Dieta tygodniowa to z pewnością plan żywieniowy stosowany na tak zwaną ostatnią chwilę. Dieta na siedem dni może okazać się pomocna dla osób chcących schudnąć realnie około 1,5 do 2 kg. Plan na tydzień odchudzania jest przydatny przed ważnym wystąpieniem, randką, czasami spotkamy się także z nazwami typu „pre-bikini”, czyli dieta przed sezonem plażowo-wakacyjnym. Jak ułożyć plan na tydzień odchudzania? O czym pamiętać na diecie tygodniowej?

Kilka podstawowych zasad diety na jeden tydzień

Planowanie codziennego menu nie jest trudne, o ile każdy posiłek i przekąska zawierają trochę białka, błonnika,  złożone węglowodany  i odrobinę tłuszczu.

Oto, co musisz wiedzieć o każdym posiłku.

  • Jedzenie śniadania pomoże Ci rozpocząć dzień z dużą ilością energii. Nie zrujnuj swojego śniadania wysokotłuszczowymi i wysokokalorycznymi potrawami. Na śniadanie wybierz trochę białka. Jest to również dobry czas na zjedzenie świeżych owoców.
  • Drugie śniadanie jest całkowicie opcjonalne. Jeśli zjesz większe pierwsze śniadanie, możesz nie czuć się głodny aż do pory obiadowej. Jeśli jednak czujesz ssanie w żołądku, a obiad planujesz dopiero za dwie lub trzy godziny, lekka, przedpołudniowa przekąska pomoże Ci przetrzymać czas do obiadu, nie dodając zbyt wielu kalorii do dziennego bilansu.
  • Obiad to często posiłek, który spożywasz w pracy, więc jest to świetny czas, aby spakować w domu coś, co można łatwo podgrzać. Jeśli kupisz obiad, wybierz zdrową zupę lub świeżą sałatkę z warzywami.
  • Popołudniowa przekąska również jest opcjonalna (podwieczorek). Zjedz coś, co nie ma wiele kalorii, ale pomoże przetrwać do kolacji.
  • Kolacja to posiłek, który spożywamy zwykle w domu i mamy najwięcej czasu w ciągu dnia, aby przygotować coś samemu. Z tego względu łatwo przesadzić z porcją i kalorycznością, dlatego „podziel” swój talerz na cztery ćwiartki. Jedna czwarta przypada na mięso lub źródło białka, jedna czwarta na skrobię, a ostatnie dwie czwarte na zielone i kolorowe warzywa lub zieloną sałatkę.
  • Lekka, bogata w węglowodany przekąska wieczorna może pomóc Ci spać, ale unikaj ciężkich, tłustych potraw lub pokarmów bogatych w rafinowane cukry.

Kilka dodatkowych zasad diety tygodniowej. O czym należy pamiętać planując posiłki na tydzień odchudzania?

  1. Uzupełniaj płyny. W diecie ważne jest, aby dobrze nawadniać organizm. Wybieraj wodę bogatą w składniki mineralne i witaminy.
  2. Jedz posiłki powoli i dokładnie gryź. Nie jedz w pośpiechu i jedz powoli. Dzięki temu jedzenie będzie się lepiej przyswajać i trawić.
  3. Efekt jojo. Może się wydawać, że już osiągnięty wynik zostanie z nami na zawsze. Niestety jest to błędne myślenie. Należy pamiętać, że może dopaść nas efekt jojo.
  4. Stosuj racjonalną dietę.
  5. Ćwicz. Aktywność fizyczna bardzo dobrze wpływa na nasz organizm. Bez wątpienia warto dodać różnego rodzaju aktywności do swojego codziennego planu dnia.
  6. Wracaj stopniowo do diety normalnokalorycznej.
  7. Nie wracaj do starych nawyków żywieniowych.

Plan diety tygodniowej – jak ułożyć plan na tydzień odchudzania?

  • Dzień pierwszy: Jedz jakikolwiek rodzaj owoców, z wyjątkiem bananów. 
    Zaoszczędź banany na czwarty dzień! Preferowane owoce na dzień pierwszy to jabłka, arbuzy i wszelkiego rodzaju owoce cytrusowe.
  • Dzień drugi: zjedz każdy rodzaj warzyw, surowych lub gotowanych. 
    Drugiego dnia zjedz wszystkie warzywa, które chcesz – same, w sałatce lub ugotowane z solą i pieprzem.
  • Dzień trzeci: Połącz owoce i warzywa, surowe lub gotowane. 
    W trzecim dniu połącz owoce i warzywa.
  • Dzień czwarty: Mleko, banany i zupa o niskiej zawartości kalorii
    Dzień czwarty może być trudny, ponieważ jest to środek programu diety, ale jesteś prawie w połowie drogi!
  • Dzień piąty: łącz owoce, warzywa i ryż. 
    Jesteś więcej niż w połowie, a cel nie jest daleko. Możesz już czuć, że straciłeś trochę na wadze. W tym dniu nie zapomnij o zjedzeniu pomidorów, które są kluczem do rozkładu chemicznego i utraty wagi.
  • Dzień szósty: warzywa i ryż
    W szóstym dniu spożywaj warzywa i ryż, a także sałatki i zupę.
  • Dzień siódmy: ryż, zupa i sałatka. 
    Zrobiłeś to! Kontynuuj posiłki takie jak w dniu szóstym: ryż z warzywami, zupą i sałatą.

Co jeść na diecie jednotygodniowej? Czego unikać w planie żywieniowym na siedem dni?

Poniżej przedstawiamy podstawowe produkty, które należy spożywać na niskokalorycznych dietach oraz te, o których lepiej zapomnieć.

Produkty zalecane Produkty przeciwwskazane
  • pieczywo pełnoziarniste
  • grube kasze
  • ryż brązowy
  • makarony pełnoziarniste
  • makarony gryczane
  • płatki zbożowe – owsiane, żytnie
  • białe pieczywo
  • produkty mączne
  • drobne kasze
  • biały makaron
  • biały ryż
  • płatki jaglane i ryżowe
  • płatki kukurydziane
  • gotowe musli
wszystkie warzywa
(oprócz przeciwwskazanych)
  • ziemniaki
  • bataty
  • maniok i inne warzywa skrobiowe
Owoce w niewielkich ilościach
(wszystkie oprócz przeciwwskazanych)
  • owoce suszone, w syropie i z puszki
  • banany
  • winogrona
  • morele
  • czereśnie
  • drób bez skóry
  • chude mięso czerwone  (np.polędwica, szynka, schab)
  • ryby
  • wędliny drobiowe bardzo dobrej jakości
  • drób ze skórą
  • tłuste mięso czerwone
  • kiełbasy
  • parówki
  • wędliny
  • pasztety
  • konserwy
  • chudy twaróg
  • jogurt naturalny
  • kefir naturalny
  • maślanka naturalna
  • mleko nisko tłuszczowe
  • serek wiejski light
  • twaróg półtłusty i tłusty
  • słodzone jogurty
  • kefiry i maślanki
  • mleko powyżej 2% tłuszczu
  • ser żółty
  • sery pleśniowe
  • serek topiony
  • serek typu “fromage”
  • śmietana
  • jogurt grecki
W niewielkich ilościach oliwa z oliwek, masło,oleje roślinne
  • margaryny twarde
  • smalec
  • boczek
Woda –
co najmniej 2 litry dziennie
  • napoje gazowane
  • soki owocowe
  • napoje w kartonach
 
  • cukier, miód, słodycze
  • dania gotowe
  • żywność fast food
  • zupy i sosy w proszku

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here