Dieta niskowęglowodanowa – jak ułożyć sobie jadłospis?

0
4450

Po dietę niskowęglowodanową najczęściej sięgają osoby chcące zgubić zbędne kilogramy. To właśnie węglowodany obwiniane są za nadmierne tycie. Rezygnacja z nich ma pomoc osiągnąć szczupła i smukłą sylwetkę. Zazwyczaj dietę niskowęglowodanową stosuje się przez 3 tygodnie. Aby przyniosła ona pożądane efekty, trzeba ściśle przestrzegać sztywno określonych zasad, a także stosować odpowiedni jadłospis. Produktów, których nie można jeść, jest sporo. Poznaj zasady diety niskowęglowodanowej oraz sprawdź przykładowe jadłospisy.

Dieta niskowęglowodanowa zaliczana jest do eliminacyjnych diet odchudzających o niskiej kaloryczności. Jej podstawą jest ograniczenie jedzenia węglowodanach, czyli m.in. produktów zbożowych. W zamian za to zwiększa się ilość zdrowych tłuszczów w posiłkach. Dieta niskowęglowodanowa ma pomóc zredukować masę oraz osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Zasady diety niskowęglowodanowej

Podstawowa zasada diety niskowęglowodanowej mówi, że z codziennego jadłospisu należy wyeliminować wszystkie produkty będące źródłem węglowodanów, czyli cukrów. Ich nadmierna ilość w diecie powoduje, że w organizmie odkłada się tkanka tłuszczowa i następuje przyrost masy ciała. Eliminacja węglowodanów z diety trwa od 7 do 21 dni. Pozwolić na nią mogą osoby zdrowe dorosłe osoby, których celem jest odchudzanie. Dieta niskowęglowodanowa nie jest zalecana dzieciom, młodzieży, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. W trakcie diety wskazane jest spożywanie od 100- do 1300 kalorii na dobę. Zasadą jest długie żucie każdego kęsa pokarmu, co ma skutkować mniejszą ilością zjadanego pożywaniu i szybszym odczuciem przez organizm sytości. Posiłków nie należy popijać. Będą na diecie niskowęglowodanowej nie można się głodzić, aby nie doprowadzić do uczucia ssania z głodu, między posiłkami można stosować zdrowe przegryzki np. w postaci surowych warzyw.

Produkty zakazane w diecie niskowęglowodanowej

Będąc na diecie niskowęglowodanowej, należy z codziennego jadłospisu wyeliminować wszystkie produkty zawierające cukry, czyli węglowodany. Niewskazane są:

  • produkty zbożowe: pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, ryż, kasze,
  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych,
  • wyroby cukiernicze,
  • kandyzowane i suszone owoce,
  • fast foody,
  • słodycze, desery,
  • słodkie napoje, jogurty owocowe.

Co jeść na diecie niskowęglowodanowej?

W zamian za węglowodany na diecie można sięgać po:

  • ryby, mięso i jaja,
  • mleko i produkty mleczne: jogurt naturalny, kefir, sery twarogowe,
  • warzywa niezawierające skrobi: sałaty, ogórki, brokuły, pomidory, kalafior, brukselka, kapusta, szparagi itd.,
  • orzechy i pestki np. orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, pestki dyni, słonecznika, sezam, chia, siemię lniane;
  • tłuszcze: awokado, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwekowoce takie jak jagody, borówki, maliny, truskawki.

Rodzaje diet niskowęglowodanowych

Współczesna dietetyka wyróżnia kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych. To, co je od siebie odróżnia to zalecenie w zakresie stosowania oraz dozwolonej ilości węglowodanów w diecie. Najpopularniejszą odmianą diety niskowęglowodanowej jest dieta ketogeniczna. Jest ona połączeniem diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej. Jej zasady opierają się na obniżeniu ilości zjadanych węglowodanów do ok. 50g na dobę.

Przykładowy jadłospis diety niskowęglowodanowej

I śniadanie: twarożek

  • 200 g chudego sera twarogowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 3 drobno pokrojone rzodkiewki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ½ zielonego ogórka,
  • ¼ żółtej papryki.

II śniadanie: garść orzechów nerkowca

Obiad: gotowana cielęcina z pieczarkami i szparagami

  • 150 g gotowanej cielęciny,
  • 8 pieczarek (duszonych na oliwie z oliwek – ok. 5 ml),
  • 4 szparagi,
  • surówka: zielona sałata, pomidor, ½ cebuli, ogórek kiszony, łyżeczka oliwy z oliwek.

Podwieczorek: sok wielowarzywny domowej roboty

  • ¼ zielonej papryki,
  • 100 g selera korzeniowego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 pomidor,
  • 50 g selera naciowego.

Kolacja: zapiekanka warzywna

  • 100 g cukinii,
  • 100 g brokułów,
  • 100 g bakłażana,
  • pomidor,
  • szczypiorek,
  • cebula,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • przyprawy.

Efekty diety niskowęglowodanowej

Jako efekt diety niskowęglowodanowej podaje się zredukowanie tkanki tłuszczowej dołożonej w organizmie oraz uregulowanie poziomu cukru we krwi. Szacuje się, że ten typ diety odchudzającej pozwala na pozbycie się 1 kg w ciągu tygodniu. Należy jednak pamiętać, że długotrwałe stosowanie diety niskowęglowodanowej może prowadzić do przykrych konsekwencji. Wśród jej skutków ubocznych wymienia się osłabienie organizmu, problemy trawienne, zaparcie, bóle i zawroty głowy, zaburzenia koncentracji bezsenność, nudności, skurcze mięśni. Wyeliminowanie dużej ilości produktów może również prowadzić do niedoborów witamin i minerałów np. potasu i magazyn. W takich wypadkach konieczne jest przyjmowanie preparatów farmakologicznych lub suplementów diety, a w skrajnych sytuacjach zaprzestanie diety niskowęglowodanowej. Aby nie narażać organizmu na nagły szok spowodowany utrata węglowodanów, zaleca się wprowadzanie nowego jadłospisu stopniowo.

Świeże owoce i warzywa stosowane w przepisach można zastąpić odpowiedniej jakości mrożonkami. Poltino jako producent mrożonych warzyw i owoców posiada w swej ofercie szeroki asortyment tych produktów powstałych z wyselekcjonowanych odmian.

[Głosów:12    Średnia:2.9/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here