Gruszki – właściwości odżywcze

0
2622

Gruszka jest znany i lubianym owocem, jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę z jej wartości odżywczych i prozdrowotnych. Jako jedne z niewielu owoców gruszka zawiera jod i to właśnie dzięki niemu warto owoc ten włączyć do swojej diety. Wszystko przez to, że minerał ten pozytywnie wpływa na pracę tarczycy. Trzeba jednak wiedzieć, że to działanie gruszki nie jest jedyne. Owoc ten ma i inne właściwości. Jakie? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Skąd pochodzi gruszka?

Gruszka do Europy przybyła ze starożytnej Persji. Na początku uprawnia była w Grecji i Rzymie. Na szeroką skalę w Europie Zachodniej zaczęto hodować je na przełomie XVII  i XVIII wieku. Wtedy też pojawiły się nowe gatunki tego owocu i zaczęto wykorzystywać jego prozdrowotne właściwości. Z czasem owoc ten stał się popularny na całym świecie. Dziś najczęściej sięga się po gruszki z gatunku tych pospolitych.

Grusza – odmiany i gatunki

Na świecie znanych jest wiele odmian i gatunków gruszek. Wszystkie one zalicza się do rodziny różowatych. Mieszanie i łączenie gatunków sprawiło, że grusze rosną dziś na całym świecie. Drzewo gruszy jest wysmukłe, ma proste, sztywne, łukowo wygięte i pokryte cieniem pędy. Mogą być one zielone, żółte, ciemno czerwone lub brązowe. Liście drzewa są wydłużone i eliptyczne i to na ich podstawie można określić gatunek gruszy. Kwiaty natomiast zawsze są zebrane  w baldachogrona. Same owoce gruszki są wydłużone i nieco stożkowate. W ich miąższu występują komórki kamienne, a skórka jest gruboziarnista. Gruszka może być koloru zielonego, brązowego lub żółtego.

Gruszka – właściwości odżywcze i kaloryczność

Średniej wielkości gruszka liczy sobie ok. 60 kalorii. Oznacza to, że nie jest ona owocem kalorycznym i może stanowić składnik niemal każdej diety odchudzającej. Mała ilość kalorii nie oznacza jednak, że w gruszce mało jest składników mineralnych ważnych dla ludzkiego organizmu. Tych jest całkiem dużo. W gruszce znajdziemy potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz niezwykle ważny jod. Wartości odżywcze zawarte są również w kwasach owocowych, które zawiera gruszka. Jest ona bogata w kwas jabłkowy i cytrynowy. W dalszej kolejności gruszki zawierają węglowodany, pektyny, błonnik, olejki eteryczne, witaminy A, B1, B2, B5, C i PP.

Właściwości lecznicze gruszek

Lecznicze właściwości gruszek znane są ludzkości od bardzo dawna. Już od wieków gruszki polecane były na infekcje, którym towarzyszy gorączka, przy problemach trawiennych i zatruciach. Z prozdrowotnego działania gruszek mogą korzystać wszyscy, również i niemowlęta, osoby starsze czy z problemami żołądkowymi. Gruszkę można spożywać w stanie surowym, pić kompot z owoców lub jeść pieczone gruszki. Owoce dodaje się także do sałatek i mięs.

Do właściwości leczniczych gruszek zalicza się:

  • zmniejszanie ryzyka udaru mózgu – według badań naukowych osoby, które regularnie spożywają gruszki, zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu o ponad 50%; taki właściwości wykazywać mają wszystkie owoce i warzywa z białym miąższem;
  • obniżanie ciśnienia krwi – dzięki dużej zawartości potasu gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia i obniżają już wysokie ciśnienie krwi; wynika to z tego, że potas hamuje zlepianie się płytek krwi i ogranicza tworzenie się skrzepów; w efekcie naczynia krwionośne są bardziej drożne i krew może krążyć swobodniej; zawarty w gruszkach potas wpływa także na szybsze wydalanie zalegającego w organizmie sodu, co również może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego;
  • wspomaga leczenie zaparć i biegunek – gruszki na zaparcia to te miękkie i dojrzałe; pobudzają one trawienie, a w dużych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę; w przypadku biegunek poleca się jedzenie gruszek cierpkich i mało soczystych; gatunki te zawierają dużo garbników działających przeciwbiegunkowo;
  • wspomaganie gojenia się ran i owrzodzeń – takie właściwości ma napar ze świeżych gruszek, który stosowany jest w formie zewnętrznych okładów;
  • wspomaganie leczenia zapalenia dróg moczowych, kamicy nerkowej i gruczołu krokowego;
  • łagodzenie objawów migreny i bólów głowy;
  • łagodzenie objawów uporczywego kaszlu i migreny;
  • pomoc w problemach trawiennych –  twarde cząstki miąższu wspomagają perystaltykę jelit;
  • wspomaganie działania mózgu – odpowiada za to zawarty w gruszkach bor, który pobudza szare komórki do pracy oraz poprawia koncentrację;
  • działa profilaktycznie na schorzenia kości, szczególnie osteoporozę – to również zasługa boru, który jest odpowiedzialny za procesy związane z transportowaniem wapnia w organizmie; najwięcej boru znajdziemy w dojrzałych owocach;
  • wspomaganie funkcjonowania tarczycy – jest to możliwe dzięki zawartemu w gruszkach jodowi.

Gruszki to zdrowe owoce, które wbrew powszechnym przekonaniom nie są ciężkostrawne. Mogą je jeść osoby z wrażliwym żołądkiem i dzieci powyżej 6 miesiąca życia,  a także kobiety w ciąży. Alergia na gruszki występuje bardzo rzadko. Stąd też większość osób może korzystać z prozdrowotnych właściwości gruszek, które mają wszystkie odmiany. Gruszki można jest w formie surowej, jako dżemy, konfitury, pikle, dodatek do mięs i serów lub syropy, soki i napary. Szerokie zastosowanie gruszek w kuchni sprawia, że każdy znajdzie dla siebie taką formę spożywania tego owocu, jaka mu odpowiada.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here