Dr Budwig urodziła się w Niemczech w 1908 roku. Zmarła w 2003 roku w wieku 95 lat. Została określona jako czołowy europejski naukowiec zajmujący się badaniami nad rakiem, biochemik, specjalista ds. krwi, niemiecki farmakolog i fizyk. Mówi się, że dr Budwig była siedmiokrotnym kandydatem do nagrody Nobla (wszystkie nominacje są zapieczętowane i nie są wydawane przez 50 lat, więc nie będziemy wiedzieć na pewno, dopóki nie minie  ten czas). Na czym polega dieta zwana budwigową?

Kilka faktów o dr Budwig

W 1952 r. dr Budwig była w Niemczech Starszym Ekspertem Rządu Centralnego ds. tłuszczów i leków farmaceutycznych. Uważana jest za jeden z wiodących na świecie autorytetów w zakresie tłuszczów i olejów. Jej badania wykazały ogromne efekty, jakie komercyjnie przetwarzane tłuszcze i oleje mają na niszczenie błon komórkowych i obniżanie napięcia w komórkach naszego organizmu, co prowadzi do chronicznej i śmiertelnej choroby. To, o czym zapomnieliśmy, to to, że jesteśmy ciałem elektrycznym.

Komórki naszego ciała płoną elektrycznie. Mają jądro w środku komórki, które jest dodatnio naładowane, a błona komórkowa, która jest zewnętrzną wyściółką komórki, jest naładowana ujemnie. Wszyscy wiemy, jak tłuszcze blokują nasze żyły i tętnice i są główną przyczyną ataków serca, ale nigdy nie patrzyliśmy poza koniec nosów, aby zobaczyć, jak te bardzo niebezpieczne tłuszcze i oleje wpływają na ogólny stan zdrowia naszych umysłów i ciała na poziomie komórkowym.

Dr Budwig odkryła, że gdy nienasycone tłuszcze zostały poddane obróbce chemicznej, ich nienasycone właściwości zostają zniszczone, a pole elektronów usunięte. Ta komercyjna obróbka tłuszczów niszczy pole elektronów, które membrany komórkowe (60-75 trylion komórek) w naszych ciałach muszą odpowiednio odpalać (tj. działać prawidłowo).

Zdolność tłuszczy do wiązania się z białkiem, a tym samym do uzyskania rozpuszczalności w wodzie w płynach żywego organizmu, ulega zniszczeniu. Kiedy elektrony ulegają zniszczeniu, tłuszcze nie są już aktywne i nie mogą wpływać do naczyń włosowatych i przez cienkie sieci kapilarne. Dzieje się tak, gdy pojawiają się problemy z krążeniem.

Bez prawidłowego metabolizmu tłuszczów w naszych ciałach wpływa na nie każda istotna funkcja i każdy narząd. Obejmuje to generowanie nowego życia i nowych komórek. Nasze ciała produkują codziennie ponad 500 milionów nowych komórek. Dr Budwig wskazuje, że w hodowli nowych komórek występuje polaryzacja między elektrycznie dodatnim jądrem a elektrycznie ujemną błoną komórkową z jej wysokimi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Podczas podziału komórki komórka i nowa komórka potomna muszą zawierać wystarczająco dużo kwasów tłuszczowych bogatych w elektrony w powierzchni komórki, aby całkowicie oddzielić się od starej komórki. Kiedy proces ten zostaje przerwany, ciało zaczyna umierać. W gruncie rzeczy te komercyjnie przetworzone tłuszcze i oleje zamykają pole elektryczne komórek, umożliwiając chronicznym i nieuleczalnym chorobom na opanowanie naszych ciał.

Dr Budwig zwróciła uwagę, że można te procesy odwrócić dostarczając do naszej codziennej diety proste produkty spożywcze, twarożek i olej z nasion lnu, co poprawia stagnację procesów wzrostu. To naturalnie powoduje rozpuszczenie nowotworu lub nowotworów oraz cały szereg objawów chorobowych. Dr Budwig nie wierzyła w stosowanie leków hamujących wzrost nowotworu, takich jak chemioterapia lub napromienianie.

Dr Budwig odkryła, że ​​dzięki połączeniu oleju lnianego z silnym leczniczym składnikiem niezbędnych nienasyconych tłuszczów bogatych w elektrony i twarogiem bogatym w białko siarki, wytworzona reakcja chemiczna powoduje, że olej staje się rozpuszczalny i łatwo wchłaniany przez błonę komórkową .

Na czym polega dieta budwigowa?

W obliczu rozpoznania raka wiele osób chce zrobić wszystko, co w ich mocy, aby zwalczyć chorobę. Dla niektórych obejmuje to szukanie alternatywnych lub uzupełniających terapii na bazie tradycyjnych metod leczenia, takich jak chemioterapia.

Jedną z uzupełniających terapii jest właśnie dieta dr Budwig, która dodaje zwiększoną ilość oleju lnianego i twarogu do diety człowieka, wykluczając jednocześnie przetworzoną żywność i tłuszcze zwierzęce.

Osoby przestrzegające diety budwigowej spożywają wiele porcji oleju lnianego wymieszanego z twarogiem, a czasem jogurtem lub mlekiem.

Dr Johanna Budwig, twórca diety, wierzyła, że ​​spożywanie diety o dużej zawartości tłuszczów wielonienasyconych z tych specyficznych źródeł pomoże zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

Oprócz spożywania wielu porcji mieszanki oleju lnianego i twarogu ludzie stosujący dietę Budwig normalnie jedzą wiele następujących pokarmów:

  • owoce
  • warzywa
  • żywność o bardzo wysokiej zawartości błonnika

W tym samym czasie ludzie na diecie Budwig unikają następujących pokarmów:

  • wędliny, zwłaszcza przetworzone
  • cukier
  • masło i margaryna
  • inne oleje

Dr Budwig zachęcała także tych, którzy przestrzegają diety, aby spędzać więcej czasu na wystawianiu swojej skóry na słońce, aby zwiększyć ilość witaminy D wytwarzanej przez ich ciało.

W jakim celu stosuje się dietę Budwig?

Dieta Budwig została opracowana jako alternatywne podejście do leczenia raka. Jednak była również stosowana jako alternatywa dla leczenia następujących schorzeń:

  • arterioskleroza
  • atak serca
  • wrzody żołądka
  • problemy z prostatą
  • artretyzm
  • niedobory odporności

Kto nie powinien stosować diety dr Budwig?

Podczas gdy dieta Budwig jest bezpieczna dla większości ludzi, niektóre osoby nie powinny zwiększać ilości spożywanego siemienia lnianego w swojej diecie. Są to osoby, które mogą wyrządzić  sobie więcej szkody niż pożytku będąc na diecie Budwig.

Grupy osób, które nie powinny przestrzegać diety Budwig to:

  • każdy z cukrzycą
  • kobiety w ciąży lub karmiące
  • ludzie z hiperglikemią
  • kobiety z pewnymi stanami hormonalnymi
  • każdy z chorobą zapalną jelit (IBD)

Każda osoba spoza tych grup, która chce wypróbować dietę Budwig, powinna to zrobić tylko po konsultacji z lekarzem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here