Ciekawostki o oregano, o których nie miałeś pojęcia! Sprawdź!

0
1549

Mało kto wie, że oregano to popularna nazwa lebiodki pospolitej rosnącej dziko w całej Europie, w Azji i Afryce Północnej. Najlepsze gatunki tej byliny, czyli rośliny wieloletniej występują w basenie morza śródziemnego na glebach charakteryzujących się bogactwem składników odżywczych i dobrym nasłonecznieniem. W czasie dotyku liście oregano wydzielają specyficzny zapach świadczący o zawartości olejków eterycznych. Właściwość ta spowodowała, że już w starożytnej Grecji wykorzystywano oregano jako cenny surowiec zielarski. Nazwa oregano wywodzi się z greckich słów ortos i ganos, co można przetłumaczyć jako radość gór. Piękna, poetycka nazwa tej popularnej rośliny świadczy o wysokiej ocenie jej właściwości i szerokich możliwościach jej wykorzystania przez ludzi.

Co decyduje o własnościach oregano?

Podstawowym składnikiem warunkującym własności oregano jest olejek eteryczny, czyli ciekła lotna substancja zapachowa znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej rośliny. Olejek z oregano na skalę przemysłową pozyskuje się poprzez ekologiczną destylację parą wodną lub metodą ekstrakcji. Podstawowym składnikiem olejku z oregano jest tymol i karwakrol będący izomerem tymolu. Wykorzystywane były już w starożytnym Egipcie przy procesach mumifikacji. Składnikami czynnymi olejku z oregano są: garbniki, flawonoidy, kwas kawowy, kwas ursolowy, kwas rozmarynowy i fitosterole. Wszystkie te związki fenolowe posiadają szereg różnorodnych właściwości.

Właściwości oregano

Zawartość olejków eterycznych decyduje o aromacie i innych pożytecznych właściwościach oregano. Niepowtarzalny aromat sprawia, że oregano jest niezastąpioną przyprawą w kuchniach wielu narodów. Oprócz aromatu i smaku dodatek zioła znacząco poprawia trawienie i przemianę materii. Mocny aromat wykorzystywany jest do wytwarzania niektórych gatunków wódek likierów i win typu wermut. Potwierdzone wielowiekową tradycją i nowoczesnymi badaniami właściwości oregano wykorzystywane są z powodzeniem farmacji i zielarstwie. Znacząca zawartość związków fenolowych w olejku z oregano wykorzystywana jest w produkcji wielu kosmetyków. Ziele lebiodki pospolitej wykorzystywane było jako czarny barwnik do tkanin a kwiaty jako doskonały pomarańczowy barwnik do wełny. Własności oregano są wykorzystywane w wielu rodzajach działalności.

Olejek z oregano

Jednym z najpopularniejszych produktów wytwarzanych z wyselekcjonowanych odmian ziół z rejonu śródziemnomorskiego jest olejek z oregano. Ten olejek eteryczny pozyskuje się ekologicznymi metodami destylacji wodnej. W skład olejku wchodzą: związki fenolowe jak tymol, karwakrol w ilości ponad 80%, cynk, selen, żelazo, i inne minerały oraz kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, C, E, B6. Zawartość intensywnie działających przeciwutleniaczy wspomaga naturalne mechanizmy obronne komórek. Wykorzystanie właściwości olejku z oregano oraz własności kulinarnych zioła, sprawia, że oregano znalazło szerokie zastosowanie i jest cenionym surowcem zielarskim.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here