Wraz z nadejściem lata przychodzi sezon na jagody. Najwięcej tych owoców pojawia się w lipcu. Zanim się po nie sięgnie, warto poznać prozdrowotne właściwość tych owoców. Już na wstępie można powiedzieć, że są one duże. Stąd też z jagód nie warto rezygnować. Po owoce najlepiej sięgnąć od razu jak się pojawią, bowiem szybko znikają. Jagody można jeść same lub stosować jako dodatek do deserów, a nawet dań obiadowych. Poznaj właściwości odżywcze i zdrowotne jagód.

Czarne jagody w domowej apteczce stosowane są od wieków. Medycyna ludowa wykorzystywała je przede wszystkim na problemy jelitowe oraz choroby oczu. To jednak niejedyne właściwości zdrowotne jagód. Najnowsze badania wykazują, że wpływają one pozytywnie i na inne schorzenia. Co więcej, jagody stosuje się już nie tylko w medycynie, ale i kosmetyce oraz kuchni.

Jagody – co to za owoc?

Jagody to niebieskawe owoce z woskowym nalotem. Rosną na niewielkich krzewach, które osiągają wysokość do 50 centymetrów. W Polsce czarne jagody mają wiele nazw. W zależności od regionu kraju mogą być nazywane jagodami, czernicami, czarnymi borówkami. Naturalnie rosną w lasach iglastych, w buczynach, sosnowych borach, dąbrowach, wrzosowiska, torfowiskach oraz górach. Jagody można również hodować w przydomowych ogródkach oraz szklarniach. Sezon na jagody rozpoczyna się na początku czerwca i trwa do końca września.

Jagody – składniki odżywcze

Jagody to nie tylko smaczne, ale i zdrowe owoce. Zawierają w sobie witaminy (A, B1. B2, PP, C), flawonoidy, antocyjany, fitoestrogeny, pektyny, kwas foliowy, błonnik, kwasy owocowe (bursztynowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz pierwiastki i minerały (potas, wapń, cynk, żelazo, mangan). Wartości odżywcze zawierają nie tylko owoce jagody, ale i liści krzewu. W liściach jagody zwarte olejki eteryczne, antocyjany, glikozydy fenolowe głównie arbutynę oraz garbniki.

Właściwości zdrowotne jagód

Właściwości zdrowotne jagód wykorzystywane są od wieków. Owoce te stanowiły ważny składnik babcinych apteczek. Coraz to nowsze badania pokazują, że jagody mają wiele właściwości, dlatego też są one coraz częściej stosowane w medycynę naturalnej oraz farmaceutyce. Do właściwości zdrowotnych jagód zalicza się:

  • niwelowanie problemów z jelitami – na biegunki polecane jest spożywanie suszonych jagód, natomiast świeże owoce pomagają w walce z zaparciami; jagody na problemy z jelitami sprawdzają się głównie, dlatego że zawierają garbniki i pektyny, które wpływają na uszczelnienie błony śluzowej żołądka oraz zwalczają szkodliwe produkty przemiany materii; w problemach z układem pokarmowym pomagają też liście, które działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie;
  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania oczu – jagody na choroby oczu stosowane są od bardzo dawna; swój pozytywny wpływ na narząd wzroku zawdzięczają antocyjaną i garbniką; przyspieszają one i wspomagają regenerację barwnika, który znajduje się w siatkówce oka; dodatkowo jagody  wspomagają widzenie w ciemności oraz minimalizują pogłębianie się krótkowzroczności;
  • wspomagają walkę z cukrzycą – dzięki glukokininy jagody pomagają regulować poziom cukru we krwi; jagody nazywane są rośliną insuliną;
  • regulują poziom cholesterolu – zawarte w jagodach substancje wzmacniają naczynia włosowate, które stają się nieprzepuszczalne dla cholesterolu;
  • działanie profilaktycznie na rozwój komórek nowotworowych – jagody to jedne z przeciwutleniaczy; oznacza to, że niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju komórek nowotworowych w organizmie; w jagodach znajduje się też kwas foliowy i elagowy, które chronią przed rakiem macicy, a w czasie ciąży przyczyniają się do właściwego rozwoju płodu; kwas elagowy dodatkowo działa profilaktycznie w zakresie nowotworu płuc, krtani oraz przełyku.

Właściwości czarnych jagód w kosmetyce

Czarne jagody wykorzystuje się nie tylko w medycynie, ale i w kosmetyce. Ekstrakt z tych owoców stosuje się głównie przy produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Kosmetyki z jagód dodatkowo wzmacniają, ściągają i wygładzają skórę oraz uszczelniają naczynia krwionośne. Preparaty z wyciągiem z jagód dedykowane są skórze naczyniowej, tłustej oraz trądzikowej, a także tej dojrzałej, ponieważ opóźnia procesy starzenia się.

Jagody – jak je jeść?

Jagody można jeść na surowo – tak jest najpóźniej i najszybciej. Bez problemu można też znaleźć wiele przepisów z jagodami. Owoce te można dodawać do deserów, ciast, bułeczek itp. Jagody sprawdzają się także jako nadzienie pierogów czy naleśników oraz składnik letnich zup. Oprócz tego można z nich robić kompoty i soki. Chcąc przez cały rok korzystać z właściwości zdrowotnych jagód, owoce można zamrozić. Na niskie temperatury odporne są przede wszystkim borówki amerykańskie, które po odmrożeniu nie tracą na smaku i wyglądzie.

Świeże jagody powinny mieć intensywnie niebieski kolor i być pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Owoce nie mogą być wilgotne, spleśniałe lub zgniłe. Świeże jagody powinno się przechować w lodówce do 7 dni, jeśli nie chce się ich od razu zjeść, nie powinno się ich myć.

Dobre mrożone jagody powinny być sypkie. Aby zamrozić owoce, należy położyć je nieumyte na pergaminie i włożyć do zamrażalki. Kiedy zamarzną przekłada się je do plastikowego woreczka. Mrożone jagody przechowuje się do roku czasu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here