Miód od bardzo dawna wykorzystywany jest w lecznictwie, ze względu na swoje niesamowite właściwości. Nie tylko jest to pyszny dodatek do kanapek i ciast, ale także produkt o wspaniałych wartościach odżywczych. Warto go poznać i możliwie często wykorzystywać w codziennej diecie.
Wartości odżywcze miodu
Nie od dziś wiadomo, że miód jest nie tylko słodki, ale również bardzo zdrowy. Regularnie spożywany uspokaja nerwy, wpływa pozytywnie na serce, wzmacniając je. Dzieje się to dzięki zawartej w miodzie acetylocholinie. Ma on nawet działanie antybakteryjne i w niektórych przypadkach radzi sobie lepiej niż silne antybiotyki. Potrafi także goić rany. Ten słodki przysmak jest również źródłem wielu cennych mikroelementów, takich jak: potas, magnez, żelazo, a także witamin ( B1, B12) oraz biotyny, która wpływa regenerująco na skórę i paznokcie. Warto wspomnieć tutaj o kaloryczności miodu. Spożycie 100 g tego produktu to dostarczenie do organizmu 319 kcal, czyli całkiem sporo. Jeśli chodzi o przydatność do spożycia, to tak naprawdę nie ma konkretnego terminu. Jednak normy prawne mówią o spożyciu miodu do maksymalnie 3 lat od daty miodobrania. Miód można spożywać na wiele sposobów. Najczęściej jest dodawany do herbaty. Może być również spożywany z chlebem. Niektórzy wykorzystują go nawet podczas pieczenia ciast.
Popularne odmiany miodu
Odmian miodu jest naprawdę wiele. Każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i kolorem. Podobnie każda z nich ma wiele właściwości. Warto poznać popularne odmiany miodu, które do kupienia są na Wcinaj-miod.pl:
- Miód pszczeli wielokwiatowy
Najpopularniejsza odmiana miodu, która jest szczególnie polecana dla dzieci. Jego częste spożywanie, na przykład poprzez dodawanie do herbaty z cytryną uodparnia organizm maluchów w okresie jesiennym. Jest przeważnie jasny, niekiedy przypomina ciemną herbatę. Ten rodzaj miodu wykorzystuje się także podczas leczenia chorób u alergików.
- Miód lipowy
Jest jednym z najchętniej wybieranych rodzajów miodu. Jego cecha charakterystyczna to wyjątkowo silny zapach, który jest bardzo podobny do zapachu kwiatów lipy. Warto wspomnieć, że właśnie te kwiaty, dzięki którym powstaje miód lipowy, zawierają ogromne ilości olejków eterycznych, takich jak, garbniki czy goryczki. Te składniki mają właściwości przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Dlatego miód ten jest dobry w przypadku pojawienia się silnego kaszlu. Regularne spożywanie tego miodu może pomóc zażegnać się z zapaleniem zatok.
- Miód rzepakowy
Również powszechnie dostępny rodzaj miodu. I dodatkowo jeden z najsmaczniejszych. Jego barwa zbliża się do jasnożółtej. Ten rodzaj miodu bardzo szybko się krystalizuje, a wtedy jego barwa zmienia się na kolor biały. Ta odmiana jest polecana dla cukrzyków, ale oczywiście decyzja o spożywaniu miodu musi zostać podjęta przez lekarza. Jednak nie mogą to być duże ilości tej słodyczy. Osoby, które borykają się z problemami, związanymi ze schorzeniami dróg żółciowych także mogą po niego sięgnąć. Wiele osób wykorzystuje go także zewnętrznie, na skórę, w przypadku silnych oparzeń.
- Miód akacjowy
Jego barwa jest przeźroczysta, natomiast smak i aromat niezwykle delikatny. Jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich miodów, to ten będzie idealnym wyborem. Miód akacjowy jest bowiem najmniej słodki. U małych dzieci reguluje on przemianę materii. Jest on polecany przez lekarzy szczególnie w walce z chorobą wrzodową żołądka czy zapaleniem błony śluzowej.
Warto odnaleźć ulubioną odmianę miodu i pamiętać, że regularne spożywanie miodu zdecydowanie wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka. Jednak nie należy przesadzić z jego ilością, gdyż jest on dość wysokokaloryczny. Jest to składnik zbilansowanej diety, który zaopatruje organizm w niezbędne składniki odżywcze.