Dieta kopenhaska – podstawowe zasady

0
894

Dieta kopenhaska to typowa dieta odchudzająca. Polega ona na stosowaniu ścisłego i z góry ułożonego jadłospisu przez dokładnie 13 dni. Zasady diety są bardzo rygorystyczne, jednak nagrodą za ich przestrzeganie ma być zgubienie wielu zbędnych kilogramów. Należy pamiętać, że dieta kopenhaska jest niezwykle restrykcyjna, jakiekolwiek odstępstwo od jej zasad oznacza, że odchudzanie się nie powiedzie. Poznaj podstawowe zasady diety kopenhaskiej.

Dieta kopenhaska inaczej nazywana dietą 13-dniową zaliczana jest do cudownych sposób na walkę z dodatkowymi kilogramami. Osoby, które na nią przejdą, mogą liczyć na to, że codziennie będą tracić ich co najmniej kilka. Zawdzięczać będą to z góry ustalonemu menu, które jest ubogie w kalorii. Na diecie kopenhaskiej dziennie spożywa się ok. 500-800 kalorii. Posiłki o tak małej kaloryczności spożywa się dokładnie przez 13 dnia. Należy pamiętać, że dieta kopenhaska jest niezwykle rygorystyczna  i obciążająca organizm, dlatego można stosować ją tylko raz na 2 lata.

Dieta kopenhaska – skąd się wzięła?

Dieta kopenhaska znana jest pod wieloma nazwami. Występuje jako dieta duńska czy trzynastodniowa. Wskazuje się, że została ona opracowana w Danii w klinice Mayo lub w Szpitalu Rządowym w Kopenhadze. Dziś żadna z tych instrukcji nie przyznaje się do stworzenia zasad diety kopenhaskiej.

Podstawowe zasady diety duńskiej

Dieta trzynastodniowa opiera się na bardzo sztywny zasadach. Osoba przybywająca na niej może jest tylko te posiłki, które z góry zostały ustalone. Menu w diecie kopenhaskiej to o niskiej zawartości węglowodanów i kalorii. Podjadanie pomiędzy posiłkami jest surowo zabronione, a złamanie którejkolwiek zasady skutkuje zaprzepaszczeniem efektów. W przypadku złamania reguł diety duńskiej kurację należy przerwać i zacząć stosować ją od początku. Tutaj trzeba jednak pamiętać, że dla własnego zdrowia nie można ponawiać diety kopenhaskiej wcześniej niż 3 miesiące od rozpoczęcia pierwszej tury. Poprawie zakończoną dietę duńską można natomiast stworzyć dopiero po 2 lata. Wynika to z tego, że znacząco osłabia i obciąża ona organizm. W czasie 13 dni praktycznej głodówki do organizmu nie dostarczamy podstawowych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

Dla kogo dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska, chociaż ma wiele sukcesów w walce z nadprogramowymi kilogramami, to nie jest przeznaczona dla każdego. Stosować mogą ją tylko osoby zdrowe i to po konsultacji z lekarzem. Ze względu na małą ilość kalorii dostarczaną do organizmu na dietę nie powinny przechodzić osoby pracujące fizycznie, aktywnie uprawiające sport, nastolatki oraz osoby starsze. Zasady diety duńskiej będą dla nich zbyt wymagające. Jako przeciwwskazania wymienia się też karmienie piersią, ciążę, cukrzycę, choroby serca i nerek, nadciśnienie.

Zalety diety duńskiej

Dieta duńska, chociaż nie jest łatwa do przeprowadzenia, znajduje wiele zwolenniczek. Wynika to przede wszystkim z efektów, jakie daje. Jej popularność wynika również z tego, że trwa ona bardzo krótko oraz nie wymaga samodzielnego układania jadłospisu. Jej podstawę zasady są już opracowane i podane jak na tacy. Trzeba jednak pamiętać, że dieta duńska ma też swoje wady. Wśród tych najważniejszych wymienia się spadek energii, nudności, wymioty, pogorszenie samopoczucia, występowanie efektu jo-jo.

Jakie są efekty diety kopenhaskiej?

Dieta kopenhaska znana jest głównie z szybkich i spektakularnych efektów. Spadek wagi jest znaczący. Podaje się, że w ciągu 2 tygodniowej kuracji odchudzającej można zrzucić od 7 do 20 kilogramów. Mimo to dieta kopenhaska nie jest zalecana przez lekarzy i dietetyków. Ten sposób na odchudzanie uważany jest za niezdrowy i zbytnio obciążający organizm.

Jadłospis diety kopenhaskiej

DZIEŃ 1, 8

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 2 jajka na twardo, 1/2 paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułu, 1 pomidor.

Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

DZIEŃ 2, 9

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)

Kolacja: 1 gruby (100 g) plaster (albo 5 chudszych) szynki (np. drobiowej), 2/3 szklanki (niecała jedna szklanka!) jogurtu naturalnego

DZIEŃ 3, 10

Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)

Obiad: 1/2 paczki (szklanka) gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby (100 g) plaster szynki (lub 5 chudszych), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

DZIEŃ 4, 11

Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru

Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie serka wiejskiego lub twarożku naturalnego (100–150 g)

Kolacja: 1/2 szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce można zjeść), 2/3 szklanki (niecała jedna szklanka) jogurtu naturalnego

DZIEŃ 5, 12 (Dni bez kawy)

Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny

Obiad: 1 duża (300 g) chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz lub sola) z sokiem z cytryny. Rybę można także usmażyć bez tłuszczu.

Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, 1/2 paczki (6–8 główek) gotowanych brokułów

DZIEŃ 6, 13

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)

Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

DZIEŃ 7

Śniadanie: 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez cukru

Obiad: 1 pierś (150 g) kurczaka – duszona, grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc

Kolacja: NIC

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here