Kapusta – właściwości odżywcze i zdrowotne

0
1890

Kapusta jest warzywem, które w polskiej kuchni niemal dominuje. Spożywamy ją na wiele sposobów oraz w wielu potrawach np. bigosie czy pierogach. Wydaje się pospolita i niezbyt ciekawa, a wielu osób jawi się jako bezwartościowe pokarmowo warzywo. Zwykły zapychacz. Jest jednak zupełnie inaczej. Po kapustę warto sięgnąć ze względu na jej właściwości lecznicze. Te znane są już od wieków. Kapusta w medycynie ludowej uchodzi za cudowne lekarstwo na wiele schorzeń. Zobacz, jakie są właściwości lecznicze kapusty.

Kapusta – co to za warzywo?

Kapusta jest warzywem z rodziny kapustowatych. Występuje w kilku rodzajach i odmianach, z czego najbardziej znana jest kapusta biała. Oprócz niej w sklepach dostaniemy również kapustę czerwoną, pekińską czy włoską. Warzywo to wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego i znane jest od starożytności. Kapusta jedzona była już przez starożytnych Greków i Rzymian, którzy uważali ja za warzywo lecznicze. Do Polski przywędrowała w XIV wieku za sprawą Niemców. Od razu została dobrze przyjęta i stała się niemal narodowym warzywem. Polacy nie tylko zaczęli dodawać ją do potraw, ale i kisić.

Właściwości odżywcze kapusty

Kapusta należy do warzyw mało kalorycznych. W jej 100 g znajduje się tylko 29 kalorii. To jednak niejedyne jej zalety. Jest bogata w składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmy człowieka. Znajdziemy w niej fosfor, siarkę, potas, miedź, mangan, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Główka kapusty to także skarbnica witamin. Zawarta w niej jest przede wszystkim witamina C w dużych dawkach oraz witaminy z grupy B, A, E, K i PP.  Wszystko to sprawia, że opinia kapusty jako warzywa ciężkostrawnego i niejakiego jest mitem. Wartości odżywcze w niej zawarte sprawiają, że prozdrowotnie wpływa ona nie tylko jak się ja je, ale także stosuje zewnętrznie.

Właściwości lecznicze kapusty

Kapusta już od starożytności uważana była za lecznicze warzywo. Stosowane były głównie jako lek na choroby płuc, wątroby i stawów. Dziś dania z kapusty zalecane są osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz podwyższyć naturalną odporność organizmu. Zawarte w kapuście witaminy i minerały pozwalają bronić się przed wirusami i bakteriami, które wywołują m.in. najpopularniejsze choroby sezonowe takie jak grypa i przeziębienie. Należy też wspomnieć, że kapusta wbrew powszechniej opinii wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego i łagodzi takie dolegliwości jak nieżyt żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba wrzodowa. Uważa się także, że jej regularne jedzenie pomaga pozbyć się zgagi i zaprać oraz pozytywnie działań  na wątrobę, woreczek żółciowy oraz nerki. Aby jednak móc korzystać z leczniczych właściwości kapusty, trzeba pamiętać, żeby nie łączyć jej z ciężkostrawnymi i tłustymi mięsami czy olejami.

Jak jeść kapustę?

Kapustę można spożywać na wiele sposobów, jednak najlepiej jeść ją na surowo. W takiej formie warzywo można wykorzystać jako element surówki. Cenne substancje odnajdziemy również w soku ze świeżej kapusty oraz w kiszonej kapuście. Samo warzywo można gotować, smażyć i dusić. Kapusta jest składnikiem wielu tradycyjnych dań takich jak bigos, gołąbki, kapuśniak czy pierogi, ale może być też wykorzystywana do przygotowania dań inspirowanych kuchnią chińską. Najlepiej dodawać do niej kminek i majeranek – dzięki temu uniknie się wzdęć i zgagi. Osoby lubiące zielone koktajle mogą z przyrządzać je z kapusty, łącząc warzywo ze szpinakiem i jarmużem.

Właściwości lecznicze soku z kapusty

Sok z kapusty to znany sposób na podwyższenie odporności, zwalczanie anemii oraz pozbycie się obrzęków spowodowanych nadmiernym gromadzeniem się płynów w ciele. Kuracja sokiem z kapusty powinna trwać ok. 3 tygodnie, w tym czasie należy wypić szklankę soku. Sok z kapusty polecany jest też na wrzody żołądka oraz jako profilaktyka chorób raka.

Właściwości lecznicze kiszonej kapusty

Kiszona kapusta jest cennym źródłem wapnia, potasu oraz witaminy  C. Traktowana jest jako naturalny antybiotyk oraz lek na regulację procesu trawienia. Do jej właściwości należy oczyszczanie przewodu pokarmowego z baterii gnilnych, które stwarzają warunki do rozwoju drobnoustroju. Wybierając czerwoną kapustę kiszoną, dodatkowo dostarczamy się do organizmu antyutleniacze, selen i witaminę E.

Kompresy z kapusty – kiedy i na co stosować?

Kapusta leczniczo działa leczniczo nie tylko jedzenie, ale i stosowana w formie zewnętrznej. Kompresy z kapusty polecane są osobom z artretyzmem, cierpiącym na bóle stawów i mięśni, zwichnięcia. Kompres wykonuje się z 2-3 największych liści wierzchnich warzywa. Należy rozbić je lekko tłuczkiem, aby zmiękły – trzeba uważać, aby nie podziurawić liści. Następnie kładzie się na kilka minut na kaloryferze. Ciepłym owija się chore stawy, okręcając kompres bandażem lub ręcznikiem. Zdejmuje się go, gdy utraci ciepłotę.

Kapusta – kiedy jej unikać?

Dieta bogata w kapustę wydaje się idealna, ale nie jest taka dla każdego. Warzyw kapuściastych należy unikać przy chorobach tarczycy. Wynika to z zawartych w nich substancji wolotwórczych. Utrudniają one przyswajanie jodu z posiłków, co może prowadzić do groźnych niedoborów tego pierwiastka w organizmie.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here