Kasze, strączki, ryże – jakie produkty warto wybierać przy przygotowywaniu zup?

0
358

Zupy – warzywne, owocowe czy z dodatkiem mięsa – to dość popularne dania. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Możesz w nich wykorzystać ulubione składniki oraz przyprawy, by nadać im taki smak, jak lubisz.

Czy jednak wiesz, co zrobić, by Twoja zupa stanowiła też podstawę zdrowej diety? Wystarczy dodać do niej kaszę, ryż lub strączki. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne oferują te produkty. Sprawdź też, po jakie gatunki najlepiej sięgać. Poznaj też inne zdrowe produkty, które możesz dodać do swojej zupy.

Kasze w zupach – jakie rodzaje kasz wybrać i dlaczego?

Wśród dodatków, o które możesz wzbogacić swoją zupę, prym wiedzie kasza. Najbardziej wartościowa to kasza gryczana. Jakie są jej właściwości zdrowotne?

  1. Korzystny wpływ na kondycję psychiczną – kasza gryczana posiada w swoim składzie lizynę. Jest to unikatowy aminokwas odpowiedzialny m.in. za poprawę nastroju.
  2. Wsparcie dla układu trawiennego – ten gatunek kaszy jest bogaty w błonnik pokarmowy. Reguluje on pracę jelit.
  3. Pozytywne oddziaływanie na funkcje układu nerwowego – jest to możliwe ze względu na obecność w tej kaszy witamin z grupy B. Poprawiają one koncentrację, samopoczucie, pamięć.

zupa z warzywami

Strączki w zupach – jakie gatunki strączków wykorzystać i dlaczego?

Rośliny strączkowe także świetnie nadają się jako dodatek do zup. Dlaczego? Podbijają ich kalorykę – to raz. Po drugie – strączki powodują, że dłużej czujesz się najedzony. Tak działa znajdujący się w nich błonnik. Po trzecie – strączki to doskonałe źródło białka. Ten składnik wpływa na mięśnie, ale i dodaje energii organizmowi.

Jakie są produkty strączkowe, które najlepiej sprawdzą się w zupie? Oto one!

  • Soja – dzięki niej Twoje danie zamieni się w naturalne źródło energii. Dostarczysz sobie też cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega. Stanowią one doskonałą pożywkę dla serca, oczu i mózgu.
  • Soczewica – bogata w potas. Ten składnik wpływa na pracę serca. Jest też przydatny, gdy cierpisz na problemy z ciśnieniem.
  • Ciecierzyca – cenne źródło antyoksydantów. Osłabiają one działanie wolnych rodników. Tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia u Ciebie choroby wieńcowej czy nowotworowej.
  • Fasola – dostarczy do Twojego organizmu żelazo i magnez. Tym sposobem możesz uniknąć anemii. Poza tym wesprzesz również swój układ nerwowy.

Z czym łączyć strączki w zupie, aby złagodzić wzdęcia, które często towarzyszą ich spożywaniu w większej ilości? Wystarczy, że dodasz do zupy takie przyprawy jak: oregano, imbir, kolendra, czosnek czy mięta.

Może Cię zainteresować: Produkty bogate w białko – w czym jest najwięcej białka?

zupa z duza iloscia dodatkow

Ryże w zupach – jakie rodzaje ryżu wykorzystać i dlaczego?

Jeśli chcesz zamienić zupę w element swojej zdrowej diety, dodaj do niej ryż. Co na tym zyskasz? Przede wszystkim ryż nada daniu sytości. Oznacza to, że przez naprawdę długi czas nie będziesz odczuwał głodu. Poza tym jego dodatek sprawi, że po zjedzeniu zupy poczujesz większy przypływ sił. Ryż stanowi bowiem doskonałe źródło energii.

Twoja zupa może też wpłynąć korzystnie na pracę Twojej wątroby. W tym celu musisz jednak sięgnąć po brązowy ryż lub ryż pełnoziarnisty. Jego dodatkowy atut to wsparcie w procesie usuwania szkodliwych produktów przemiany materii.

Zdrowe produkty w zupach – co jeszcze możemy dodać?

Wymienione powyżej składniki to absolutna podstawa każdej zdrowej zupy. Ale czy wiesz, co jeszcze dodać do niej, aby bardziej służyła Twojemu zdrowiu? Możesz na przykład zabielić ją jogurtem greckim. W ten sposób dostarczysz sobie witaminy D. Jest ona ważna dla zachowania zdrowych kości. Dba też o Twoją odporność oraz ułatwia magazynowanie energii. Jeśli Twoim celem jest nie tylko zdrowa dieta, ale przede wszystkim schudnięcie, to użyj też następujących składników:

  • chude mięso – najlepiej sprawdzą się tu kurczak lub indyk, ale bez skóry;
  • warzywa lub bulion warzywny.

Zdrowa zupa dla zabieganych

Nawet najprostsze zupy wymagają czasu, aby je przygotować. Jeśli jednak nim nie dysponujesz, również możesz jeść zdrowe zupy. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystasz z diety zupowej, którą oferuje jedyny w swoim rodzaju catering dietetyczny zdrowazupa.pl.

Są to dania gotowe, dostarczane w szklanych słoiczkach. Każda zupa to idealnie zbilansowane eko-składniki, pełnia smaku i aromatu. Sprawdź koniecznie!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here