Fenomen kawy wiąże się z jej niepowtarzalnym smakiem i aromatem, rytuałem jej picia. Upojne chwile z filiżanką lub kubkiem gorącego napoju w ręku to dla miłośników kawy wyjątkowe momenty, które dają zastrzyk energii do działania. Kawa specialty to dla smakoszy czarnego napoju wyznacznik jakości i luksusu. Czym jest kawa specialty? Jak rozpoznać kawę specialty?
Kawa specjalty – czym jest?
Wiele osób nie wyobraża sobie przyjemnego poranka bez rozchodzącego się po kuchni aromatu świeżo parzonej kawy. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że kawa nieznanego pochodzenia, z niskiej jakości surowca to jedynie namiastka smaku. Wytrawni kawosze, pasjonaci małej czarnej wiedzą, że prawdziwa prawdziwa kawa to najwyższej jakości ziarno, od sadzonki po wypalenie.
SCA (Specialty Coffe Associacion) to międzynarodowa organizacja zrzeszająca miłośników kawy, która według określonych kryteriów ocenia ziarna kawy z konkretnych regionów świata. Maksymalny pułap punktowy to sto, aby ziarno otrzymało status kawy specialty musi zdobyć co najmniej 80 punktów w tej skali. Kawy specialty pochodzą przede wszystkim z Kolumbii, Etiopii, Brazylii i Indonezji. Kawa specjalty nazywana jest również kawą single origin, ponieważ pochodzi z jednego gatunku i zbioru oraz z konkretnej uprawy. Wszystkie etapy wytwarzania takiej kawy są ściśle kontrolowane zgodnie z narzuconymi odgórnie normami, proces plantacji, sprawdzania, prażenia i zaparzania jest obwarowany konkretnymi regułami.
Jak rozpoznać kawę specialty?
Chcąc rozpoznać kawę specialty należy zwrócić uwagę na jej opakowanie, kawa specialty jest tam zawsze szczegółowo opisana. Wskazane są tam zazwyczaj informacje jak kraj, region i farma pochodzenia, odmiana ziaren oraz sposób obróbki. Na opakowaniu kawy specialty znajdują się też dane jak data palenia i sugerowane sposoby zaparzania. Te wszystkie informacje można znaleźć na opakowaniach kawy Java Coffee. Kawa specialty z palarni Java Coffee to gwarancja świeżego zbioru i czystego, wyjątkowego smaku.
Skrupulatny proces wytwarzania kawy specialty zachowany jest na każdym etapie. Ziarna selekcjonowane są już na plantacjach, a podczas przechowywania w magazynach obowiązują określona wilgotność powietrza i temperatura.
Dlaczego warto pić kawę spacjalty?
Kawa specialty powstaje na bazie wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren o unikalnym smaku i aromacie. Istotne jest ich pochodzenie, odmiana oraz sposób obróbki. Kawy specialty sprawdzane są przez doświadczonych smakoszy, którzy oceniają ich aromat, stopień słodkości i kwasowości oraz optymalne zrównoważenie wszystkich nut smakowych.
Wybierając kawę specialty, poznajemy smaki rozmaitych zakątków świata, poranek z filiżanką kawy origin to daleka podróż w egzotyczne kraje. Kawy specialty charakteryzuje ogromna różnorodność, ziarna z różnych rejonów posiadają niepowtarzalny smak i aromat. Kawa specjalty to ekskluzywny i bogaty smak i trudno pomylić kawy z różnych regionów.