Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności

0
149

Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważne dla społeczeństwa ludzkiego, które zamieszkuje naszą planetę. Dużą wagę do tego przykłada Światowa Organizacja Zdrowia oraz wiele agencji międzynarodowych i sektorów prywatnych. Zanim produkty spożywcze dostaną się do sklepów, a następnie na nasze stoły muszą przejść szczegółowe badania.

Sektor Bezpieczeństwa Żywności – jaką odgrywa rolę?

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności to wyjątkowo obszerna dziedzina, która zapewnia konsumentom ochronę przed chorobami oraz zatruciami. Klienci muszą mieć pewność, że produkty spożywcze, które kupują, nie spowodują uszczerbku na ich zdrowiu oraz zostały przygotowane zgodnie ze wszystkimi normami. Co mówi na ten temat polskie prawo? Spełnionych musi być kilka warunków dotyczących: napromieniowana żywności, stosowania substancji aromatyzujących, poziomu substancji zanieczyszczających, pozostałości pestycydów oraz cech organoleptycznych.

Wymagania te, muszą być spełnione na wszystkich etapach produkcji oraz podczas obrotu żywnością. Tylko w ten sposób konsumentom może być zapewniona bezpieczna żywność, a tym samym zdrowie.

Co ma wpływa na bezpieczeństwo żywności?

Na bezpieczeństwo żywności ma wpływ wiele elementów, podczas całego łańcucha produkcyjnego. Możemy tu wymienić również sprzedaż oraz dostawę żywności do domu konsumenta — ponieważ i to odgrywa ważną rolę, jeśli chodzi o bezpieczeństwo.

Co może być skutkiem spożywania niebezpiecznej żywności? Oprócz biegunek mogą to być problemy z płodnością, choroby wirusowe, nowotwory oraz zaburzenia rozwoju. Dlatego o żywność należy dbać również w zaciszu domowym. O jakich krokach warto pamiętać? Niezwykle ważne jest utrzymywanie czystości — należy mieć ręce podczas przygotowywania posiłków oraz dbać o higienę kuchni. Żywność surową powinno się oddzielać od tej ugotowanej oraz używać innych sprzętów do krojenia mięsa, owoców czy warzyw. Dokładnie gotować należy owoce morza, jaja oraz mięso. Odgrzewany posiłek powinien osiągnąć przynajmniej 70 stopni Celsjusza.

Niemałe znaczenie ma przechowywanie żywności. Nie należy jej zostawiać w temperaturze pokojowej dłużej, niż dwie godziny. Większość produktów dobrze jest przechowywać w lodówce, w temperaturze około 5 stopni Celsjusza. Żywności nie powinno się rozmrażać w temperaturze pokojowej – lepiej używać w tym celu mikrofalówki. Do spożycia należy wybierać tylko zdrową i świeżą żywność oraz wodę. Owoce oraz warzywa powinny być dokładnie umyte przed spożyciem. Jeżeli jakiś produkt utracił datę przydatności do spożycia lepiej go nie jeść.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here