Figi to egzotyczne owoce, które pochodzą z krajów śródziemnomorskich. W Polsce figi są mało popularne, a szkoda bowiem owoce pozytywnie wpływają na zdrowie. Jako właściwości fig wskazuje się m.in. obniżanie poziomu cholesterolu oraz regulację pracy układu krwionośnego. Najczęściej sięgamy po suszone figi, które podobnie jak świeże owoce zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Zobacz, co siedzi w figach i poznaj ich właściwości zdrowotne i odżywcze.
Figa jest owocem figowca pospolitego. Pochodzi z Azji i należy do rodziny morwowatych. Figa występuje w dwóch odmianach: smyryńskiej i dalmatyńskiej. W Europie figi uprawianie są w basenie Morza Śródziemnego. Najczęściej je się je w postaci suszonej. Owoce można jednak spożywać również świeże, są one tak samo smaczne.
Wartości odżywcze figi
Witaminy i minerały znajdziemy zarówno w świeżych, jak i suszonych figach. Trzeba jednak pamiętać, że suszone owoce są o wiele bardziej kaloryczne – zawierają aż 249 kalorii w 100 gramach. W przypadku świeżych fig kaloryczność wynosi 74 kcal w 100 g. Oprócz kalorii w figach znajdziemy przede wszystkim cukry. Owoce zawierają glukozę i fruktozę. Są też źródłem błonnika, pektyny, witamin z grupy B, A, K, C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, fosfor i żelazo. Warto również wspomnieć, że w figach znajdziemy bardzo duże ilości białka – 100 g tych owoców to tyle samo wapnia co szklanka mleka.
Właściwości zdrowotne figi
Figi chętnie wykorzystywane są w medycynie ludowej. Ta zaleca je na:
- Ból gardła – za naturalny lek uważa się figi gotowane w mleku;
- Kaszel z przeziębienia – lekiem na kaszel jest odwar z suszonych liści;
- Duszności astmatyczne – właściwości lecznicze w tym zakresie wykazuje nalewka przygotowana z liści owoców figowca;
- Rany – gojenie przyspiesza sok mleczny, czyli lateks, który otrzymuje się po zranieniu kory figowca pospolitego;
- Zatwardzenia – nasiona fig działają przeczyszczająco;
- Pasożyty – leczenie można wspomóc odwarem z młodych listków, który należy pić regularnie;
- Wzmocnienie zębów i kości – suszone figi zawierają bardzo dużą ilość wapnia, który odpowiada za zdrowe kości i zęby; figi w diecie zapobiegają więc osteoporozie; po owoce powinny sięgać osoby starsze, kobiety po menopauzie, małe dzieci, osoby z niedoborami witaminy D, prowadzące siedzący tryb życia, uzależnione od nikotyny i często spożywające alkohol;
- Usprawnienie pracy jelit – w figach znajdziemy spore ilości błonnika pokarmowego; jego zadaniem jest pobudzanie pracy jelit, zapobiega zaparciom, regulowanie pracy układu pokarmowego; błonnik chroni również przed chorobami nowotworowymi przewodu pokarmowego, czyli rakiem jelita grubego;
- Obniżenie ciśnienia – dzięki zawartości potasu figi obniżają ciśnienie i sprawiają, że naczynia krwionośne są bardziej drożne; potas przyczynia się także do wydalania z organizmu nadmiaru sodu, co reguluje ciśnienie krwi; oznacza to, że figi powinny znaleźć się w diecie na nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol, zapobiegającej chorobom serca i miażdżycy;
- W leczeniu anemii – na niedokrwistość zaleca się picie soku z fig;
- Stres i poprawę pamięci – figi zawierają magnez, który stabilizuje pracę układu nerwowego oraz wspomaga aktywność mózgu; oznacza to, że dieta zawierają figi, może zmniejszyć rozdrażnienie, nerwowość, zmęczenie, usprawnia pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałać bezsenności; po figi powinny sięgać osoby żyjące w stresie i napięciu emocjonalnym, mające problemy ze snem, ciężko pracujące zarówno fizycznie, jak i umysłowo;
- Ochronę skóry przed promieniami słonecznymi – figi w swoim składzie mają związki, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
Jak jeść figi?
Dojrzałe i świeże figi powinna być miękkie w dotyku, pokrywać powinien je też biały, równomierny nalot. Jest to wystający cukier, który świadczy o dojrzałości i soczystości owoców. Figi powinno się przechować w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Przed zjedzeniem, należy je umyć i przekroić na 4 części, które delikatnie się odchyla. Część jadalną stanowi miąższ, najłatwiej wyjeść go łyżeczką. Figi się nie obiera.
Figi w kuchni
Figi w kuchni mają szerokie zastosowanie. Chociaż w Polsce głównie spożywa się suszone figi, to świeże owoce również są smaczne. Świeże owoce wykorzystuje się do przygotowywanie dżemów, marmolad, konfitur, galaretek i innych przetworów. Można je również dodawać do deserów np. ciast czy tortów.
Ciekawym połączeniem jest dodawanie fig do dań wytrawnych – sałatek, serów: białych, żółtych, pleśniowych, wędlin, pieczonego mięsa. Figi stanowią idealny dodatek przede wszystkim do wieprzowiny i dziczyzny. Smaczne są również owoce gotowane w czerwonym winie. Po figi sięga się również, robiąc domowe nalewki, wina, kompoty i herbaty.
Suszone figi je się natomiast bez obróbki i daje do słodkich śniadań z owsiankami czy kaszami. Można z nich przygotowywać batony lub trufle.
Figi w kosmetyce
Wyciąg z fig jest składnikiem preparatów kosmetycznych. Znajdziemy do w maskach wzmacniających włosy oraz w mydłach. Działanie kosmetyków jest wzmacniające, odżywcze oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Kosmetyki z wyciągiem z fig dedykowane są włosom osłabionym i pozbawionym blasku.