Wraz z nadejściem jesieni, a potem zimy odporność naszego organizmu obniża się. Jest on narażony na wirusy i bakterie, które wywołują infekcje i choroby. Najczęściej w tym okresie czasu zmagamy się z przeziębieniami. Męczący kaszel, katar czy ból gardła dopada ponad 60% społeczeństwa. Aby uniknąć grypy i przeziębienia warto podnieść odporność układu immunologicznego. To on broni bowiem przed chorobami. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się naturalne sposoby podnoszenia odporności organizmu. Poznaj je i ciesz się zdrowiem przez cały rok.
Dieta wzmacniająca odporność
Chcąc zadbać o odporność organizmu przed zimą, już kilka miesięcy wcześniej warto przejść na zdrową dietę. W jadłospisie powinny zawierać się produkty, substancje, witaminy i minerały, które naturalnie podwyższają odporność immunologiczną organizmu. W tym zakresie przede wszystkim sprawdza się witamina C, która hamuje rozwój bakterii. Jej duże pokłady znajdują się w warzywach i owocach takich jak owoce róży, nać pietruszki, papryka czy czarna porzeczka. Należy pamiętać, że wysoka temperatura zabija witaminę C, dlatego też lepiej warzywa i owoce jeść na surowo. Kolejnymi witaminami wpływającymi na odporność organizmu jest A i E. Witamina A odpowiada za uszczelnienie błony śluzowej i hamuje przedostawanie się do organizmu drobnoustrojów. Duże jej podkłady znajdują się w szpinaku, dyni oraz marchwi. Witaminę E znajdziemy natomiast w orzechach, jajach i olejach roślinnych. W diecie wzmacniającej odporność powinna znaleźć się również witamina B6, która znajduje się w rybie, mięsie i ziemniakach.
Oprócz witamin w diecie na odporność nie może zabraknąć kwasów Omega 3 i 6. Ich spożycie powinno wynosić 1 g dla kwasów Omega 3 i 5 g dla Omega 6. Kwasy te znajdziemy przede wszystkim w rybach, orzechach oraz tranie. Biorąc to pod uwagę, warto do swojego jadłospisu dodać wypijanie przynagiej łyżeczki tranu dziennie, lub branie tego suplementu w kapsułkach. Kwasy zawarte w tranie są niezbędne do produkcji hormonów przeciwzapalnych, co pozwala chronić się przed infekcjami.
W diecie na odporność nie może również zabraknąć produktów rozgrzewających. Do takich zaliczamy: imbir, pieprz, cynamon oraz cebulę i czosnek, które uznawane są za naturalne antybiotyki. Produkty te można dodawać do potraw lub przygotowywać z nich rozgrzewające napary i herbaty.
Czapka, szalik, rękawiczki – jak ubierać się zimą?
Wraz z pierwszymi mrozami zakładamy na siebie coraz więcej ubrań. Należy jednak pamiętać, że zimą i jesienią nie należy przegrzewać organizmu, ani też go wychładzać. Obydwie te sytuacje sprzyjają przeziębieniom i infekcją. Najlepiej jest postawić na ubiór na tzw. cebulkę, czyli zakładać na siebie kilka warstw ubrań. Warto również pamiętać o tym, aby zawsze zakładać czapkę i szalik. Jak podają specjaliści, 30% ciepła ucieka przez głowę.
Temperatura w mieszkaniu w czasie zimy
Na odporność organizmu w ziemie wpływa również to, jaką temperaturę zachowamy w pomieszczeniach, w których przebywamy. Z racji tego, że wirusy lubią ciepło, mieszkania nie należy przegrzewać. Optymalna temperatura to ok. 20 stopni Celsjusza. Warto również zadbać o to, aby pomieszczenie codziennie wietrzyć. Powiew zimnego powietrza pozwala zapobiegać rozwojowi wirusów. Kolejną ważną rzeczą jest zatroszczenie się o odpowiednie nawilżenie powietrza. Wysuszona śluzówka sprawia, że wszystkie bakterie i wirusy łatwiej przenikają do organizmu. Dlatego też dobrze jest zainwestować w nawilżacz powietrza lub postawić na kaloryferze zbiornik z wodą.
Aktywność fizyczna w zimie
Kiedy na zewnątrz króluje śnieg i niska temperatura najchętniej spędzilibyśmy cały dzień spędzić w domu pod kocem, jednak w ziemie nie warto rezygnować z uprawiania sportu. Aby zachować wysoką odporność organizmu, warto co najmniej 3 razy w tygodniu wybrać się na dłuższy spacer lub poświecić innej aktywności fizycznej. Należy przy tym pamiętać, żeby zimne powietrze wdychać nosem, a wydychać ustami. Dla osób, które nie przepadają za spacerami, rozwiązaniem jest gimnastyka przy otwartym oknie. Na wzmocnienie odporności przed zimą dobrze robi również regularne korzystanie z sauny. Wysoka temperatura, która w niej panuje, pozwala wypocić toksyny oraz dotlenić organizm. Utrata wody przez organizm powoduje również zagęszczenie krwi, co będzie skutkować większą produkcją przeciwciał. Warto pamiętać, że hartowanie organizmu sauną wymaga, aby po gorącej sesji w niej wsiąść lodowaty prysznic lub wyjść na zimne powietrze.
Suplementy diety na podwyższenie odporności organizmu
W czasie zwiększonego zachorowania na grypę można również sięgnąć po apteczne suplementy i witaminy wzmacniające oporność organizmu. Tabelki są dodatkiem do codziennej diety i dostarczają niezbędnych mikroelementów i witamin. Specyfiki apteczne można zastąpić naturalnymi np. ziołowymi preparatami. W ostatnim czasie dużo można przeczytać o skuteczności czystka w walce z grypą i przeziębieniem. Napary i herbaty z niego mogą być również wykorzystywane jako profilaktyka i naturalny środek na wzmocnienie odporności.
O zdrowie i odporność organizmu należy dbać przez cały rok. Dzięki temu zimą i jesienią będzie on przygotowany na zdarzenie z wirusami i bakteriami, a infekcje nie będą dla niego zagrożeniem.