Cukrzyca typu 2 – czym się charakteryzuje?

0
1192

Cukrzyca typu 2 często nazywana jest cukrzycą osób dorosłych. Wszystko przez to, że jest ona zazwyczaj wynikiem nadmiernej otyłości i braku ruchu, a więc prowadzenie niezdrowego trybu życia. Niestety podaje się, że na cukrzycę typu 2 choruje coraz więcej młodych osób. Schorzenie to staje się więc powoli chorobą cywilizacyjną. Już teraz 80% wszystkich diabetyków to osoby cierpiące na cukrzycę insulino niezależną, czyli typu 2. Zobacz, czym charakteryzuje się to schorzenie i jak je można leczyć.

Cukrzyca jest chorobą występująca w kilku postaciach. Medycyna wyróżnia cukrzycę typu 1, cukrzycę typu 2 oraz cukrzycę ciążową. Ta pierwsza dotyczy dzieci i osób do 30 roku życia, natomiast cukrzyca typu 2 to ta osób dorosłych. O cukrzycy ciążowej mówimy w przypadku kobiet spodziewających się dziecka. Dane medyczne podają, że najczęściej cukrzyca przybiera postać typu 2.

Czym jest cukrzyca typu 2?

Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, nabytą. W jej przebiegu dochodzi do zmniejszania wrażliwości organizmu na insulinę lub też doprowadzenia do sytuacji, w której trzustka nie potrafi wyprodukować insuliny w odpowiedniej ilości. Insulina przez trzustkę produkowana jest w odpowiedzi na dostarczenie organizmowi węglowodanów. W przypadku, gdy trzustka nie radzi sobie z produkcją insuliny, dochodzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Diagnoza cukrzycy typu 2

O cukrzycy typu 2 mówimy, kiedy w więcej niż dwóch następujących po sobie pomiarach, które przeprowadzane są na czczo, w osoczu krwi żylnej występuje stężenie glukozy większe niż 125 miligramów na decylitr krwi. Prawidłowy wynik to od 70 do 99 miligramów na decylitr. W przypadku podwyższenia tego wyniku do mniej niż 125 miligramów mówimy o stanie przedcukrzycowym.

Przyczyny cukrzycy typu 2

Cukrzyca insulino niezależna zwykle diagnozowana jest u osób po 40 roku życia, coraz częściej jednak na schorzenie zapadają osoby młode. Cukrzyca typu 2 towarzyszy przede wszystkim nadwadze i otyłości. Jako czynniki ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 wymienia się:

  • Jedzenie dużej ilości produktów zawierających cukry proste;
  • Jedzenie żywność wysoko przetworzonej;
  • Jedzenie tłustego mięsa;
  • Brak równowagi pomiędzy tłuszczami zwierzęcymi a roślinnymi w diecie;
  • Mała aktywność fizyczna;
  • Stres.

Jako przyczyny cukrzycy typu 2 wymienia się również przyjmowanie niektórych leków (głównie kortykosteroidów, glukokortykoidów, leków moczopędnych i stosowanych przy chorobach kardiologicznych).

Cukrzyca typu 2 a choroby

Pojawienie się cukrzycy typu 2 może być również wynikiem wcześniej przebytych lub przewlekłych chorób. Występowaniu cukrzycy osób dorosłych sprzyja:

  • wcześniejsze występowanie nieprawidłowości w wartościach glikemii
  • nieprawidłowa tolerancja glukozy
  • przebyta cukrzyca w ciąży
  • poród noworodka z dużą wagą urodzeniową (powyżej 4 kg)
  • nadciśnienie tętnicze
  • wysoki poziom trójglicerydów we krwi
  • choroby sercowo-naczyniowe
  • zespół policystycznych jajników
  • choroby trzustki
  • endokrynopatie

Objawy cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 daje charakterystyczne objawy. U chorego można zaobserwować częste oddawanie moczu, nadmierne pragnienie oraz znaczną utratę wagi mimo dużego apatytu. Oprócz tego jako objawy współtowarzyszące wymienia się senność, osłabienie oraz częste infekcje układu moczowo-płciowego. Dodatkowo może też występować charakterystyczny zapach z ust, którego woń przypomina aceton.

Leczenie cukrzycy typu 2: dieta

Przede wszystkim osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, powinni przejść na zdrową dietę. Dieta przy cukrzycy jest ściśle regulowana, a jadłospis najlepiej, jeśli ułoży dietetyk. Główne założenia diety przy cukrzycy to:

  • Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli tych niepowodujących nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi;
  • Spożywanie węglowodanów złożonych;
  • Zmniejszenie liczby zjadanych kalorii;
  • Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie;
  • Odstawienie tłuszczów zwierzęcych;
  • Uzupełnienie jadłospisu o: chude mięso indycze, cielęcinę, ryby, królika, warzywa strączkowe, fasolę, ciecierzycę, groch, soczewicę, produkty pełnoziarniste
  • Regularne i powolne spożywanie posiłków;
  • Przejście na gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu, grillowanie i duszenie w sosie własnym;
  • Całkowita rezygnacja z używek.

Dieta powinna być wspomagana zwiększeniem aktywność fizycznej. Chorym na cukrzycę zalecane jest uprawianie sportu co najmniej kilka razy w tygodniu.

Leczenie cukrzycy typu 2: leki

W przypadku, gdy sama dieta nie pozwala na kontrolowanie poziomu cukru we krwi, należy rozpocząć leczenie farmakologiczne. Leczenie cukrzycy lekami rozpoczyna się od podawania metforminy. Jej zadaniem jest obniżenie poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Lek ten pomaga również walczyć z otyłością. Jeśli nie wykazuje on zadowalających efektów, to rekomenduje się wdrożenie do leczenia leków zwiększających wydzielanie insuliny przez trzustkę. Do takich farmaceutyków należą: pochodne sulfonylomocznika, doustne leki hipoglikemizujące, akarbozy, inhibitory dipeptydylopeptydazy 4 i SGLT2. Brak sukcesów w leczeniu farmaceutyczny oznacza, że konieczne jest podawanie insuliny. Rodzaj i dawkę insuliny dobiera lekarz, a chory samodzielnie sobie ją aplikuję pod skórę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here