Czerwona herbata pu-erh – właściwości i zastosowanie w dietach odchudzających

0
1013

Herbata pu-erh jest tą z gatunku czerwonych. Znana jest ona Polakom od bardzo dawna i od lat gości na ich stołach. Modna na czerwoną herbatę powróciła niedawno i wynika z właściwości odchudzających, które przypisuje się temu trunkowi. Trzeba jednak pamiętać, że herbata pu-erh nie tylko wspomaga zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Jej właściwości zdrowotne są bardzo duże, dlatego warto po nią sięgać, nawet jeśli naszej sylwetce nie można nic zarzucić. Sprawdź, jakie właściwości ma herbata pu-erh i jak ją prawidłowo parzyć.

Czerwona herbata nazywana jest również smoczą herbatą lub pu-erh. Polakom jednak znana jest głównie pod nazwą Ulung lub Oolong. Nazwy te pochodzą jeszcze z czasów PRL, kiedy to czerwona herbata bardzo często gościła na stołach. Wtedy wynikało to z jej niskiej ceny oraz dostępności. Dziś po czerwoną herbatę sięgamy zupełnie z innych względów. Uważana jest ona za napój, który wiele dobrego może zrobić dla naszego zdrowia i sylwetki.

Czym jest herbata pu-ehr?

Herbata pu- ehr jest herbatą, która podawana jest lekkiej fermentacji. Proces ten zostaje przerwany w momencie, kiedy liski na końcach przyjmują lekko czerwony kolor. Ten typ herbaty jest niezwykle popularny w Chinach. Chińczycy lubią ją za korzenny nieco ziemisty smak oraz brunatną barwę. Czerwona herbata uznawana jest za tą najbardziej aromatyczną. Często stanowi bazę do produkcji herbat jaśminowych. Czerwona herbata występuje w kilku odmianach. Najlepsze i najdroższe herbaty pu-ehr leżakują nawet 50 lat.

Czerwona herbata na odchudzanie

Jednymi z najbardziej znanych właściwości czerwonej herbaty są te odchudzające.  Po napój ten sięga wiele osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Właściwości odchudzające czerwonej herbaty wynikają z zawartych w niej enzymów i polifenoli. Jest ich więcej niż w innych gatunkach herbat, a wynika to z krótkiego procesu fermentacji. Substancje te regulują wydzielanie się żółci oraz ułatwiają trawienie, a także przyspieszają zamianę tłuszcz w energię. Jako czynniki zwiększające odchudzające działanie czerwonej herbaty podaje się też to, że enzymy i polifenole pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, jednocześnie dostarczając wielu ważnych składników odżywczych. Pijąc smoczą herbatę, do organizmu dostarczamy m.in. manganian, wapń, fluor, olejki eterycznie i białka. Trzeba jednak pamiętać, że chociaż czerwona herbata dobrze działa na trawienie i spalanie tłuszczu, to samo jej picie nie odchudza. Efekty widoczne są tylko przy połączeniu czerwonej herbaty z dietę oraz ćwiczeniami. Ważne jest również regularne picie smoczej herbaty. Na diecie odchudzającej powinno się pić 5-6 filiżanek naparu dziennie, najlepiej półgodziny po każdym posiłku.

Właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata nie tylko odchudza. Napary można pić, nawet jeśli naszej wadze i sylwetce nie mamy nic do zarzucenia. Herbata pu – erh:

  • pozytywnie działa na zęby, które chroni przed próchnicą;
  • poprawia pamięć;
  • normalizuje ciśnienie;
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych;
  • usuwa dolegliwości układu pokarmowego, sprzyja lepszemu trawieniu i minimalizuje uczucie przepełnionego żołądka;
  • pobudza do działania, co wynika z zawartej w niej kofeiny; ta jednak nie wchłania się do żołądka, a przyswajana jest dopiero w jelitach, co powoduje, że znacznie wolniej przedostaje się do krwioobiegu;
  • wspomaga walkę z infekcjami; zawarte w czerwonej herbacie polienole skutecznie zwalczają bakterii i wirusy; picie czerwonej herbaty zaleca się przy przeziębieniu, grypie, biegunce, stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł.

Herbata pu – erh: skutki uboczne

Herbata pu-erh, chociaż postrzegana jest jako ta zdrowa, posiada także skutki uboczne. Pojawiają się one, jeśli naparu pije się zbyt dużo. Skutki uboczne pu-erh wynikają przede wszystkim z kofeiny, która jest w niej zawarta. Zbyt duże ilości herbaty mogą prowadzić problemów z zasypianiem, złość i irytację. Zauważając u siebie takie objawy, należy odstawić czerwoną herbatę i sięgnąć po tę zieloną. Jako kolejne skutki uboczne czerwonej herbaty wskazuje się osłabienie kości (ze względu wypłukiwanie przez kofeinę wapnia z organizmu), zwiększenie apetytu na cukier i podnoszenie ciśnienia. Picie czerwonej herbaty w dużych ilościach może powodować wymioty, biegunki, bóle i zawroty głowy. Napój ten nie jest polecana kobietom w ciąży i w trakcie miesiączki oraz matkom karmiącym, a także osobom cierpiącym na anemię. Wynika z tego, że czerwona herbata wywołuje tzw. efekt diuretyczny, czyli wypłukuje związki mineralne z organizmu.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Herbatę pu-erh można kupić w liściach lub torebkach ekspresowych. Jedną łyżkę suszy/jedną torebkę zaparza się 100 ml wrzącej wody. Napar należy pozostawić na ok. 8 minut pod przykrycie.

Czerwona herbata to co do zasady napój zdrowy i polecany. Jako pomoc w odchudzaniu powinny wybrać go osoby otyłe i z nadwagą. Połączony z dietą i aktywnością fizyczną pomoże przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej. Warto też pamiętać o innych prozdrowotnych właściwościach herbaty pu-erh. I chociaż są one duże, to po smoczy napój należy sięgać ostrożnie i z głową, pamiętając o skutkach ubocznych jej przedawkowania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here