Po dietę niskowęglowodanową najczęściej sięgają osoby chcące zgubić zbędne kilogramy. To właśnie węglowodany obwiniane są za nadmierne tycie. Rezygnacja z nich ma pomoc osiągnąć szczupła i smukłą sylwetkę. Zazwyczaj dietę niskowęglowodanową stosuje się przez 3 tygodnie. Aby przyniosła ona pożądane efekty, trzeba ściśle przestrzegać sztywno określonych zasad, a także stosować odpowiedni jadłospis. Produktów, których nie można jeść, jest sporo. Poznaj zasady diety niskowęglowodanowej oraz sprawdź przykładowe jadłospisy.
Dieta niskowęglowodanowa zaliczana jest do eliminacyjnych diet odchudzających o niskiej kaloryczności. Jej podstawą jest ograniczenie jedzenia węglowodanach, czyli m.in. produktów zbożowych. W zamian za to zwiększa się ilość zdrowych tłuszczów w posiłkach. Dieta niskowęglowodanowa ma pomóc zredukować masę oraz osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Zasady diety niskowęglowodanowej
Podstawowa zasada diety niskowęglowodanowej mówi, że z codziennego jadłospisu należy wyeliminować wszystkie produkty będące źródłem węglowodanów, czyli cukrów. Ich nadmierna ilość w diecie powoduje, że w organizmie odkłada się tkanka tłuszczowa i następuje przyrost masy ciała. Eliminacja węglowodanów z diety trwa od 7 do 21 dni. Pozwolić na nią mogą osoby zdrowe dorosłe osoby, których celem jest odchudzanie. Dieta niskowęglowodanowa nie jest zalecana dzieciom, młodzieży, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. W trakcie diety wskazane jest spożywanie od 100- do 1300 kalorii na dobę. Zasadą jest długie żucie każdego kęsa pokarmu, co ma skutkować mniejszą ilością zjadanego pożywaniu i szybszym odczuciem przez organizm sytości. Posiłków nie należy popijać. Będą na diecie niskowęglowodanowej nie można się głodzić, aby nie doprowadzić do uczucia ssania z głodu, między posiłkami można stosować zdrowe przegryzki np. w postaci surowych warzyw.
Produkty zakazane w diecie niskowęglowodanowej
Będąc na diecie niskowęglowodanowej, należy z codziennego jadłospisu wyeliminować wszystkie produkty zawierające cukry, czyli węglowodany. Niewskazane są:
- produkty zbożowe: pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, ryż, kasze,
- ziemniaki,
- suche nasiona roślin strączkowych,
- wyroby cukiernicze,
- kandyzowane i suszone owoce,
- fast foody,
- słodycze, desery,
- słodkie napoje, jogurty owocowe.
Co jeść na diecie niskowęglowodanowej?
W zamian za węglowodany na diecie można sięgać po:
- ryby, mięso i jaja,
- mleko i produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, sery twarogowe,
- warzywa niezawierające skrobi: sałaty, ogórki, brokuły, pomidory, kalafior, brukselka, kapusta, szparagi itd.,
- orzechy i pestki np. orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, pestki dyni, słonecznika, sezam, chia, siemię lniane;
- tłuszcze: awokado, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwekowoce takie jak jagody, borówki, maliny, truskawki.
Rodzaje diet niskowęglowodanowych
Współczesna dietetyka wyróżnia kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych. To, co je od siebie odróżnia to zalecenie w zakresie stosowania oraz dozwolonej ilości węglowodanów w diecie. Najpopularniejszą odmianą diety niskowęglowodanowej jest dieta ketogeniczna. Jest ona połączeniem diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej. Jej zasady opierają się na obniżeniu ilości zjadanych węglowodanów do ok. 50g na dobę.
Przykładowy jadłospis diety niskowęglowodanowej
I śniadanie: twarożek
- 200 g chudego sera twarogowego,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 3 drobno pokrojone rzodkiewki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- ½ zielonego ogórka,
- ¼ żółtej papryki.
II śniadanie: garść orzechów nerkowca
Obiad: gotowana cielęcina z pieczarkami i szparagami
- 150 g gotowanej cielęciny,
- 8 pieczarek (duszonych na oliwie z oliwek – ok. 5 ml),
- 4 szparagi,
- surówka: zielona sałata, pomidor, ½ cebuli, ogórek kiszony, łyżeczka oliwy z oliwek.
Podwieczorek: sok wielowarzywny domowej roboty
- ¼ zielonej papryki,
- 100 g selera korzeniowego,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 pomidor,
- 50 g selera naciowego.
Kolacja: zapiekanka warzywna
- 100 g cukinii,
- 100 g brokułów,
- 100 g bakłażana,
- pomidor,
- szczypiorek,
- cebula,
- 30 g tartego sera żółtego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- przyprawy.
Efekty diety niskowęglowodanowej
Jako efekt diety niskowęglowodanowej podaje się zredukowanie tkanki tłuszczowej dołożonej w organizmie oraz uregulowanie poziomu cukru we krwi. Szacuje się, że ten typ diety odchudzającej pozwala na pozbycie się 1 kg w ciągu tygodniu. Należy jednak pamiętać, że długotrwałe stosowanie diety niskowęglowodanowej może prowadzić do przykrych konsekwencji. Wśród jej skutków ubocznych wymienia się osłabienie organizmu, problemy trawienne, zaparcie, bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji bezsenność, nudności, skurcze mięśni. Wyeliminowanie dużej ilości produktów może również prowadzić do niedoborów witamin i minerałów np. potasu i magazyn. W takich wypadkach konieczne jest przyjmowanie preparatów farmakologicznych lub suplementów diety, a w skrajnych sytuacjach zaprzestanie diety niskowęglowodanowej. Aby nie narażać organizmu na nagły szok spowodowany utrata węglowodanów, zaleca się wprowadzanie nowego jadłospisu stopniowo.
Świeże owoce i warzywa stosowane w przepisach można zastąpić odpowiedniej jakości mrożonkami. Poltino jako producent mrożonych warzyw i owoców posiada w swej ofercie szeroki asortyment tych produktów powstałych z wyselekcjonowanych odmian.