Jeszcze kilka wieków temu dziczyzna była podstawą diety. Dziś spożywamy ją rzadko. Jedni uważają ją za prawdziwą rozkosz dla podniebienia, doceniając jej wyjątkowy smak i aromat, inni za mięso tłuste i pozbawione wartości odżywczych. Trzeba jednak wiedzieć, że bez względu na to, czy smak dziczyzny lubimy, czy nie musimy wiedzieć, że jest ona niezwykle zdrowia. Zobacz, jak przyrządzić dziczyznę oraz dlaczego warto ją serwować.

Dziczyzna dziś uznawana jest za ekskluzywne mięso, które jest o wiele zdrowsze od tego hodowlanego. Wynika to przede wszystkim z tego, że jest ona chudsza i mniej skażona chemią. Mimo licznych zalet dziczyzny rzadko gości ona na naszych stołach. Jako przyczyny tego stanu rzeczy wymienia się wysoką cenę mięsa oraz przekonanie, że jest ona skomplikowana w przekonaniu. Okazuje się jednak, że to tylko mit. Przygotowanie dziczyzny wcale nie jest tak trudne, jak nam może się wydawać. Dziczyznę można bowiem gotować, dusić, smażyć oraz piec.

Wartości odżywcze dziczyzny

Dziczyzna jest mięsem bogatym w białko. Co ważne, zawiera również bardzo małe ilości tłuszczy. Dzięki temu nie uczula i nie truje. W dziczyźnie nie znajdziemy też dużych ilości cholesterolu, natomiast jest ona cennym źródłem żelaza i witamin z grupy B. Inne wartości odżywcze dziczyzny to: wapń, fosfor, żelazo.

Warto również wspomnieć, że dziczyzna to jedno z najmniej kalorycznych rodzajów mięs. Średnio zawiera ona 120 kalorii w 100 g. Kaloryczność dziczyzny zależy jednak od tego, z jakiego mięsa jest ona pozyskana. Najmniej kalorii zawiera mięso z dzika, najwięcej z sarny. Przebywając na diecie odchudzającej, warto też sięgać po mięso dzikiego ptactwa np. bażantów czy kuropatwy.

Właściwości odżywcze dziczyzny wynikają z tego, że zwierzęta łowne żyją dziko, jedzą więc rośliny niezawierające pestycydów, sztucznych nawozów, antybiotyków, substancji chemicznych itp.

Rodzaje dziczyzny

Dziczyzna, aby mogła zostać spożyta, musi być przebadana przez weterynarza. Badania przechodzi każde mięso pozyskane od zwierząt łownych. Podstawowe rodzaje dziczyzny to:

  • dziczyznę grubą – np. sarna, jeleń, dzik, daniel
  • dziczyznę drobną – np. zające
  • dzikie ptactwo – np. kuropatwy, przepiórki, bażanty

W Polsce spożywa się też dzikie króliki, kaczki, cyranki i cyraneczki.

Walory smakowe dziczyzny

Dziczyzna zawiera wysoką zawartość substancji wyciągowych, czyli związków rozpuszczalnych w wodzie. Podczas gotowania przechodzą one do wywaru, nadając mięsu charakterystyczny smak i aromat. Smak dziczyzny uzależniony jest od konkretnego zwierzęcia, z jakiego została pozyskana. Mięso sarny czy jelenia jest delikatne i aromatyczne, dzika ostre. Najlepiej smakuje mięso z młodych osobników. Uważne są one za najdelikatniejsze. Ponadto za rarytas używana jest dziczyzna pochodzącą z okresu późno jesiennych lub wczesno zimowych polowań.

Jak przygotować dziczyzną?

Dziczyzna to mięso twarde i zwięzłe, dlatego jest postrzegane jako trudne w przygotowaniu. Powinno być przechowywane w chłodnym i przewiewnym miejscu, dzięki temu zmięknie i kruszeje. Czas przygotowania dziczyzny do obróbki termicznej uzależniony jest od wieku i gatunku zwierzęcia. Przykładowo:

  • Zająca wiesza się w chłodzie na 4–5 dni,
  • wypatroszona sarna potrzebuje 7–20 dni,
  • bażanty 5–7 dni.

Po skruszeniu, a jeszcze przed obróbką termiczną mięso trzeba marynować. W skład marynaty do dziczyzny wchodzi: wino wytrawne lub ocet, przyprawy korzenne, zioła, warzywa.  Tak przygotowaną dziczyznę można gotować, smażyć, dusić, piec. Aby mięso nie stało się zbyt suche, należy je podlewać tłuszczem lub wodą (w czasie pieczenia). Dziczyznę dobrze jest przyprawiać. Najlepsze przyprawy to:

  • Kminek do mięsa dzika
  • Koperek, tymianek, natka pietruszki do mięsa dzikiego ptactwa;
  • Ziele angielskie do dziczyzny duszonej.

Gotowe mięso można spożywać w towarzystwie suszonych owoców i czerwonego wina. Przygotowuje się z niego dania główne, pasztety, gulasze, potrawki, wędliny i kiełbasy. Okazuje się, że przygotowanie tych potraw wcale nie jest trudne. Najszlachetniejsze mięsa wcale nie potrzebują skomplikowanych przepisów, aby dobrze smakować. Im przepis jest prostszy, tym lepiej. Przy przygotowywaniu dziczyzny unikamy więc przypraw i składników charakterystycznych dla kuchni egzotycznej.

Warto zaznaczyć, że dziczyznę można kupić nie tylko świeżą, ale i mrożona. Ta nie potrzebuje kruszenia, bo już jest miękka. Trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na proces rozmrażania mięsa – dziczyznę najlepiej dziś wcześniej wyjąć z zamrażalnika i przenieś do lodówki, gdzie samo się rozmrozi.

Przeciwwskazania do zjedzenia dziczyzny

Na mięso dziko żyjących zwierząt należy uważać. Spożywane w za dużych ilościach może szkodzić. Istnieją też liczne przeciwwskazania do jedzenia dziczyzny. Po ten rodzaj mięsa nie powinny sięgać osoby cierpiące na dnę moczanową (dziczyzna sprzyja rozwojowi choroby).

Zaleca się również, aby absolutnie nie jeść mięsa z niepewnego źródła. Może to skutkować spożyciem zepsutej lub przetworzonej w nieprawidłowy sposób dziczyzny. W tej mogą znajdować się drobnoustroje chorobotwórcze np. larwy włośni, co stwarza ryzyko zarażenia się chorobą pasożytniczą.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here