Okres jesienno-zimowy jest tym czasem, w którym powinniśmy szczególnie zadbać o jak najlepsze wzmocnienie układu odpornościowego naszego organizmu. Zazwyczaj oznacza to dostarczanie organizmowi większej ilości witamin i odpowiednich składników odżywczych. Nieraz w tym celu stosuje się różnorodne preparaty.
Wyjątkowe źródła witamin i minerałów
Coraz częściej podkreśla się wyjątkową rolę soków z określonych owoców i roślin, szczególnie jeśli zostaną wzbogacone o inne minerały. Wciąż warto je łączyć z witaminami dostępnymi np. w formie suplementów i innych preparatów. Dobrze przygotowane sklepy w swojej ofercie umożliwiają nabycie zarówno witamin w postaci tabletek i olejów (w przypadku witaminy D), jak i w postaci soków.
Po jakie soki warto sięgnąć?
Tym, co sprawia, że soki są tak dobrym pomysłem, jest to, że te wyjątkowe preparaty wspierające odporność z powodzeniem można stworzyć samodzielnie. Do tego jednak najlepiej mieć wyciskarkę do owoców i warzyw, czas i odpowiednie produkty. Alternatywnym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na gotowe soki przygotowane z myślą o wsparci odporności, dostępne w sklepie internetowym https://www.oleofarm24.pl/pol_m_Wspieraj-odpornosc-431.html.
Wśród przykładowych kombinacji smaków wskazać można:
- sok cytrynowo-imbirowy z kurkumą – wykonany z tych składników sok znakomicie sprawdzi się przy walce z przeziębieniem. Jednocześnie jest to znakomite źródło energii. W sklepach często znaleźć można znakomicie uzupełniające te soki dodatki cynku,
- sok z czarnego bzu – idealne panaceum na przeciwdziałanie stanom grypowym. Jest bogaty w wiele witamin oraz związków mineralnych niezbędnych dla organizmu człowieka, w tym te, które pełnią kluczową funkcję przy wspieraniu układu immunologicznego.
Dobrym źródłem cennych dla organizmu witamin i minerałów są również soki przygotowane z aronii, granatu, żurawiny i wielu innych owoców.
Dlaczego warto postawić na sok z malin?
Soki na odporność najczęściej kojarzą się nam z malinami. Jest to w pełni słuszne skojarzenie. To właśnie maliny zawierają w swoim składzie żelazo, wapń i magnez oraz szereg niezbędnych dla odporności witamin: C, B i E. Szczególne bogactwo kwasu askorbinowego (witaminy C) jest związane z tym, że dodatek tego soku sprawdzi się w herbacie ciepłej, ale nie gorącej, ponieważ to właśnie gorąc rozbija tę witaminę. Działanie soku z malin z powodzeniem możemy również zwiększyć poprzez dodanie miodu, czyli składnika znakomicie wzmacniającego odporność. Wybierając preparaty sklepowe, warto sięgać m.in. po soki zawierające dodatek cynku oraz innych wzmacniających odporność minerałów.