Pigwa to owoc znany wszystkim zwolennikom medycyny naturalnej. Jego stosowanie zalecane jest przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy to wzrasta liczba zachorowań na sezonowe infekcje. Pigwa jako owoc bogaty w witaminę C oraz pierwiastki mineralne w tym czasie skutecznie wzmacnia układ immunologiczny oraz wspomaga organizm w walce grypą i przeziębieniem. Zobacz, jakie są właściwości zdrowotne i odżywcze pigwy.

Pigwa pospolita to owoc uprawiany jako ozdobna roślina. Spotkać można ją w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce tej rośliny dojrzewają jesienią – we wrześniu i październiku. Poznać można je po tym, że są żółte, duże i kształtem przypominają niewielkie gruszki lub jabłka. Owoce pigwy nie je się w formie surowej, ponieważ są za twarde i za kwaśne, można z nich natomiast przygotowywać przetwory, miody, dżemy, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Warto pamiętać, że na sklepowych półkach oprócz pigwy pospolitej spotkać możemy pigwowca japońskiego. Jego owoce są bardzo kwaśne, a jednocześnie bardziej aromatyczne. Stosowane są głównie jako składnik pigwówki.

Właściwości zdrowotne pigwy: owoc na grypę i przeziębienie

W pigwie znajdują się garbniki, pektyny oraz olejek lotny w dużych ilościach. Oprócz tego pigwa jest cennym źródłem witaminy C, w 100 g znajduje się 15 mg. Witamina C natomiast buduje odporność organizmu i wspomaga leczenie sezonowych infekcji. Za te właściwości zdrowotne pigwy odpowiadają też zawarte w owocu witaminy z grupy B, pierwiastki: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Pigwę na grypę najlepiej spożywać w postaci soku z dodatkiem miodu. Napój świetnie sprawdza się przy kaszlu, przeziębieniu czy jesiennym przesileniu. Z racji właściwości bakteriobójczych i bakteriostatycznych owoce pigwy pomagają też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Właściwości zdrowotne pigwy: owoc na dolegliwości ze strony układu pokarmowego

Właściwości lecznicze wykazują też nasiona pigwy. Wykonuje się z nich napar lub macerat. Napar nasion pigwy łagodzi niestrawność, niweluje refluks oraz zgagę. Polecany jest również przy nadmiernej fermentacji jelitowej, zapaleniu przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jeśli, uszkodzeniu śluzówki żołądka.

Właściwości zdrowotne pigwy to pobudzenie trawienia oraz wspieranie przemiany materii. Oznacza to, że po owoc można sięgać, przebywają na diecie odchudzającej. Pigwa na odchudzanie może gościć w wielu dietach redukujących. Jeść ją mogą nawet osoby stale zażywające leki, bowiem owoc ten wzmacnia wątrobę.

Na zdrowie pozytywnie wpływają również pestki pigwy, które pobudzają apetyt. Na jego poprawę warto spożywać nalewkę zwaną pestkówką lub wyciąg z pestek dodawać do herbaty.

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Nalewkę z pigwy przygotowuje się z 2 kg dojrzałych owoców pigwy, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu. Owoce wraz ze skórką ściera się na tarce o grubych oczkach, wkłada do słoika i zasypuje cukrem, a następnie przykrywa papierem pergaminowym. Po tygodniu do owoców dolewa się spirytus i zamknięty słój przechowuje przez miesiąc. Po tym czasie nalewkę trzeba przecedzić przez grube sitko, wlewa do niej 0,5 litra 40% wódki i odstawia na 2 miesiące.

Przepis na sok z pigwy na przeziębienie

W okresie przeziębienia warto sięgnąć po sok z pigwy. Możemy kupić go w sklepie lub przygotować samodzielnie, dzięki temu będzie on naturalny i bez szkodliwych konserwantów. Sok z pigwy przygotowuje się z 1 kg owoców, które kroi się, ale nie obiera ze skórki. Gotowe owoce układa się warstwami w dużym słoju i przysypuje cukrem. Słoiki z owocami należy zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelewa się do słoików i pasteryzuje 10 minut. Po tym zabiegu sok jest gotowy do spożycia. Sok z pigwy na przeziębienie najlepiej pić z miodem pszczelim.

Przepis na konfiturę z pigwy

Konfitura z pigwy to popularny dodatek do herbaty. Można ja stosować jako alternatywę dla cytryny. Naporowi doda ona kwaskowatości i rozjaśni jej kolor. Pijąc herbatę z konfiturą z pigwy, dostarczy się też do organizmu wielu cennych składników odżywczych.

Konfiturę z pigwy robi się z 1,5 kg owoców, z których usuwa się gniazda nasienne i kroi na małe kawałki. Owoce wrzuca się do gotującej wody i gotuje do pełnej miękkości ok. 30 minut, mieszając. Następnym krokiem jest odcedzanie owoców i przełożenie na patelnię, gdzie zasypuje się ok. 4 szklankami cukru i łyżeczką cynamonu. Owoce pigwy podsmaża się, aż będą gęste i przybiorą ciemno pomarańczową barwę. Konfiturę należy spożyć od razy lub zapasteryzować w słoikach.

Pigwę uznaje się za jeden z najstarszych owoców na świecie. Uprawiana miała być ona już w starożytności i zna jeszcze przed jabłonią. Niektóre źródła podają, że to właśnie pigwę (a nie jabłko) Ewa podała Adamowi w raju. Owoce pigwy znane są głównie na południu Europy, ale w Polsce też nie brakuje ich zwolenników. Wygląd, smak i właściwości lecznicze pigwy sprawiają, że jest ona szeroko stosowana. Zastosowanie owoców pigwy jest zarówno lecznicze, jak i dekoracyjne. Po owoce sięga także kosmetyka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here