Tran – jakie ma właściwości i dlaczego warto go stosować?

0
1876

O właściwościach leczniczych tranu wiemy stosunkowo od niedawna. Zostały one odkryte w latach 60. XX wieku. Wtedy to naukowcy potwierdzili, że zawarte w tranie nienasycane kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i D znacznie wzmacniają odporność immunologiczną organizmu oraz poprawiają pracę mózgu. O tego czasu picie tranu rekomendowane jest zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dziś tran dostępny jest w wielu postaciach i nie trzeba go spożywać w formie nieprzystępnego i mało smacznego tłustego oleju. Zobacz, jak działa tran oraz w jakich ilościach i kiedy go przyjmować, aby faktycznie prozdrowotnie wpływał na funkcjonowanie organizmu.

Czym jest tran?

Tran to koncentrat oleju, który otrzymuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb pochodzących z rodziny dorszowatych.

Co zawiera tran?

Popularność tranu oraz jego prozdrowotne działanie na ludzki organizm wynika ze związków, które są w nim zawarte. Wśród tych najważniejszych wymienia się unikalną kompozycję niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. W tranie zawarte są najważniejsze z nich, czyli kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kolejnymi składnikiem rybiego oleju są kwasy omega 6 oraz witaminy A i D. Składniki te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój organizmu, szczególnie w okresie wzrostu. Podaje się, że 1 kapsułka tranu zawiera średnio 30-1250j.m. witaminy A, co oznacza, że przy zażywanie 2 kapsułek tranu dziennie pokrywa się zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę na cały dzień.

Kto może zażywać tran?

Tran jest bezpieczny dla każdego bez względu na płeć czy wiek. Jego zażywanie rekomendowane jest jednak przede wszystkim dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu i dojrzewania. Do codziennej diety powinny go również włączyć osoby zmagające się z osłabieniem organizm, starsze, chore i będące w okresie rekonwalescencji, prowadzące stresujący tryb życia oraz nadużywające alkoholu i papierosów.

Warto również pamiętać, że przeciwwskazaniem do zażywania tranu jest hiperkalcemia i kamica nerkowa, zażywanie preparatów z witaminą A i C, zażywanie silnych leków przeciwzakrzepowych oraz sarkoidoza.

Jak zażywać tran?

Dziś tran dostępny jest nie tylko w formie oleju do picia, ale i kapsułek, które są łatwiejsze i przyjemniejsze do zażywania. Dawkowanie tranu należy dostosować do zaleceń producenta zakupionego preparatu. Chociaż tran ma wiele prozdrowotnych właściwości, to zażywanie go w za dużych ilościach prowadzi do przedawkowania witaminy A i D. Objawia się to brakiem apatyty, wzrostem masy ciała, wielomoczem, powiększeniem wątroby i śledziony, bólami głowy i zaburzeniami neurologicznymi. Kolejną ważną rzeczą jest nieprzyjmowanie tranu podczas antybiotykoterapii. Suplementy w nim zawarte nie tylko wspomagają organizm, ale i drobnoustrojom chorobowym, które go atakują.

Właściwości tranu: układ odpornościowy

Pierwszą i najważniejszą właściwością tranu jest wzmacnianie układu odpornościowego. Pomagają w tym zawarte w tranie kwasy omega, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych. To one usprawniają pracę układu immunologicznego. Do budowania odporności przyczynia się również witamina A, której zadaniem jest uszczelnianie i regenerowanie błony śluzowej, dzięki czemu drobnoustroje łatwo nie mogą przez nią przenikać. Tran na odporność organizmu warto zażywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to ryzyko zachorowania na grypę czy przeziębienie jest niezmiernie wysokie. Trzeba jednak pamiętać, że ten suplement diety  dobrze działa, jeśli połączy się go ze zdrową dietą oraz ruchem.

Właściwości tranu: praca mózgu

Kwasy omega 3 zawarte w tranie, pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Ich właściwości poprawiają jego ukrwienie oraz usprawniają przepływ bodźców, który zachodzi pomiędzy substancją szarą i biała. Systematyczne zażywanie tranu wspomaga również pamięć oraz koncentrację. Z tego względu tran poleca się osobom, które dużo się uczą oraz seniorom, którzy chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję i chorobę Alzheimera.

Właściwości tranu: układ krwionośny

Jedną z właściwość tranu jest obniżanie stężenia tzw. złego cholesterolu, czyli LDL oraz zwiększa stężenia HDL, czyli tego dobrego. Oznacza to, że regularne zażywanie tranu pozytywnie wpływa na układ krwionośny, chroniąc go przed nadmierną krzepliwością, występowaniem zakrzepów, chorobami serca i miażdżycą. Pomaga również regulować nadciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz chroni electrocyty przed przedwczesnym rozkładem.

Właściwości trany: profilaktyka przeciwnowotworowa

Zawarte w tranie kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, jajników jelit. Badania prowadzone przez waszyngtońskie Centrum Genetyki, Żywienia i Zdrowia dowodzą też, że tran może zmniejszać wielkość i liczbę guzów oraz skłonność do występowania przerzutów.

Właściwości tranu: choroby oczu

Zawarta w tranie witamina A prozdrowotnie działa na oczy. Jej właściwości pozwalają m.in. zapobiegać chorobom wzroku takim jak zwyrodnienie plamki żółtej. Na oczy dobrze wypływają także nienasycone kwasy omega 3, które są składnikiem siatkówki oka. Spożywanie tranu ma zapobiegać wadą wzorku szczególnie u dzieci.

Właściwości tranu: budulec kości

Witamina D znajdująca się w tranie ułatwia przyswajanie przez organizm wapnia i fosforu, czyli pierwiastków odpowiadających za prawidłowe kształtowanie układu kostnego i zębów. Tran zaleca się stosować w przypadku krzywicy oraz leczenia zaburzeń uwapniania tkanki kostnej. Wskazuje się także, że zapobiega o osteoporozie, jednak zażywany w zbyt dużych ilościach może do niej prowadzić.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here