Czarna rzepa – jakie ma właściwości

0
1608

Czarna rzepa to jedno z najbardziej prozdrowotnych warzyw. Bogata jest w witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na działanie całego organizmu. Czarna rzepa zadba jednak nie tylko o nasze zdrowie, ale i urodę. Z warzywa tego wyrabia się przede wszystkim szampony i inne kosmetyki do włosów. Poznaj wszystkie właściwości czarnej rzepy.

Czarna rzepa to zdrowe warzywo, jednak w ostatnim czasie rzadko gości na naszym stole. Jest zapomniana i uważana za nudny dodatek do potraw. Nic jednak bardziej mylnego – czarna rzepa świetnie komponuje się z innymi produktami spożywczymi, podkreślając ich smak.

Skąd się wzięła czarna rzepa?

Czarna rzepa, którą zaznamy też pod nazwą czarnej rzodkwi, znane jest ludzkości od bardzo dawna. Zaliczana jest do warzyw bulwiastych, które wyróżniają się ciemnym korzeniem. Do Europy warzywo do przywędrowało w okolicach XIII wieku najprawdopodobniej z Egiptu. To w tym kraju uprawiane i wykorzystywane było od starożytności. Egipcjanie czarną rzepę dodawali do codziennych posiłków.

Czarna rzepa dla urody

Współcześnie właściwości czarnej rzepy wykorzystywane są głównie w kosmetyce. Wyciągi z tego warzywa znajdziemy przede wszystkim w kosmetykach naturalnych do pielęgnacji włosów. Kosmetyki z czarnej rzepy można kupić w drogeriach, aptekach lub stworzyć samodzielnie.

Szampon z czarnej rzepy

O szampanie z czarnej rzepy słyszał chyba każdy. Wyciąg z warzywa jest częstym składnikiem naturalnych szamponów do włosów, których właściwości to pielęgnacja i odżywianie włosów oraz skóry głowy. Dobroczynny wpływ czarnej rzepy na włosy wynika z zawartych w niej pierwiastkach. Siarka, cynk, fluor, mangan, magnez, żelazo, fosfor, potas oraz wapń sprawiają, że cebulki włosów się wzmacniają, a porost włosów jest szybszy. Zbawienny dla włosów oraz skóry głowy są też rafanina oraz rafanol. Składniki te wykazują działanie odkażające i przeciwłojotokowe. Z racji zawartych w czarnej rzepie minerałów i związków szampony wzbogacone o wyciąg z tego warzywa sprawdzają się przy terapiach wielu schorzeń związanych ze skórą głowy.

Domowe kosmetyki z czarnej rzepy

Pozytywnie na urodę wpływają nie tylko gotowe szampony z czarnej rzepy, ale i samodzielnie przygotowane z niej kosmetyki. Własnoręcznie robione wcieranki z czarnej rzepy znane są już od pokoleń i chętnie stosowane były przez nasze babcie. Aby je wykonać, wystarczy zaopatrzyć się w bulwę czarnej rzepy. Tę dokładnie szoruję się pod bieżącą wodą, a następnie kroi na małe kawałeczki i trze na tarce o drobnych oczkach (alternatywą jest rozdrobnienie czarnej rzepy w sokowirówce). Utartą rzepę zalewa się alkoholem – wódka lub spirytusem przy zachowaniu proporcji 1:5 (1 część rzepy na 5 części alkoholu). Wcierankę z czarnej rzepy należy odstawić na 2 tygodnie, po tym czasie przefiltrować i wcierać w skórę głowy po każdym myciu włosów.

Z czarnej rzepy można również robić pastę do włosów. Aby ją otrzymać, obrane warzywo należy wycisnąć przez cienką ściereczkę. Otrzymana pastę dodaje się do odżywki lub maski do włosów i nakłada od skóry głowy po same końcówki. Dla lepszego efektu włosy warto owinąć folią spożywczą lub ręcznikiem i trzymać 30-60 minut, a następnie umyć dokładnie głowy.

Właściwości czarnej rzepy można wykorzystać, stosując sok z tego warzywa. Dodaje się do niego niewielką ilość olejku rycynowego, nafty kosmetycznej lub jaja i aplikuję na całą długość włosów. Z soku z czarnej rzepy można również przyrządzić spray do włosów.

Czarna rzepa w kuchni

Czarna rzepa to nie tylko składnik naturalnych kosmetyków, ale i smaczne warzywo. Rzepę można wykorzystywać w kuchni, dodają ją do rozmaitych posiłków. Wpłynie to pozytywnie na nasze zdrowie. Regularne spożywanie czarnej rzepy dostarczy do organizmu dużej ilości witamin z grupy B, A i C oraz olejki eteryczne, antocyjany, fitosterole oraz błonnik. Wszystko to pozytywnie wpływa na organizm i reguluje ważne procesy życiowe.

Czarną rzepę można dodać do kanapek czy surówek. Popularny jest także krem z czarnej rzepy oraz pasta z sera twarogowego z rzepą. Wiele osób w celach prozdrowotnych z czarnej rzepy również nalewkę. Nalewka z czarnej rzepy nadaje się nie tylko do picia, ale i do pielęgnacji skóry głowy, nacierania bolących mięśni i stawów oraz przebywania skóry przy trudno gojących się ranach.

Leczenie właściwości czarnej rzepy

Czarna rzepa na dobre powinna zagościć w jadłospisie osób dbających o zdrowie. Wynika to z tego, że ma ono wiele leczniczych właściwości. Wskazuje się, że czarna rzepa działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga w leczeniu kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości oraz łagodzi nerwobóle.

Czarna rzepa to warzywo bez wielu zapominane i uważane za mało ciekawe. Tymczasem z bulwy warzywa można przygotować nie tylko naturalne kosmetyki, ale i pyszne oraz zdrowe potrawy. Czarną rzepę można wykorzystać do stworzenia przekąsek lub jako dodatek do dań głównych. Warzywo bez problemu można kupić w dużych supermarketach czy na bazarach. Czarną rzepę na sklepowych półkach najłatwiej spotkać późną jesienią, kiedy to zbiera się jej bulwy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here