Coraz więcej osób poszukuje sposobów na zdrowe odżywianie. Modyfikując swoją dietę i dodając do nich coraz to nowsze i zdrowsze produkty, warto pamiętać, że to czy faktycznie będzie się spożywać pełnowartościowe owoce, warzywa i mięsa zależy od sposobu ich przyrządzenia. W przypadku tradycyjnego gotowania, czyli takiego, gdzie produkty spożywcze mają kontakt z wodą, dochodzi do utraty wielu cennych witamin i minerałów. Stąd też coraz popularniejszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze. Te sposób jest nie tylko szybki i wygodny, ale także pozwala zachować potrawą naturalny smak i zachować produktom piękny kolor. Zobacz, czy gotowanie na parze rzeczywiście jest zdrowe.
Gotowanie na parze: zalety
Gotowanie na parze to sposób przyrządzania potraw znany od bardzo dawna. Jego historia sięga kilku wieku wstecz. Gotowanie na parze najprawdopodobniej zostało wynalezione przez Chińczyków, którzy słyną ze swojego prozdrowotnego sposobu odżywiania się. Jak dotąd jest to najlepszy sposób przyrządzania potraw z zachowaniem ich naturalnego smaku, barwy i konsystencji produktów. Jednak najważniejszą zaletą gotowania na parze jest to, że poszczególne składniki nie tracą lub w minimalnym stopniu tracą zawarte w nich witaminy, minerały i inne makroelementy. Jest to efektem tego, że gotowane produkty nie mają kontaktu z wodą. Ta wypłukuje wiele składników odżywczych, np. witaminę C w ok. 70%.
Gotowanie na parze zalecane jest także osobom chorym, z wysokim cholesterolem czy zmagających się ze zbędnymi kilogramami. Dzięki parze potrawy nie nasiąkają tłuszczem, którego w ogóle się nie używa w procesie przetwórczym. Dopiero po zakończeniu gotowanie produkty można skropić zdrowymi olejami lub oliwą z oliwek. Warto także dodać, że gotowanie na parze oznacza znaczne ograniczenie używania przypraw np. soli. Wynika to z tego, że para wydobywa zawarty w produktach naturalny sód. Potrawy można ewentualnie dosolić na koniec. Należy pamiętać, że brak przypraw nie oznacza, że dania są bez smaku – wręcz przeciwnie. Gotowanie na parze wydobywa naturalny smak i intensywny aromat, warzywa się sprężyste i nie przywierają do garnka. Jak więc widać gotowanie na parze to same zalety.
Jak gotować na parze?
Aby gotowanie na parze było skuteczne i poprawne, należy nabyć odpowiednie garnki. Tych na rynku jest bardzo wiele. Producenci oferują zróżnicowane garnki do gotowania na parze. Różnią się one wielkości, materiałem wykonania itp. W przypadku, gdy swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem dopiero się zaczyna, na początek wystarczy zwykły garnek wraz z metalową, regulowaną wkładką. Wkładka dzięki regulacji średnicy będzie pasować do każdego garnka. Alternatywą dla niej są bambusowe koszyczki do gotowania na parze. Jeśli rozsmakujesz się w potrawach przygotowywanych w ten sposób, to możesz zainwestować w zestaw garnków do gotowania na parze. Są to specjalne trzyczęściowe naczynia, które ułatwią cały proces.
Dla zaawansowanych kucharz dobrym rozwiązaniem jest też elektryczny parowar, pozwalający na gotowanie na kilku poziomach. Duże parowary sprawią, że obiad można ugotować na jeden raz, a dodatkowo podtrzymywać temperaturę dań do czasu ich podania. Kolejnym sprzętem, który umożliwia gotowanie na parze, są szybkowary, kombiwary lub kochanki mikrofalowe z funkcją gotowania na parze.
Ilość sprzętów, które pozwala przygotowywać jedzenie na parze, jest bardzo duża, a asortyment producentów sprzętów kuchennych w tym zakresie stale się rozbudowuje. Najnowsze propozycje to piekarniki lub kuchenki do gotowania na parze.
Co gotować na parze?
Gotowanie na parze nie oznacza rezygnacji z jedzenia ulubionych produktów. Na parze da się przyrządzić większość warzyw i mięs. W parowarze możesz przygotować warzywa (nawet te liściaste), ziemniaki, ryż, kasze, chude mięso, ryby. Naukę gotowania na parze warto rozpocząć od brokułu, jest on najprostszy w ugotowaniu. Pamiętaj, że gotowanie na parze nie jest trudne i wbrew pozom wygląda podobnie jak to tradycyjne w wodzie. Produktów należy pilnować, aby zbytnio się nie rozgotowały, a także zachować ostrożność przy ich wyjmowaniu.
Gotowanie na parze to znakomity sposób, aby twoja dieta stała się zdrowsza i smaczniejsza. Przygotowanie potraw w ten sposób nie zajmie ci więcej czasu niż tradycyjne gotowanie. Na początku możesz odczuwać, że poszczególne produkty przygotowane na parze są mało wyraźne i mdłe w porównaniu z tymi smażonymi i pieczonym, ale po czasie przyzwyczaisz się do ich naturalnego smaku. Pamiętaj też, że dania gotowane na parze możesz dowolnie przyprawiać np. ziołami czy innymi ulubionymi przyprawami. Nadaje to im wyraźniejszego smaku. Decydując się na gotowanie na parze, zyskasz też całą gamę korzyści dla swojego zdrowia. Do organizmu będziesz dostarczać duże ilości witamin i składników mineralnych, obniżysz ilość zjadanych tłuszczów oraz konserwantów, a także poprawisz pracę układu pokarmowego (produkty gotowane na parze są tymi lekkostrawnymi). Z zalet gotowania na parze może korzystać każdy, jednak szczególnie jest ono polecane osobom na dietach odchudzających, chorym na cukrzycę lub miażdżycę.