Płatki owsiane, jaglane, gryczane czy orkiszowe. Jakie wybrać płatki śniadaniowe?

0
68

Każdy z nas pragnie się zdrowo odżywiać. W ten sposób wspieramy swój organizm i unikamy wielu chorób. Pomóc nam w tym mogą naturalne płatki, które mogą być doskonały wzbogaceniem diety. Płatki zbożowe najczęściej wykorzystujemy na śniadanie oraz jako dodatek do wielu potraw. Czym jednak charakteryzują się najpopularniejsze płatki śniadaniowe?

Wprowadzenie do diety oraz regularne spożywanie płatków zbożowych jest bardzo tanim oraz naturalnym sposobem na utrzymanie zdrowej figury. Dzięki unikalnym właściwościom, płatki bez cukru pomagają pozbyć się problemów gastrycznych, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wygląd skóry oraz wzmacniają odporność, a co najważniejsze spowalniają szkodliwe działanie wolnych rodników.

Płatki owsiane ku obniżeniu poziomu cholesterolu

Owsiane płatki są produktem jednym z najzdrowszych, wśród dostępnych są na rynku. Dostarczają licznych pierwiastków takich jak magnez, cynk, żelazo, mangan oraz potas. Co więcej, w płatkach owsianych znajduje się sporo witamin z grupy B, A i E, które działają antyoksydacyjnie oraz neutralizująco na wolne rodniki. Płatki owsiane są także cennym źródłem błonnika regulującego działanie układu pokarmowego. Doskonale nadaje się do potraw, wypieków, mleka, a także jogurtów.

Płatki jaglane – doskonałe na odkwaszanie organizmu

Płatki jaglane wykonywane są z ziarna prosa zwyczajnego. Są idealnym źródłem krzemu, który poprawia stan skóry i włosów, a także uczestniczy w procesach regeneracji kości. Nie posiadają glutenu, jednak w zamian mają spore pokłady witaminy B, żelaza oraz miedzi. Regularne spożywanie płatków jaglanych działa odkwaszająco na organizm, a dzięki lecytynie poprawia pamięć i koncentrację. Płatki można ugotować z wodą oraz na mleku.

Płatki gryczane na wzmocnienie naczyń krwionośnych

Jest to produkt bezglutenowy, który powstaje z obłuszczonych nasion gryki. Posiada spore ilości białka roślinnego, węglowodanów złożonych, a także błonnika. Warto również wspomnieć, że w składzie płatków gryczanych zawarte są spore pokłady magnezu. Z tego względu spożywanie takich płatków wskazane jest u osób poddanych stresowi, pracującym umysłowo oraz pijącym duże ilości kawy. Gryka dostarcza organizmowi spore ilości rutyny, zmniejszając ryzyko miażdżycy i nadciśnienia. Płatki gryczane doskonale smakują ze świeżymi owocami, miodem oraz czekoladą.

Wzmocnij organizm z płatkami orkiszowymi

Orkisz jest odmianą pszenicy, która ceniona jest za sporą zawartość białko oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych regulujących poziom cukru we krwi. Płatki orkiszowe wprowadzone do codziennej diety dostarczają witamin rozpuszczalnych zarówno w tłuszczu (A, E, D), jak również i wodzie (B1, B2, B6) oraz fosforu, żelaza i cynku. Orkisz również wspiera przyswajanie pokarmów, z tego względu powinny spożywać go osoby osłabione.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here