Cukier brzozowy – czy ksylitol to suplement wyłącznie dla cukrzyków?

0
343

Cukier brzozowy to inaczej ksylitol. Jest to naturalny słodzik, który uważany jest za alternatywę dla tradycyjnego cukru. W odróżnieniu od niego zawiera o 40% mniej kalorii i posiada niższy indeks glikemiczny. W związku z tym cukier brzozowy zalecany jest diabetykom oraz osobom odchudzającym się. Zobacz, jakie właściwości ma cukier brzozowy oraz kiedy warto po niego sięgnąć.

Cukier brzozowy jest substancja słodząca pochodzenia naturalnego. Jest zaliczany do tzw. alkoholi cukrowych, czyli węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnosi on poziomu glukozy we krwi. Takie właściwości ksylitolu wykorzystywane są przez medycynę. Cukier brzozowy lekarze zalecają m.in. osobom chorym na cukrzycę.

Jak pozyskuje się cukier brzozowy?

Najczęściej cukier brzozowy pozyskuje się za pomocą hydrolizie drzewa brzozowego w stężonym kwasie, a następnie chemicznej redukcji ksylozy do powstania ksylitolu. Kolejnym krokiem jest oczyszczanie. Zaznacza się jednak, że ta tradycyjna metoda pozyskiwania cukru brzozowego jest trudna i droga, a także pozostawia po sobie wiele odpadów. Stąd też coraz częściej stosuje się metodę amerykańską Bazuje ona na kwasie glikolowym, pochodnym glukozy. Cukier brzozowy można też pozyskać z łuszczyn kukurydzy.

Jak smakuje cukier brzozowy?

Cukier brzozowy pozyskiwany jest z kory fińskiej brzozy. Naturalnie występuje też w niektórych owocach. Znajdziemy go w truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy i grzybach. Wskazuje się, że ksylitol w niewielkich ilościach produkowany jest przez organizm.

Smak cukru brzozowego jest taki sam jak smak tradycyjnego cukru, podobnie jak jego wygląd. W ksylitolu wyczuć można również delikatny i przyjemny miętowy aromat. Cukier brzozowy często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w wielu produktach. Najczęściej występuje w formie skarmelizowanej. W takiej postaci występuje w gumie do żucia, miętówkach, pastach do zębów czy aerozolach do nosa.

Cukier brzozowy w diecie diabetyków

Jedną z właściwości cukru brzozowego jest to, że wolniej wchłaniają się w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób niezależny od insuliny lub przy jej niewielkim udziale. W praktyce oznacza to, że cukier brzozowy nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, a także nie stymuluje wydzielanie insuliny. Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny, który wynosi 8 – jest on więc parokrotnie niższy niż tradycyjnego cukru. Z racji tych wszystkich właściwości cukier brzozowy jest polecany diabetykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoodpornością.

Cukier brzozowy w na diecie odchudzającej

Po cukier brzozowy powinny sięgać osoby z nadwagą i otyłością oraz te chcą zgubić zbędne kilogramy. Wynika to z tego, że ksylitol zawiera niemal 2 razy mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Kaloryczność cukru z brzozy fińskiej wynosi 2,4 kcal/g, natomiast zwykłego 4 kcal/g. Cukier brzozowy zmniejsza również łaknienie, dlatego bezpiecznie można go stosować na diecie redukujących wagę.

Cukier brzozowy na zdrowe kości

Wskazuje się, że ksylitol zwiększa mineralizację kości, czyli pozytywnie wpływa na przyswajanie przez organizm wapnia. Przez to kości zwiększają swoją gęstość. Oznacza to, że cukier brzozowy jest zalecany osobom, u których zdiagnozowaniu osteoporozę, małym dzieciom (poniżej 3 roku życia), u których układ kostny dopiero się kształtuje.

Cukier brzozowe na zdrowe zęby

Cukier to główny wróg pięknego i zdrowego uzębienia. Badania naukowe wskazują jednak, że ksylitol minimalizuje ryzyko pojawienia się próchnicy oraz innych chorób zębów. Właściwości cukru brzozowego to przywracanie właściwego pH śliny, zmniejszenie czasu ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów, hamowanie namnażania się bakterii. W związku z tym cukier z brzozy fińskiej powinien być składnikiem diety dzieci, osób zmagających się z próchnicą oraz paradontozą. Warto też wspomnieć, że niektórzy lekarze zalecają stosowanie ksylitolu jako składnika wodnych płukanki na gardło.

Cukier brzozowy na odporność organizmu

W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru ten brzozowy wykazuje odczyn zasadowy. W związku z tym stabilizuje i normuje od równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Może on więc być stosowany przez osoby z chorobami bakteryjnymi i grzybiczymi. Te powinny konieczne zrezygnować z tradycyjnego cukru, który tylko dokarmia baterie i sprzyja rozwojowi grzybów.

Przeciwwskazania do spożywania cukru brzozowego

Jak pokazują badania urzędu ds. Żywności i leków USA, ksylitol nie posiada właściwości trujących. Podaje się, że nawet spożywany w dużych nie jest niebezpieczny. Jednak warto ograniczyć jego spożycie i nie przekraczać zalecanej dawki dziennej. Zbyt duża ilość cukru brzozowego w diecie prowadzi do gromadzenia się gazów w jelitach, biegunek oraz skurczów. Skutki te są tymczasowe i szybko mijają. Organizm bardzo szybko przystosuje się do cukru brzozowego.

Zastawanie cukru brzozowego

Cukier brzozowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Można go również wykonywać w domowych warunkach do pieczenia i gotowania. Sprawdza się też do słodzenia herbaty i kawy. Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż 15 g ksylitolu dziennie, czyli ok. 3 łyżeczek.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here