Groch włoski, cieciorka, ciecierzyca pod tymi pojęciami kryje się niezwykle zdrowa roślina. Ciecierzyca znana jest od bardzo dawna i zapewne nie stanowi tajemnicy dla wegetarian i wegan. Jest ona znana jako roślina strączkowa posiadająca bardzo duże ilości białka oraz spore ilości innych składników pozytywnie wpływających na zdrowie. Jako właściwości cieciorki wskazuje się obniżanie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, zapobieganie zaparciom czy sprzyjanie odchudzaniu. Warto również wiedzieć, że groch włoski w wielu regionach uważany jest za afrodyzjak. Poznaj całe spektrum właściwości ciecierzycy.
Ciecierzyca jest rośliną strączkową o dużych własnościach zdrowotnych. Popularna jest przede wszystkim na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. W kuchni arabskiej cieciorka jest podstawa takich dań jak falafel czy humus, natomiast w Egipcie groch włoski uważany jest za silnie pobudzający afrodyzjak. W Polsce ciecierzyca gości głównie na stołach osób niejedzących mięsa i nadal jest mało popularna. Warto jednak zapoznać się z właściwościami tej rośliny i włączyć ją do swojej diety. Jest ona bowiem nie tylko sycąca i smaczna, ale i zdrowa.
Odmiany ciecierzycy
Groch włoski występuje w dwóch odmianach: kabuli i desi. Najczęściej na naszych stołach gości ciecierzyca kabuli. Jej ziarna są duże i mają kremową barwę. Ziarna odmiany desi są małe i mają wiele kolorów: kremowy, czerwony, czarny, brązowy, żółty i zielony. Smak ciecierzycy w każdej odmiany jest nieco słodkawy i charakteryzuje się orzechową nutą.
Wartości odżywcze ciecierzycy
Ciecierzyca wskazywana jest jako niezwykle zdrowa roślina. Znane jest głównie z dużej zawartości białka. Wskazuje się, że w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 h białka, które wykazuje dużą wartość odżywczą. Wynika to z tego, że białko z cieciorki dostarcza aminokwasów, których nie ma w produktach zbożowych. Trzeba jednak pamiętać, że sam groch włoski nie może w 100% zastąpić pełnowartościowego białka zwierzęcego. Aby tak było, należy połączyć go z innymi produktami roślinnymi np. kaszą – wtedy to tworzy się posiłek, który dostarcza pełnowartościowego białka.
Oprócz białka w cieciorce znajdziemy również komplet witamin i innych cennych składników. Zawiera ona węglowodany złożone, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, witaminę B9, żelazo, cynk, magnez oraz potas.
Właściwości ciecierzycy
Zawarte w cieciorce składniki odżywcze sprawiają, że ma ona duże własności lecznicze. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do:
- Zrzucenia zbędnych kilogramów – wynika to z zawartego w grochu włoskim błonnika, który wydłuża życie pokarmu i powoduje na długo uczucie sytości; błonnik zmniejsza również wchłanianie energii z pożywiania i zwiększa wydalenie tłuszczu z organizmu; odchudzaniu sprzyja także zawarta w cieciorce witamina B i magnez, czyli substancje regulujące pracę układu nerwowego;
- Leczenia bielactwa – maść z ciecierzycy polecana jest na bielactwo nabyte; jej skuteczność ma wynika z zawartych w cieciorce aminokwasach, które pozytywnie wpływają na syntezę melaniny i regulują regenerację komórek pigmentowych;
- zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego;
- pomocy w leczenie cukrzycy – ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny oraz błonnik stabilizujący poziom cukru we krwi i obniżanie wchłaniania węglowodanów;
- przyspieszeniu trawienie – jest to możliwe dzięki zawartości w cieciorce błonnika pokarmowego; pozwala to nie tylko przyspieszyć trawienie, ale i walczyć z zaparciami; błonnik w organizmie wchłania wodę w jelitach i zwiększa objętość stolca, co wpływa pozytywnie na pracę jelit i prawidłowe wypróżnianie się; ponadto pozwala on pozbyć się z organizmu nadmiaru kwasy solnego, co jest ważne dla osób cierpiących na nadkwasotę, refluks żołądkowo – przełykowy, uchyłkowatość jelit, żylaki odbytu; trzeba jednak pamiętać, że ciecierzyca powoduje wzdęcia;
- obniżenia poziom glukozy we krwi;
- poprawy płodność;
- poprawy funkcjonowania śledziony, trzustki oraz żołądka;
- poprawy stanu i wyglądu skóry, włosów oraz paznokci;
- podnoszenia odporności organizmu;
- zapobieganiu i leczeniu anemii;
- obniżenie ciśnienia krwi – regularne jedzenie ciecierzycy sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej odporne, a krew krąży swobodniej, co powoduje spadek ciśnienia; wskazuje się również, że potas zawarty w ciecierzycy przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu;
- obniżenia zawartości cholesterolu we krwi – cieciorkę warto spożywać w profilaktyce takich chorób jak miażdżyca czy choroby serca.
Ciecierzyca w kuchni – co można z niej ugotować?
Ciecierzyca jest podstawą kuchni arabskiej. Przygotować z niej można dwie główne potrawy, czyli hummus i falafele. Z cieciorki przygotowuje się również rozgrzewającą zupę, pasztety oraz kotlety. Roślina sprawdza się też jako farsz do krokietów i pierogów. Dodatkowo można ją również dodawać do sałatek czy dań typu ratatouille. Z nasion ciecierzycy wykonuje się również mąkę do wypieku chleba czy placów. Mąka z cieciorki nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom chorującym na celiakię.
Cieciorkę najlepiej łączyć z przyprawami takimi jak rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa oraz cynamon.