W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik, które w prostej drodze prowadzą do zwalczania anemii. Czy warto spożywać kieliszek czerwonego wina do obiadu? Jakie korzyści płyną z delektowania się czerwonym trunkiem?
Jeden z najzdrowszych napojów – czerwone wino wytrawne
Jakie są prozdrowotne powody ku temu, aby spożywać czerwone wino wytrawne? Poniżej przedstawiamy kilka naukowych dowodów, potwierdzających tezę o dobroczynnym wpływie spożywania czerwonego wina na nasz organizm:

- Antyoksydanty zawarte w czerwonym winie są pomocne w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i biocząsteczki w ustroju.
- wzmacnia odporność
- zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych (zmniejsza ilość złego cholesterolu LDL, zapobiega zmianom miażdżycowym, zakrzepom i udarowi mózgu)
- pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych
- zawiera alkohol, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie jelit i wchłanianie (składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi, serce lepiej zaopatrywane jest w tlen, hamuje zakrzepy)
- Resweratrol budzi także zainteresowanie w świecie nauki jako możliwy środek prewencyjny wobec chorób o charakterze neurodegeneracyjnym, w tym Alzheimera i Parkinsona
- bogate w antyutleniacze, które neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za nowotwory, uszkadzanie i starzenie się komórek
- bogate w potas, magnez, wapń
- pomaga przy dolegliwościach układu pokarmowego
- stymuluje wydzielanie żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczy, zapobiega wzdęciom i „ciężkości” w żołądku – stymuluje także pracę trzustki, ułatwia trawienie tłuszczy
- zapobiega tworzeniu się kamieni w woreczku żółciowym
- dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia
- reguluje metabolizm – zmniejsza się ilość odkładanego tłuszczu, mięśnie pracują wydajniej, spalając więcej energii
- cenne źródło polifenoli
- pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego
- oczyszcza organizm – poprawia krążenie, moczopędne działanie -> wydajniejsza praca nerek, organizm szybciej pozbywa się toksyn
- dotlenia – sprzyja głębszemu oddychaniu, działa rozkurczająco
- usprawnia trawienie i chroni żołądek – działa przeciwbakteryjnie, chroni przewód pokarmowy przed infekcjami
- zapobiega niedokrwistości – sprzyja przyswajaniu żelaza i produkcji czerwonych krwinek
- reguluje poziom cukru i działanie gruczołów dokrewnych
- pozytywny wpływ na układ nerwowy, relaksuje.
Czerwone wino a cholesterol – co warto wiedzieć
Spożywane czerwonego wina powoduje wzrost dobrego cholesterolu (HDL), który chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Zawarte w winie flawonoidy (głównie resweratrol i kwercetyna) zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Największą ilość resweratrolu zawierają wina wytwarzane ze szczepów Pinot Noir, Merlot, Gamay, Shiraz i Cabernet.
Badania wykazują, że resweratrol powoduje nie tylko podwyższenie “dobrej” frakcji HDL-cholesterolu we krwi, ale również obniżenie “złej” frakcji LDL, a ponadto obniża lepkość płytek krwi, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę.
Czerwone wino a wolne rodniki
Przeciwutleniacze są niezbędne dla zdolności naszego organizmu do identyfikowania i zwalczania szkodliwych dla komórek wolnych rodników. Prawdopodobnie słyszałeś już te terminy, ale z czerwonym winem, zdolności antyoksydacyjne do walki z wolnymi rodnikami zostały przeniesione na wyższy poziom.
Wolne rodniki powstają w procesie znanym jako utlenianie, w którym atomy w ciele parują w nieuporządkowany sposób. Kiedy te wolne rodniki wchodzą w kontakt z pewnymi komórkami, mogą powodować szkodliwą reakcję łańcuchową w ciele jak nawet guzy czy raka. Na szczęście w tym miejscu wkracza przeciwutleniacz.
Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki u ich źródła. Zapobiegają one problematycznemu utlenianiu, a zatem ograniczają wiele domino-szkodliwych interakcji między komórkami. W szczególności z czerwonego wina dostajesz bogatą gamę przeciwutleniaczy ładowanych w garbnikach. Przeciwutleniacze, takie jak resweratrol i tiole występują w dużej ilości w czerwonym winie właśnie.
Czerwone wino a równoważenie poziomu cukru we krwi
Wykazano, że związki resweratrolu występujące w czerwonych winach zapobiegają oporności na insulinę i związanym z tym zaburzeniom metabolicznym, chronią przed cukrzycą lub łagodzą poziomy cukru we krwi po posiłku.

Ze względu na niezrównoważoną produkcję insuliny osoby dorosłe z cukrzycą typu 2 są od dwóch do czterech razy bardziej narażone na powikłania sercowo-naczyniowe lub choroby serca. Z dietą, która jest wiodącym czynnikiem w radzeniu sobie z cukrzycą i poziomem cukru we krwi, umiarkowane spożywanie wysokiej jakości czerwonego wina może być pożądanym dodatkiem posiłkowym dla osób badających dietetyczne rozwiązania cukrzycy.
Jaka dawka czerwonego wina jest bezpieczna dla zdrowia?
Alkohol w nadmiarze szkodzi, dlatego nawet zalety czerwonego wina nie powinny skłaniać Cię do przesady w jego konsumpcji! Za maksymalną dawkę wina uznaje się 250-300 ml dziennie dla kobiet oraz 350-400 ml w przypadku mężczyzn. Każda wyższa porcja ma działanie niekorzystne, głównie ze względu na szkodliwość alkoholu na pracę wątroby.






