Wina czerwone wytrawne – szczep cabernet sauvignon

0
1327

Francja to nie tylko przepiękne krajobrazy, ale również cudowne smaki: słynna bagietka, wyszukane sery, niesamowite wina. Ja sama z nostalgią wspominam mój jedyny dotychczas wyjazd do ojczyzny Catherine Deneuve czy Luca Bessona. Zatrzymałam się wtedy w Marsylii, jeździłam na rowerze w rejony Parku La Calanque i próbowałam – a jak – francuskich smaków.

Wina czerwone wytrawne są naprawdę dobre

Będę szczera – dopiero we Francji odkryłam wino. Przed wyjazdem do Marsylii częściej sięgałam po piwo i whisky, gubiąc się w temacie innych alkoholi. Największą tajemnicą były dla mnie wina. Często zadawałam sobie pytania w stylu: jaki szczep wybrać? Który kraj ma najlepsze wina? Czy rocznik ma znaczenie? Teraz wiem, że na te pytania nie ma jednej, najlepszej odpowiedzi. Aby znaleźć swój smak należy po prostu próbować, a rocznik tylko czasem ma znaczenie.

To właśnie we Francji odkryłam, że wina wytrawne są naprawdę dobre. Wcześniej, znając tylko słodkie i półsłodkie trunki nie zdawałam sobie sprawy z tego, ile tracę.

Cabernet sauvignon – mój ulubiony smak 

Wina kosztuje się przez całe życie, a smaki lubią się zmieniać. Będąc dzieckiem nie lubisz krupniku, a w wieku 30 lat dowiadujesz się, że to jedna z Twoich ulubionych zup. Wielu z nas tego doświadczyło. Jeśli weźmiemy dodatkowo pod uwagę smaki, których jeszcze nie znamy okazuje się, że upodobania kulinarne nie są niczym stałym. Dziś uwielbiam wina czerwone wytrawne ze szczepu cabernet sauvignon, jutro może się okazać, że wolę białe wino typu gewürztraminer, którego jeszcze nie próbowałam.

wino

Pochodzące z Bordeaux we Francji cabernet sauvignon to szczep, który daje wina garbnikowe, czyli z dużą dozą goryczki. W trunkach tego typu możemy wyczuć nutę czarnej porzeczki, cedru, ziół, czekolady czy zielonej papryki. W przypadku win cabernet sauvignon warto sięgać po starsze roczniki, które mają łagodniejszy i pełniejszy smak. Wino rodem z Bordeaux świetnie smakuje w połączeniu z serami i wędlinami oraz z daniami z drobiu czy ryb. Wiele osób lubi zestawiać je z mięsem i dziczyzną. Z uwagi na fakt, że cabernet sauvignon ma dużo garbników dobrym kompanem dla niego będą mocne, konkretne dania. Świetnie się tutaj odnajdzie grillowana, pieczona lub smażona wołowina – polędwica, befsztyk, żeberka, do tego gęste, ciemne sosy z pieprzem, papryką, przyprawami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here