minerały, białko oraz pierwiastki w śladowych ilościach; jako ich właściwości prozdrowotne wskazuje się chłodzenie przy gorączce oraz dodanie energii.

Wartości odżywcze kiełków

Kiełki warto jeść przede wszystkim ze względu na ich wartości odżywcze. Nasiona te zawierają wiele cennych składników ważnych dla organizmu. Na pierwszym miejscu wymienia się witaminy A, B, C i E. Co ważne, witaminy zawarte w kiełkach bardzo dobrze przyswajane są przez ludzki organizm. Powyższy zestaw witaminowy znajdziemy w kiełkach każdej rośliny. W dalszej kolejności w kiełki dostarczają do organizmu mikro i makroelementów. W kiełkach znajdziemy m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, selen, chrom i lit. Zawierają one również aminokwasy. Cukry oraz tłuszcze znajdujące się w kiełkach są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż te zawarte w dojrzałych już warzywach. Warto również pamiętać, że kiełki to źródło błonnika i enzymów trawiennych pozwalających na lepsze wchłanianie się śladowych mikroelementów. Dodatkowo enzymy pobudzają trawienie, pracę wątroby oraz wydzielanie się żółci.

Czy warto jeść kiełki?

Kiełki jako wartościowy produkt żywnościowy dodatnio wpływa na nasze zdrowie. Ze względu na to, że zawierają w sobie duże ilości witamin, mikro i makroelementów pozwalają na regulację różnych procesów zachodzących w organizmie. Należy jednak pamiętać, że aby faktycznie skorzystać z wartości odżywczych kiełków, należy spożywać te nie starsze niż kilka dni. Jedząc je regularnie:

  • chroni się organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami; ochrona ta wynika wysokiej zawartości dobrze przyswajalnej witaminy C w kiełkach;
  • reguluje pracę całego organizmu;
  • poprawia wygląd włosów, paznokci oraz skóry;
  • odkwasza organizm;
  • poprawia wydajność procesu trawienia;
  • obniża poziom złego cholesterolu;
  • poprawia apetyt;
  • zwiększa ilość energii.

Kiełki można jeść w dowolnej ilości i dodawać do wielu potraw. Są one niskokaloryczne, dlatego spożywać mogą je również osoby na diecie odchudzającej, o różnym stanie zdrowia i wieku. W kuchni kiełki można stosować jako dodatek do dań głównych, sałatek, na kanapki lub jako przegryzkę między posiłkami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here